• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Situație disperată pentru mulți crescători care se tem că animalele lor vor rămâne fără hrană

    Cristina Iacob -

    Fermierii se confruntă cu o situație alarmantă. Din cauza temperaturilor extreme, pajiștile s-au uscat mult mai devreme anul acesta, iar sănătatea animalelor este pusă în pericol.

    Pentru a nu-și pierde animalele, crescătorii din localitățile Bărăganului au început să taie porumbul uscat de pe câmp pentru a-l folosi ca furaj, existând totuși riscul ca rumegătoarele să rămână fără nutreț pentru sezonul rece, relatează Adevărul.ro.

    Familia Marin din satul Maxenu, județul Buzău, deține peste 40 de vaci și viței, dar și un efectiv de circa 300 de oi și de capre. Crescătorul a explicat că animalele sale suferă din cauza căldurii extreme, care la nivelul solului, în bătaia soarelui, depășește temperatura de 40 de grade Celsius. Fermierul și ajutoarele sale fac tot posibilul să țină animalele în viață, întrucât riscul de a suferi pierderi este ridicat.

    „De la căldura asta, scoate limba afară, îi curge saliva din gură și suflă greu; uite vițelul cum e acolo de căldură. Adie vântul și simte aer rece la gură. Exact ca omul, face infarct și moare. Exact ca omul suferă și animalul”, a explicat Gigel Marin, fermierul din Maxenu, sat al comunei Țintești.

    Vaci pe pășunea uscată (foto: adevarul.ro)

    Pășunea s-a uscat mai repede anul acesta

    De câțiva ani seceta a pus stăpânile pe câmpiile din Bărăgan, însă, anul acesta este pentru prima oară când pășiunea s-a îngălbenit atât de repede. Smocurile de iarbă sunt foarte mici în această perioadă, iar ca să-și salveze vacile, fermierul este nevoit să le hrănească zilnic, aducând o remorcă de coceni pe pajiște.

    „Tăiem de pe tarlaua de porumb și le aducem să mănânce. Zilnic le aducem câte o remorcă de coceni. Sunt și coceni verzi printre ei, sunt și uscați. Mănâncă dimineață și așa le vezi toată ziua, nemișcate. Uite, am adus o remorcă de coceni de pe tarla, care au venit au venit, care nu, au stat împrăștiate, fără chef să mănânce”, a povestit crescătorul de animale.

    Fermierii sunt siguri că anul acesta pășunatul se va termina mai devreme decât în alți ani. Animalele mai pot pășuna câteva săptămâni, cât mai găsesc smocuri de verdeață. Hrana lor va dispărea însă de pe câmp, dacă nu vor fi precipitații abundente în următoarele săptămâni.

    Vacile suferă din cauza temperaturilor foarte ridicate (foto: adevarul.ro)

    Crescătorii sunt puși în dificultate. Unii se gândesc deja să își aducă animalele acasă, pentru a le hrăni cu ce au în ogradă, deși vor consuma furajele care ar trebui să le ajungă toată iarna. Iar altă parte din fermieri, se gândesc dacă ar fi o idee mai bună să își vândă animalele sau să le ducă la abator, dacă vor rămâne fără hrană pentru ele în sezonul rece.

    „Sunt două variante de rezolvare, ori le vindem, ori cumpărăm nutreț din zonele în care s-a făcut. Anul trecut am cumpărat ca să pot să le țin, la un moment dat o să se termine și bănuții, și cred că mai degrabă drumul lor o să fie la abator. În câțiva ani, cinci, șase, zece ani, o să ajungem să le arătăm copiilor în carte sau la grădina zoologică. În ritmul ăsta, totul se duce jos, se vinde, ori ne ducem afară sau ne căutăm serviciu”, a explicat Florin Marin, crescător de animale din Țintești.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Prețul rapiței 2024 la început de mai, în portul Constanța. Contracte importante pentru export Sate lovite de furia naturii, în prima zi de Paști. Grindina și viiturile au făcut prăpăd în mai multe zone din țară Analist: Producția de porumb din Europa va crește în acest an