BNR susține măsurile fiscale dorite de Guvern. Isărescu: ”Trebuie să renunţăm la privilegiile legii fiscale”
Angelica Lefter -Banca Națională a României (BNR) a anunțat prin vocea guvernatorului, Mugur Isărescu, că sprijină măsurile fiscale adoptate de Guvern. Guvernatorul a adăugat că decizia este una politică, dar că ţara noastră nu are nevoie în aceste momente de un alt tărăboi.
La prezentarea Raportului asupra inflaţiei, susținut astăzi, miercuri – 9 august, Mugur Isărescu a menționat că sprijină în totalitate programul de ”ajustare fiscală” a Guvernului, potrivit Antena3.ro.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a subliniat că decizia este a Guvernului, deci una politică, iar reușita programului de ”corecție fiscală”, revine mediului politic.
”Acum sprijinim un program al guvernului de ajustare fiscală, ca să nu-i spun corecţie. Îl sprijinim în totalitate. Cum va ieşi el este atributul guvernului, el are politica fiscală şi noi vom lucra cu el. Nu vrem să facem acum încă un tărăboi, nu avem în faţă decizii tehnice. Avem un raport la Băncii Mondiale, avem un raport al Fondului Monetar Internaţional, avem discuţiile cu Uniunea Europeană, dar decizia este una politică, nu tehnică, deci nu puteţi să mă întrebaţi pe mine care este soluţia politică foarte bună”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Privilegiile fiscale distorsionează piața dacă sunt menținute pe timp îndelungat
Privilegiile fiscale, dacă au un scop bine ţintit, se acordă pentru 1-5 ani, dar când trec de 10-15 ani atunci devin rente care distorsionează piaţa, a mai afirmat, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
”Mediul de afaceri nu trebuie, să mă exprim aşa, cocoşat cu multe impozite. Bun, dar trebuie să plătească toată lumea impozite. Nu? Vedeţi, privilegiile astea fiscale dacă sunt cu un scop bine ţintit, dar sunt pentru 1 an 2, 3, 5 ani. Când depăşesc 10-15 nu mai sunt privilegii, devin rente. Devin rente care distorsionează piaţa, nu? Şi creează şi probleme în ceea ce priveşte solidaritatea şi coeziunea. Acum înţeleg că unii vor chiar rente viagere. Nu merge. Apropo de mediul de afaceri, nu e vorba să-i împovărăm prea mult, dar să mă exprim aşa cum s-a exprimat fostul premier Teodor Stolojan treptat, treptat, trebuie să renunţăm la ele, la privilegiile legii fiscale”, a declarat Mugur Isărescu, întrebat despre modificarea impozitării pentru mediul de afaceri.
De asemenea, guvernatorul BNR a explicat că o modificare a fiscalităţii este o decizie politică greu de luat, potrivit Agerpres.