• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afânarea adâncă fără amestecarea solului: ce este și la ce soluri se recomandă

    Angelica Lefter -

    Decompactarea sau afânarea adâncă fără amestecarea solului reprezintă o lucrare atipică pentru majoritatea fermelor din România. Aceasta se efectuează în anumite condiții climatice, pe majoritatea solurilor argiloase, efectul fiind acela de aerisire și creșterea activității microflorei și microfaunei în sol.

    Afânarea profundă fără amestecarea solului se face cu aproximație o dată la 4 sau 5 ani și doar atunci când solul are mare nevoie. Lucrarea asigură o bună porozitate și permeabilitate fără întoarcerea brazdei.

    Afânarea fără amestecare a solului, necesară pe terenurile unde sunt băltiri (foto: Facebook/ Alexander Degianski)

    Decompactarea sau afânarea fără amestecare a solului, o lucrare care nu provoacă deranj în câmp

    Fermierul Alexandru Degianski, actualmente consilier al Ministrului Agriculturii, a vorbit despre acest tip de lucrare într-o postare pe pagina sa de Facebook, arătând care sunt avantajele și în ce condiții poate fi efectuată.

    Tânărul doctor inginer a precizat că tehnica agricolă a fost amintită pentru prima dată părintele agrotehnicii românești, academicianul Gheorghe Ionescu-Șișești.

    ”Din când în când, acolo unde este nevoie, facem o lucrare mai atipică pentru majoritatea fermelor, decompactarea sau afânarea adâncă fără amestecarea solului. Este o lucrare de care aproape nici nu-ți dai seama că e făcută pe câmp datorită faptului că lucrarea este verticală și nu provoacă deranj mare la suprafață. Avantajele mari sunt aerisirea solului, creșterea activității microflorei și microfaunei în sol și nu în ultimul rând spargerea hardpanului. Lucrarea trebuie facută când solul nu este nici prea umed, dar nici prea uscat. Cum zicea și părintele agrotehnicii românești, Acad. Gh. Ionescu-Șișești și readusă în vocabularul agricol tot mai mult de colegul de breaslă, Liviu Dincă: ”Agricultura este știința locului și a zonei!”, a arătat agricultorul din județul Timiș.

    Compactarea solului apare la un anumit număr de ani deoarece nu este alternată adâncimea la arătură

    Dr. ing. Alexander Degianski a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO care sunt beneficiile aduse de efectuarea acestei lucrări minim invazive a solului. Totodată, a menționat că pentru a putea fi realizată decompactarea este nevoie de un utilaj special, de un plug vertical.

    ”În primul rând cea mai mare problemă pe terenuri cu conținut mare de argilă este faptul că terenurile se compactează și nu mai permit buna circulație a apei de sus în jos și de jos în sus. Rădăcinile se chinuie să pătrundă în profunzime. Fiind un mediu foarte compact umed sau lipsit de umezeală, solul devine din ce în ce mai mort, microorganismele când vorbim de microfloră sau microfaună au de suferit și au nevoie de aer. Orice organism viu are nevoie de aer ca să trăiască”, a spus Alexander Degianski.

    Plug vertical, folosit la decompactarea solului (foto: Facebook/ Alexander Degianski)

    Afânarea fără amestecare a solului, necesară pe terenurile unde sunt băltiri

    Agricultorul a explicat și de ce apare compactarea solului pe anumite porțiuni, la un anumit număr de ani.

    ”Dacă faci în fiecare an arătură la 30 de centimetri, nu alternezi adâncimile, nu variezi, o bucată de sol se face ca un strat impermeabil. Lucrarea trebuie făcută vara, după recoltat, când nu este cultură. Această lucrare nu o poți face oricând. Dacă o faci pe teren umed se despică și rămân acolo doar niște șanțuri, iar dacă este prea uscat, se rup bucăți mari de sol și riști să rupi și utilajul. Lucrarea se poate repeta undeva la 4-5 ani, pe soluri care o necesită. Nu este necesară pe soluri care au o textură bună, care au permeabilitate, care nu prezintă stagnări de apă”, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Alexandru Degianski.

    Acesta a adăugat că, pentru efectuarea lucrării de decompactare este necesar un utilaj special, un plug vertical, cisel plow.

    ”Da, este necesar un cisel plow, adică un plug vertical. Anul acesta o să fac lucrarea aceasta pe 200 de hectare mai cu probleme. Contează ce culturi au fost pe locul respectiv. Dacă ai avut cultură de păioase, care nu au rădăcini pivotante este important pentru că acolo nu s-au dus rădăcinile în profunzime, dacă era rapiță, lucernă sau floarea-soarelui, nu e neapărat necesar, dar dacă ai an de an băltiri, se impune”, a conchis fermierul timișean Alexander Degianski.

    Conform site-urilor de specialitate, lucrarea cu un cisel plow se face la o adâncime între 20 și 30 de centimetri. Adâncimea maximă a lucrării poate ajunge însă până la 45 de centimetri.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină