• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dispar numerele galbene? Noi reguli pentru înregistrarea tractoarelor la primărie!

    Roxana Dobre -

    O serie de modificări propuse de Ministerul Afacerilor Interne vor avea impact și pentru proprietarii mașinilor agricole autopropulsate: tractoare, combine, mașinie de erbicidat etc. Cea mai mare modificare vizează înregistrarea utilajelor agricole la primărie, cunoscutele numere galbene, care vor avea un nou format și un sistem de înregistrare la nivel național.

    Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să modifice Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006. Printre schimbările avute în vedere se găsesc prevederi și pentru deținătorii de tractoare, mașini și utilaje autopropulsate utilizate în lucrări agricole sau vehicule cu tracțiune animală care se înregistrează la primării.

    Citiți și: S-a modificat Codul Rutier! Lege nouă pentru toți conducătorii de tractoare agricole!

    Tractoare înmatriculate la Primărie

    Tractoarele și alte utilaje agricole care pot fi înscrise în regim special la primării vor avea plăcuțele schimbate față de cum le știu în prezent fermierii. Se vor introduce noi plăcuțe de înmatriculare de la primării, iar acestea nu vor mai avea litere, ci numai cifre.

    ”La înregistrare, vehiculelor li se atribuie plăcuţe cu un singur număr de înregistrare, care trebuie să aibă fondul reflectorizant de culoare galbenă, iar literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru vehiculele înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București. Și fondul reflectorizant de culoare albă, iar literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru autovehiculele care se înregistrează la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază sau, după caz, la Serviciul Român de Informaţii”, se specifică în document.

    Sursa citată mai arată că numărul de înregistrare al vehiculelor înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București se compune din indicativul localităţii, format din cifre arabe, indicativul judeţului sau al municipiului București, scris cu litere cu caractere latine majuscule, precum şi dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.

    Indicativele localităților se stabilesc într-o anexă distinctă, care face parte integrantă din ordinul ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    Vehiculele vizate sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează de către consiliile locale.

    Citiți și: Tractoarele nu se mai pot înregistra la Primărie fără factură, carte RAR și ITP!

    Ce se întâmplă cu utilajele cu plăcuțe actuale 

    Vehiculele înregistrate la nivelul primăriilor anterior intrării în vigoare a ordinului emis potrivit art. IV din Ordonanța Guvernului nr. 11/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care poartă plăcuțe cu numărul de înregistrare având conținutul prevăzut de legea în vigoare la data atribuirii, vor putea circula pe drumurile publice până la radierea acestora, în condițiile legii.

    Proiectul de modificare a actualei legislații nu este încă în vigoare și are nevoie de aprobarea Guvernului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a-și face efectele. După publicarea în Monitorul Oficial, MAI emite, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, ordinul privind forma, conținutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!