Neoplasme la plante. Cauze și remedii pentru coarnele de pe frunze
Violina Gorcinschi -Excrescențe la plante, pe frunze – cauze și remedii. Neoplasmele sunt prezent și la plante pe care se observă creșteri sau excrescențe anormale, ca niște coarne pe frunze de cele mai multe ori. Este un semn al prezenței unor dăunători, la care plantele pot răspunde prin modificarea vizibilă a țesuturilor. În acest articol sunt prezentate câteva cazuri în care prezența organismelor străine a cauzat modificări suspecte în aspectul culturilor.
Neoplasmele la plante sunt similare cu cele la oameni. Ca definiție, un neoplasm este un tip de creștere anormală și excesivă, numită neoplazie, a unui țesut. Creșterea unui neoplasm este necoordonată cu cea a țesutului normal înconjurător și persistă să crească anormal, chiar dacă declanșatorul inițial este îndepărtat. De obicei, această creștere anormală (dar nu întotdeauna) formează o masă. Când formează o masă, poate fi numită tumoră.
La plante, ”bubițele” cresute mai ales pe frunze sunt consecințele activității vitale a diferitelor organisme terțe care s-au instalat pe acestea și care, în marea majoritate a cazurilor, sunt dăunătoare. Dacă nu se atrage atenția asupra modificărilor semnificative în aspectul și structura plantelor, se poate ajunge chiar la pierderea recoltelor și a culturilor.
De apar excrescențe pe plante. Cauze
Cauza pentru care apar excrescențe pe plante este cel mai adesea prezența unui alt organism. Astfel, excrescențele mici, colorate de pe frunze, sub formă de bile sau coloane în miniatură sunt cauzate de microorganismele patogene și se numesc gale. Motivul apariției lor este rezultatul atacurilor ciupercilor, bacteriilor, dar mai ales ale antropodelor dăunătoare (afide, musculițe, cynipidae) sau nematozi și gărgărițe. Ca urmare a activității lor pe plantă, părți din frunze și alte organe se deteriorează.
Coarne închise la culoare ce apar pe frunze și ramuri
Coarnele închise la culoare – roșiatice sau maronii, ce apar pe frunze și pe ramuri sunt cauzate de o varietate de acarieni, de numai aproximativ 0,1-0,3 mm lungime. Aceștia pot infesta interiorul mugurilor, frunzelor sau scoarței, ceea ce determină formarea de excrescențe pe frunze și ramuri.
Aceste conuri foarte mici, adesea viu colorate care pot fi văzute pe suprafața țesuturilor plantelor – în interiorul acestora se dezvoltă mai multe generații de dăunători. În număr mare, astfel de formațiuni duc la deformarea frunzelor, florilor și lăstarilor, slăbesc planta și pot duce chiar la moartea acesteia.
Acești acarieni atacă în special pomii fructiferi – culturile de păr, măr, prun (lăstari), vița de vie, usturoiul, tomatele etc. Semnele atacului nu se manifestă întotdeauna sub formă de conuri, ci pot apărea și ca umflături sau pete colorate.
Măsurile de combatere a acarienilor includ tratamente cu acaricide bio și chimice.
Schimbarea aspectului plantelor. „Bile” pufoase pe trandafiri
Dacă pe tulpinile trandafirilor apar creșteri neobișnuite de plante sub formă de bile viu colorate, nu este un semn bun, în ciuda aspectului decorativ pe care îl conferă.
Astfel de neoplasme, oricât de frumos ar arăta, sunt rezultatul activității Cynipoidea de trandafir, cea mai mică insectă parazită. Această insectă își depune ouăle în frunzele și tulpinile plantei, iar larva eclozată stimulează creșterea țesuturilor plantei, în care acestea se adăpostesc până în primăvara următoare. Excrescențele cauzate Cynipoidea de trandafir arată exact ca o formațiune de mușchi în formă de minge.
Dacă sunt lăsate să se reproducă masiv, aceste insecte, în ciuda dimensiunilor lor mici, pot distruge plantele, astfel că este necesară eliminarea lor prin tăierea și arderea părților deteriorate ale plantelor.
Muguri rotunzi, de dimensiuni mari, la coacăz și agriș
Dacă primăvara se descoperă muguri rotunzi, neobișnuit de mari, pe tufele de coacăze și agrișe, nu este un semn bun.
Astfel de creșteri sunt habitatul acarianului patogen al mugurilor. Acești dăunători mici, a căror lungime a corpului nu depășește 0,2-0,5 mm, reprezintă o amenințare serioasă pentru plante. Dăunătorii nu numai că se hrănesc cu toată seva din ele, dar provoacă și modificări ale formei celulelor și organelor și sunt purtători ai unor infecții periculoase.
Cele mai multe dintre aceste insecte sunt foarte sensibile la umiditatea scăzută a aerului și la temperaturile ridicate, așa că trăiesc în interiorul mugurilor, în lăstari sau în fiere. Până în toamnă, se nasc cel puțin trei generații de insecte, iar partea din planta gazdă se umflă și crește, fără a-și putea îndeplini funcția principală. Dacă atacurile sunt intense, până la iarnă, 80% din muguri pot fi afectați, iar fructele nu se vor coace.
În luna aprilie, în timpul înmuguririi, astfel de muguri „suspecți” trebuie îndepărtați. Înainte de înflorire, când acarienii sunt cei mai vulnerabili, plantele sunt pulverizate cu substanțe chimice.
Rugina pe frunze. Cauze
Ruginierea frunzelor este un alt neoplasm des întâlnir. Dacă „coloanele” în miniatură sau umflăturile mari de pe frunzele și ramurile plantelor sunt galben-portocaliu strălucitor sau maro-roșcat și chiar acoperite cu un strat catifelat, acestea sunt manifestări ale unei boli fungice comune, rugina.
Boala este cauzată de ciuperci parazite microscopice, răspândite în întreaga lume, dintre care există aproximativ 8.000 de specii. Unii reprezentanți ai familiei „se specializează” în anumite plante, alții se mulțumesc cu orice cultură. Unele specii de agenți patogeni își schimbă plantele gazdă de mai multe ori în timpul ciclului lor de viață (de exemplu, trec de la ienupăr la fructele cu sâmburi și invers).
Semnele vizibile sunt, în primul rând, pigmentul portocaliu sau roșu-brun pe părțile aeriene ale plantelor. Ca urmare, are loc întârzierea creșterii, slăbirea plantei, scăderea randamentului și efectul decorativ.
Sursele de infecție sunt sporii agentului patogen din sol, semințele contaminate cu spori, culturile și buruienile afectate și reziduurile de plante infectate care nu au fost îndepărtate și distruse.
Dezvoltarea bolii este facilitată de vremea rece și prea umedă (sau revărsarea plantelor pe fondul temperaturilor scăzute), îngrășămintele cu azot în exces, lipsa îngrășămintelor fosfor-potasiu, îngroșarea și iluminarea scăzută a plantelor.
Rugina se combate prin pulverizarea plantelor cu pesticide biologice și chimice.