• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Viermele vestic al rădăcinilor de porumb, Diabrotica virgifera: combatere

    Violina Gorcinschi -

    Viermele vestic al rădăcinilor de porumb sau Diabrotica virgifera – cum arată și cum se combate unul dintre cei mai de temuți dușmani ai culturii de porumb. Află din acest articol care sunt caracteristicile dăunătorului, cum se comportă, cum se previn atacurile și cum se combate.

    Viermele vestic al rădăcinilor de porumb nu este prezent în toate zonele țării noastre, însă este foarte periculos pentru culturi și poate fi răspândit pe teritorii noi prin transportarea plantelor sau recoltelor infestate de la o regiune la alta. Astfel, fiecare fermier trebuie să fie atent la identificarea și monitorizarea acestui dăunător, care mănâncă rădăcinile porumbului în stadiul de larvă și atacă alte părți ale plantei, cum ar fi mătasea și boabele de lapte în stadiul de adult.

    un adult de diabrotica virgifera pe frunze de porumb
    Diabrotica virgifera-caracteristici (foto: news.illinois.edu)

    Viermele vestic al rădăcinilor de porumb. Caracteristici

    Diabrotica virgifera sau viermele vestic al rădăcinilor de porumb este un dăunător complex care încă nu este activ în toate zonele țării, însă de la an la an, prezența lui este raportată pe suprafețe tot mai extinse. La început, cele mai mari pagube erau provocate în vestul țării, în fermele din nord-vest, în centru, dar și în Moldova și  Republica Moldova. În ultimii doi ani, Diabrotica virgifera a fost semnalată de agricultori și în partea de sud a țării.

    În ciuda faptului că insecta dăunează rădăcinilor cel mai mult în stadiul de larvă, nici prezența adulților în cultura de porumb nu trebuie neglijată. Adultul de Diabrotica virgifera se hrănește și el cu anumite părți ale plantei.

    Pe lângă daunele pe care le provoacă el însuși, acest dăunător, care poate provoca la pierderi cantitative la recoltare din cauza boabelor dezvoltate neuniform, afectează planta și indirect. Prin leziunile produse la nivelul plantei, se creează condițiile favorabile apariției fuzariozei și tăciunelui porumbului.

    larva de diabrotica virgifera
    Diabrotica virgifera în stadiul de larvă (foto: alcedo.ro)

    Cum arată Diabrotica virgifera

    Diabrotica virgifera are un aspect specific ce o face ușor de recunoscut, Insectele adulte se deosebesc între ele în funcție de sex. Masculul are corpul oval, alungit, cu dimensiuni cuprinse între 4,4-4,6 mm, cu eritre brune și antene de culoare maronie puțin mai mari decât corpul, cu partea posterioară mai deschisă. Femela este mai mare, prezentând dimensiuni de 4,2-6,8 mm, însă antenele sunt mai scurte. Eritrele acesteia sunt bine evidențiate de trei benzi de culoare neagră pe un fundal ce culoare galbenă.

    Larvele au trei stadii de dezvoltare (3-4 săptămâni) și se prezintă sub formă de viermi cilindrici, de culoare albă și cap maro. Acestea au șase picioare mici și albe. La început, au o dimensiune de 3 mm lungime, iar în ultimul stadiu larvar pot ajunge la o lungime de 1,3 cm.

    Pupele au o perioadă de dezvoltare de doar două zile, în care au o culoare alb-verzuie.

    Ouăle de viermele vestic al rădăcinilor de porumb sunt ovale, de 0,5 mm lungime, de culoare inițial gălbuie.

    adulti de diabrotica virgifera pe porumb
    Diabrotica virgifera-adulți (foto: extension.entm.purdue.ed)

    Diabrotica virgifera. Ciclu biologic

    Diabrotica virgifera are 2-3 generații pe an, însă la noi în țară, dăunătorul are doar o generație. Insectele iernează în stadiul de ou în sol, din luna iulie până în luna iunie a anului următor. Larvele ies din ouă începând cu mijlocul lunii mai (când temperatura solului depășește 10 grade Celsius) până la începutul lunii august.

    Adulții de viermele vestic al rădăcinilor de porumb își încep activitatea în culturile de porumb de la începutul verii până în luna octombrie, cu un vârf al populație în iulie-august. Dăunătorii pot fi văzuți la primele ore ale dimineții și cu câteva ore înainte de apusul soarelui.

    La câteva zile de la apariție, adulții se împerechează și depun ouă la începutul lunii iulie, cu valori maxime în luna august. Femele sunt capabile să depună 400-1.000 de ouă/individ, în mare parte în culturile de porumb, în sol, la o adâncime de până la 35 de cm.

    După ce eclozează, larvele migrează în rădăcinile de porumb, dacă sunt în apropierea acestora. În caz contrar, nu supraviețuiesc. Solul uscat le scad șansele de supraviețuire. Larvele sunt cele mai dăunătoare în ultimul stadiu de dezvoltare, după care se împupează.

    Adulții atacă cel mai mult în perioada înfloririi porumbului, când se hrănesc cu frunze, mătase, polen, boabe în faza de lapte, iar în intervalul 15 iulie-septembrie, depun ouă în sol.

    atacul diabrotica virgifera
    Semnele atacului Diabrotica Virgifera (foto: extension.usu.edu)

    Viermele vestic al rădăcinilor de porumb – semne ale unui atac

    Adulții de Dviermele vestic al rădăcinilor de porumbse hrănesc, în primă fază, cu limbul foliar, provocându-i perforații sub forma unor dungi longitudinale de-a lungul nervurilor. Apoi, când porumbul înflorește, atacă mătasea și polenul. Uneori, mănâncă și boabele din vârful știuletelui, aflate în faza de lapte. Consumul de mătase de la nivelul știuletelui duce la o polenizare deficitare ce provoacă pierderi de până la 10-30% din recoltă, iar în condiții de secetă, pagubele pot ajunge la 80%.

    Dacă nu mai găsesc aceste surse de hrană, adulții se reorientează către răsadurile de dovlecei, castraveți, pepeni și fasole.

    Larvele de Diabrotica viegifera, care sunt cele mai dăunătoare, se hrănesc cu rădăcinile porumbului, cauzând scurtarea acestora. În urma atacului, plantele nu mai pot fi susținute și se îndoaie spre sol, manifestându-se fenomenul de „gât de lebădă” la plantele ale căror rădăcini au fost distruse în proporție de 50%.

    Larvele aflate în ultimul stadiu de dezvoltare distrug sistemul radicular, iar plantele pot fi ușor dislocate de vânt și ploi. Cele mai intense atacuri duc la veștejirea plantelor și uscare prematură.

    S-a constatat că, în cazul existenței a 58 de larve la două plante de porumb, distrugerea sistemului radicular de porumb este severă, iar plantele sunt ca și pierdute, conform sanatateaplantelor.ro.

    viermele vestic al radacinilor de porumb
    Diabrotica virgifera – prevenire și combatere (foto: fontanelle.com)

    Diabrotica virgifera. Prevenire și combatere

    Prevenirea unui atac de viermele vestic al porumbului sau Diabrotica virgifera este modul în care se pot evita, în mod eficient, pagubele provocate de acest dăunător. În primul rând, se recomandă evitarea monoculturii. Această măsură este cea mai importantă, în special în zonele în care prezența dăunătorului este certă. Rotația culturilor, cu revenirea porumbului o dată la 4 ani în aceeași solă, este cea mai indicată și reduce semnificativ încărcătura de dăunători.

    Pentru a combate Diabrotica virgifera se recomandă efectuarea arăturilor adânci toamna, împreună cu distrugerea resturilor de plante infectate, și pregătirea corespunzătoare a solului primăvara, pentru distrugerea parțială a ouălor.

    De asemenea, cultivarea hibrizilor cu o capacitate de înrădăcinare și compensare în cazul atacului este și ea recomandată, precum și tratarea chimică a semințelor înainte de semănat. Tot la semănat, se aplică și tratament cu insecticid în sol. Pentru a reduce riscurile unui atac de Diabrotica virgifera, perioada optimă de semănat la porumb este intervalul 15 aprilie-5 mai.

    Monitorizarea adulților și larvelor joacă un rol crucial în controlul dăunătorilor. În acest scop, se folosesc capcane galbene adezive, plante atractante și feromoni sexuali. Dacă se descoperă prezența a 10 dăunători/plantă, se atinge pragul economic de dăunare. În acest caz, există mai multe măsuri de combatere.

    Combaterea viermelui vestic al rădăcinilor porumbului se face prin aplicarea insecticidelor specifice, utilizarea capcanelor, dar și utilizarea prădătorilor naturali, care contribuie la reducerea populației: specii de virusuri, bacterii și ciuperci care infectează insecta în diverse stadii de dezvoltare, cum ar fi Bacteria Bacillus thurigiensis si ciuperci din genul Beauveria care afectează adulții și larvele, specii de nematozi precum Steinernema feltiae.

    Fertilizarea este importantă în acest caz deoarece ajută la dezvoltarea și refacerea rădăcinilor de porumb în urma atacurilor.

    Pentru diminuarea viitoarei generații de dăunători, se recomandă recoltarea timpurie a porumbului.

    Tratamente cu insecticide contra Diabrotica virgifera

    O serie de insecticide sunt recomandate și pot fi folosite pentru a combate un atac de viermele vestic al porumbului sau Diabrotica virgifera. Cele mai multe produse cu eficiență ridicată sunt cunoscute fermierilor pentru că ele sunt omologate și pentru alte culturi, nu doar pentru porumb. De asemenea, ele au un spectru mai larg de combatere, cu eficiență dovedită și contra Diabrotica virgifera: Avaunt, Calypso 480 SC, Faster Delta, Karate Zeon, toate aceste produse având aplicare foliară.

    Există și insecticide sub formă de granule care acționează împotriva viermelui vestic al porumbului, așa cum sunt insecticidele Force pe bază de teflutrin.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!