Sămătișa – secretul cu care un mic fermier din Ardeal fentează criza laptelui
agrointeligenta.ro -Prețul tot mai mic de piața laptelui și o cerere în scădere din partea cumpărătorilor i-a făcut pe micii fermieri să caute soluții alternative de a câștiga. Pentru hunedoareanul Dorin Dobrea, soluția se numește sămătișă și îl ajută să valorifice inclusiv laptele pe care nu reușește să îl vândă procesatorilor.
Cu o fermă mică în satul Căinelu de Sus din comuna Băița, Dobrea are șase văcuțe și lucrează trei hectare de teren agricol. În gospodărie a făcut și o investiție modestă pentru a putea prelucra laptele, iar brânza reușește să o vândă angajaților unei fabrici din zonă. ”Am clienții mei care mă cunosc și știu că am produse bune”, ne-a explicat hunedoareanul care este strategia lui de vânzări. Totuși, bărbatul spune că nu tot laptele îl transformă în brânză, ci încearcă să îl vândă și la litru, însă în ultima perioadă, de când cu ofertele la lapte în magazin, s-a trezit că rămâne cu litrii nevânduți. Așa s-a gândit la o alternativă prin care să obțină bani chiar și cu aptele rămas ”pe stoc”: sămătișa!
Foarte căutată de patiseri, această brânză inferioară este baza pateurilor și a plăcintelor dulci cu brânză și stafide care se vând bine în sezonul rece. Așa că tocmai acum a crescut și cererea, iar fermierul nostru abia face față comenzilor. Obține doar 3,5 lei pe kilogramul de sămătișă, dar spune că alta mai bună ca a lui nu-i în toată zona, că el o face ca pe vremuri. ”De cu seară pun într-o oală de pământ laptele și las cam la temperatura camerei. După cam două zile scot smântâna și laptele rămas îl pun în tifon. Îl mai trec apoi prin lapte, ca să tragă grăsimea și apoi e gata sămătișa”, explică fermierul, pe scurt, cum obține el brânzica de vaci.
Cu siguranță, Dorin Dobrea din județul Hunedoara nu este singurul producător de sămătișă (i se mai spune și lapte acru în Ardeal) din România și nici măcar cel mai mare. Însă pentru nevoile sale, acest produs simplu, pe care îl preparau și bunicile noastre, este soluția de a obține un minim câștig și de pe urma laptelui pe care nu reușește să îl vândă.