Tăciunele porumbului: semnele bolii, prevenire și combatere
Violina Gorcinschi -Tăciunele porumbului este o boală provocată de ciuperca Ustilago maydis. De ce apare tăciunele porumbului, care sunt primele semne ale bolii și cum se previne și combate atacul ciupercii, vă spune în acest articol.
În acest articol:
Infecția cu Ustilago maydis este destul de des întâlnită în diverse culturi, datorită ușurinței cu care aceasta se transmite. În culturile de porumb, infecția cu ciuperca Ustilago maydis poate duce la pierderea, în medie, a unei părți importante din recoltă, din cauza deteriorării calitative și cantitative a știuleților.
În anumite țări, cum ar fi Mexic, ciuperca (tăciunele porumbului), ce reprezintă o amenințare pentru culturile de porumb este considerată o delicatesă, conservată și comercializată la un preț mai mare decât porumbul, potrivit ciupercomania.blogspot.com. Fermierii mexicani infectează intenționat porumbul lăsat ca siloz, pentru a obține, ulterior, profituri considerabile din „tumorile” crescute pe plantă. La noi în țară, însă, situația nu stă chiar așa, astfel că fermierii sunt nevoiți să cunoască tot ce se poate ști despre această boală.
Tăciunele porumbului – cauze
Tăciunele își poate face simțită prezența în cultura de porumb pe tot parcursul perioadei de vegetație, de la momentul dezvoltării a 7-8 frunze adevărate și până toamna, înainte de etapa de coacere.
Ciuperca parazită apare și se dezvoltă într-un interval mare de temperatură, de 9-35 grade Celsius. Temperaturile optime, însă, în care riscul atacului este mai mare și plantele pot suferi mai mult sunt de 26-33 grade Celsius, în special în contextul unor precipitații moderate, respectiv umiditate de 15-25%.
Pe lângă condițiile de temperatură și umiditate, tăciunele porumbului este favorizat de monocultură, de semănatul tardiv și de deficitul sau excesul de azot.
Tăciunele porumbului. Ciclul bolii
Tăciunele porumbului se transmite prin intermediul teliosporilor care au iernat pe resturile de plante infectate, gunoi de grajd infectat de la animalele care au mâncat știuleți bolnavi, sol infectat. În cazul în care există condiții favorabile, teliosporii germinează și apar bazidiosporii de sexe diferite. Copularea are loc între doi baizidiospori de sex diferit sau între două celule de înmugurire și rezultă filamente secundare de infecție.
Bazidiosporii de Ustilago maydis sunt răspândiți de vânt sau de picăturile de apă și infectează planta, afectând organele (tulpini, flori, femele-știuleți, panicul) plantelor tinere, care au dezvoltat 3-5 frunze. Semne ale atacului se pot observa, uneori, și la nivelul părții subterane a plantei. Ciuperca pătrunde în organismul plantei prin străpungerea epidermei, fiind favorizată de stomate, răni provocate de insecte, grindină, lucrări agricole și alte activități sau fenomene care deteriorează porumbul.
Pe parcursul unei perioade de vegetație, au loc mai multe infecții secundare. Agentul patogen poate supraviețui mai mulți ani în sol, în lipsa măsurilor de igienizare a acestuia.
Ciuperca Ustilago maydis. Semnele bolii la porumb
Boala cauzată de ciuperca Ustilago maydis poate ataca toate părțile aeriene ale plantelor, prin intermediul rănilor sau prin penetrare directă, având potențialul de a afecta toate organele plantei, în special tulpina și știuleții. Ciuperca patogenă intră în celulele plantei gazde, le înconjoară cu hife și le stimulează multiplicarea și creșterea în dimensiune. Astfel, vor apărea tumori care, de cele mai multe ori, vor fi destul de mari. La maturitate, membrana se usucă, se rupe, iar organismele patogene cad pe sol sau sunt purtate de vânt.
Galele tumorale pot varia între 1 și 15 cm în diametru, având, inițial, o culoare alb-argintie care se înnegrește ulterior. Numărul tumorilor de pe o plantă diferă în funcție de numărul infecțiilor.
Pagubele se observă mai ales la nivelul știuleților, care își pierd din trăsăturile cantitative și calitative, iar semințele nu mai pot fi păstrate.
Dacă patogenul atacă plantele tinere, acestea rămân mici, iar frunzele ce înconjoară conul de creștere se răsucesc, se îngălbenesc și prezintă gale maronii-negre.
Tăciunele porumbului. Măsuri de prevenire și combatere
Pentru a preveni apariția tăciunelui la porumb, există anumite măsuri care trebuie luate din timp. Chiar înainte de înființarea culturii, se recomandă ca fermierii să aleagă hibrizi cu toleranță ridicată la Ustilago maydis. Ulterior, înainte de semănat, semințele se tratează cu fungicid, pentru a exclude posibilitatea ca acestea să fie contaminate.
Apoi, se ia în considerare rotația culturii pentru că această măsură diminuează agresivitatea bolii. Pentru porumb, se vor alege parcele pe care nu a crescut aceeași cultură cu un an înainte. Resturile de plante infectate se distrug prin ardere și se efectuează o dezinfectare a solului.
În timpul sezonului de vegetație, se acordă o atenție specială asupra aplicării corespunzătoare a îngrășămintelor. Plantele trebuie să aibă o cantitate de azot suficientă, dar nu excesivă și se va evita fertilizarea excesivă a culturii de porumb cu gunoi de grajd.
În timpul efectuării lucrărilor specifice se acționează prudent, pentru a nu provoca deteriorări mecanice plantelor. De asemenea, este foarte importantă aplicarea la timp a tratamentelor cu fungicide, dar și cu insecticide ce combat dăunătorii care provoacă răni prin care poate pătrunde mai ușor ciuperca.