• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • George Scarlat: 20% din angajații din agricultură – în șomaj după eliminarea facilităților fiscale!

  Roxana Dobre -

  Eliminarea facilităților pentru munca în agricultură va avea repercusiuni, a avertizat George Scarlat, președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat. Acesta a criticat o posibilă revenire a impozitării pe muncă în agricultură, construcții și IT, discutată în Coaliție.

  George Scarlat a atras atenția că dacă va fi introdusă din nou creșterea impozitării muncii ”pe termen scurt, vor exista repercusiuni” ce vor avea ”un recul foarte puternic atât în industrie și agricultură. ”Vor exista pe termen scurt repercusiuni dacă va fi introdusă din nou creșterea impozitării muncii în aceste domenii”, a spus senatorul.

  Citiți și: Vasile Balcan, AFF: Eliminarea facilităților fiscale din agricultură ar fi o mare greșeală a Guvernului!

  Angajat în fermă

  George Scarlat: Eliminarea facilităților fiscale din agricultură va conduce la creștere șomajului

  Senatorul liberal a făcut referire la o posibilă scădere a banilor colectați la buget dacă va crește impozitarea în agricultură și construcții deoarece în aceste domenii se va ajunge la șomaj. ”În prima etapă vor fi 20% din persoane care vor ajunge să obțină șomaj și în fapt o cheltuială tot a statului”, a spus George Scarlat pentru Gândul.

  Un alt aspect menționat de senatorul liberal este că data aplicării acestor noi măsuri fiscale ar putea fi amânată până la începerea noului an fiscal.

  Citiți și: Asociațiile din sectorul agroalimentar, la Guvern. Veștile nu sunt grozave

  În primul trimestru de când s-au aplicat facilitățile s-a văzut o stabilizare a forței de muncă

  Președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat susține că aplicarea facilităților fiscale la începutul anului pentru agricultură a reprezentat o măsură stabilizatoare a forței de muncă, eliminarea acesteia crescând riscul creșterii șomajului, dar și al exodului angajaților din agricultură și construcții.

  ”Prima măsură a fost de stabilizare a forței de muncă, deci de la 01/01/2023, când a intrat în vigoare, s-a văzut în primul trimestru o stabilizare a forței de muncă. Românul, cel care își dorește să muncească, nu a mai fost atât de încântat și mă refer aici strict la industria alimentară și agricultură, să meargă în afară, fie și sezonier, pentru că i-a crescut salariul cu aproximativ 300 și ceva aproape 400 lei, ajungând la un 2.362 lei minim net în mână, față de 1.800 lei aproximativ, cât era salariul minim”, a punctat senatorul.

  Acesta a completat că în fapt, sarcina fiscală scăzând pentru angajator a mers ca sprijin direct la angajat. ”Deci beneficiarul direct a fost angajatul. Și chiar dacă, la o primă vedere, nu pare o măsură liberală, ea este o măsură liberală, întrucât a venit, direct sau indirect, să sprijine angajatorul. Nemaiplătind impozite la stat, acele sume obținute prin scutirea de taxe sunt distribuite către angajat”, a mai spus parlamentarul.

  George Scarlat: Nu susțin reintroducerea taxelor pe salariul minim garantat

  Ținând cont de discuțiile din Coaliție, în ceea ce privește aplicarea unor noi măsuri fiscale, senatorul susține că PNL nu dorește reintroducerea taxelor pe salariu minim garantat.

  ”Nu susțin și eu cred că nici Partidul Național Liberal nu va susține reintroducerea taxelor pe salariul minim garantat. De ce? Pentru că, indirect, nu e un câștig. În fapt, cred că se vor încasa bani mai puțini. Discutând cu sectorul și chiar cu cei din mediul de construcții, au spus că se va ajunge rapid la dezangajări, cel puțin în prima etapă vor fi 20% din persoane care vor ajunge să obțină șomaj și în fapt o cheltuială tot a statului”, a explicat senatorul liberal pentru Gândul.


  Te-ar mai putea interesa

  Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

  Ultimele știri

  APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar