• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avertisment pentru fermieri: Efectele se vor vedea la recoltare, scade calitatea producției!

    Oana Timar -

    Valurile de caniculă, întrerupte doar de ploi răzlețe, torențiale, și-au spus cuvântul în defavoarea culturilor agricole. Daniel Alexandru, șeful Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, ANM, a arătat că plantele pot fi salvate, marea problemă fiind reprezentată de pierderile de calitate.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de astăzi, joi – 27 iulie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Daniel Alexandru a vorbit despre efectul temperaturilor din ultimele două săptămâni asupra plantelor din culturi.

    Daniel Alexandru, ANM

    Cel mai grav aspect legat de impactul arșiței asupra culturilor este persistența acesteia și faptul că în ultimele zile s-a depășit frecvent pragul de disconfort, inclusiv pentru toleranța plantelor la temperaturi extreme. „Sunt niște aspecte care sunt negative pentru agricultură. Este bine ca vara să fie cald, inclusiv pentru plantele care se află acum în cultură, prășitoarele – porumb și floarea-soarelui, dar este bine să nu se depășească foarte multe zile limita pragului de rezistență biologică pentru culturile din câmp, adică, 32 de grade Celsius”, a declarat Daniel Alexandru.

    Cele mai afectate culturi, cele care aveau deja deficit de apă

    Perioadele cu temperaturi foarte ridicate au afectat deja culturile agricole, însă dacă acum se vede doar ofilirea plantelor, la recoltare se vor putea urmări și efecte negative asupra producției, cel mai mare pericol fiind acela al pierderii calității.

    ”De mai mult de două săptămâni și jumătate, agricultura se confruntă cu aceste maxime de temperatură ce depășesc în mod frecvent 32 de grade Celsius. În ultimele două săptămâni s-a depășit frecvent 35 de grade Celsius în fiecare zi, ceea ce a creat un disconfort termic și pentru culturile aflate în vegetație, asta în condițiile în care aproape un sfert din țară, vorbim de sud-estul României și Moldova, condițiile de apă din sol nu sunt suplinesc consumul de apă”, a punctat reprezentantul ANM, arătând că cele mai grave situații sunt în zonele unde deja aveam un deficit de apă în sol.

    Conform lui Daniel Alexandru, dacă gradul de afectare al culturilor este ridicat, aceste plante nu mai au capacitatea să se refacă. „Apar efecte vizibile la plante: se îngălbenesc frunzele, acolo unde suntem în faze mai avansate de vegetație, la floarea-soarelui, e posibil ca în perioada următoare, să apară boabe șiștave când acestea vor apărea în calatidiu, la fel și la porumb (…). Este un efect de lungă durată –  boabele vor fi goale pe dinăuntru sau vom avea un număr redus de boabe, ceea ce va afecta în primul rând calitatea producției. Din punct de vedere al cantității, până la acest moment, din punct de vedere meteorologic, înainte de acest interval, perioadă de temperaturi foarte ridicate pentru vară, lucrurile au stat bine pentru agricultură”, a explicat invitatul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Citiți și: Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Graficul ploilor în toată țara


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului