• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marcotajul aerian, o metodă simplă de înmulțire a plantelor

    Roxana Dobre -

    Marcotajul aerian este o metodă de înmulțire simplă prin care dintr-o plantă-mamă viguroasă și sănătoasă se obțin plante (pui) care au aceleași caracteristici. Metoda se aplică la speciile cu tulpini mai groase și înalte care nu pot fi aplecate la pământ.

    Marcotajul aerian este util mai ales în cazul plantelor de apartament sau pe spații mici unde alte metode cum ar fi butășirea sau marcotajul terestru sunt mai greu de utilizat. În plus această practică nu presupune mari riscuri pentru că planta este tăiată de abia după ce a făcut rădăcină astfel că nu se pierde nimic.

    Citiți și: VECHE METODĂ pentru ÎNMULȚIREA POMILOR! MERITĂ ÎNCERCATĂ DE ORICE GOSPODAR!

    Marcotajul aerian – o metodă inedită de înmulțire a plantelor

    Ce este marcotajul aerian

    După cum îi spune și numele marcotajul aerian se face ”în aer”. Spre deosebire spre exemplu de butășire, care presupune mai întâi detașarea unor bucăți din plantă și apoi înrădăcinarea lor fie în apă, fie direct în sol, în cazul marcotajului detașarea fragmentelor are loc de abia după înrădăcinare.

    Marcotajul aerian nu se poate aplica tuturor plantelor ci doar anumitor specii ale căror tulpini au proprietatea ca atunci când se afla în contact cu pământul să emită rădăcini.

    Metoda se aplică cel mai indicat pentru exemplarele care nu mai prezintă frunze la bază, având un aspect gol.

    Înmulțirea plantelor

    La ce specii se poate aplica marcotajul aerian

    Marcotajul aerian se poate aplica pentru înmulțirea speciilor cu tulpini înalte care nu pot fi coborâte pe pământ cum ar fi leandrul sau ficusul.

    Dacă alegeți această metodă de înmulțirea a plantelor, puteți opta pentru una dintre plantele mai jos:

    – Ficus
    – Dieffenbachia
    – Dracaena draco și aurea
    – Yucca
    – Dafin
    – Lavanda
    – Orhidee
    – Fuchsia
    – Lantana
    – Leandru
    – Lămâi
    – Magnolie
    – Hibiscus
    – Afin
    – Alun
    – Zmeur
    – Smochin
    – Mur
    – Trandafiri.

    Metodă de înmulțire la plante

    Cum se face marcotajul aerian

    Metoda de înmulțire prin marcotaj aerian este relativ simplă de aplicat. Astfel planta-mamă trebuie să fie una sănătoasă, fără atac de boli și dăunători. În zona tulpinii unde se dorește apariția unui lăstar înrădăcinat se fixează o cantitate de pământ umezit, mușchi de pădure cu ajutorul unei folii transparente de plastic, strâns fixată la ambele capete. Dacă planta permite poate fi utilizată și o sticlă de plastic cu fundul tăiat care este efectiv ”trasă” pe plantă, fixată și umplută cu pământ.

    Marcotaj aerian cu sticle (foto: Casa Rosa/Facebook)
    Marcotaj aerian

    Pentru a stimula apariția de rădăcini și lăstari, de regula în regiunea respectivă se face o incizie și, eventual, se tratează cu fitohormoni (radistim).

    De precizat că pe site-urile de profil se găsesc la vânzare și diverse sfere speciale care se fixează efectiv pe plantă.

    Marcotaj aerian cu sfere

    Marcotajul aerian: îngrijire după montarea pământului

    După ce ați fixat pământul în oricare dintre metodele pe care le-ați ales acesta se udă ușor la 3-4 zile cu foarte puțină apă. Pământului folosit trebuie să fie unul specific plantei pe care vrem să o înmulțim.

    După circa 3-4 săptămâni noua rădăcină ar trebui să se formeze dar întreg procesul poate dura și până la 60 de zile. După ce ne asigurăm că rădăcina este viguroasă tăiem efectiv partea înrădăcinată și o plantăm într-o groapă generoasă la locul definitiv de creștere.

    Marcotajul aerian – avantaje

    Principalul avantaj al marcotajului aerian este că se poate face în tot timpul anului dar recomandat este să se aplice când planta nu este în stadiu vegetativ astfel încât să nu consume energie și cu producerea de noi rădăcini. Un alt avantaj este că metoda se poate aplica și la plantele de apartament și nu necesită cantități mari de pământ.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds