Producție de aproape 7 tone/ha la rapiță, obținută într-o fermă din Polonia
Oana Timar -O producție de aproape 7 tone la hectar a fost înregistrată într-o fermă din Polonia, în voievodatul Subcarpatia. Agricultorul Bogdan Stopyra din localitatea Tuczempy a reușit anul acesta să recolteze la rapiță o producție de 6,9043 tone la hectar.
Familia lui Bogdan Stopyra face agricultură de peste 100 de ani, iar rezultatul obținut în această vară la cultura de rapiță reprezintă o încununare a tuturor investițiilor și eforturilor depuse de această fermă poloneză de-a lungul timpului.
Recolta lui Bogdan Stopyra reprezintă un record național în Polonia, unde există un registru al țării pentru performanțe inedite, potrivit wrp.pl
Performanța spectaculoasă de aproape 7 tone la hectar la rapiță a fost obținută în cadrul unui program prin care, în fermă, s-a aplicat o tehnologie recomandată de specialiștii Chemirol, iar pe partea de protecția plantelor s-au folosit produse Innvigo.
Fermierul s-a înscris într-un program pentru maximizarea producțiilor
Ferma poloneză unde s-a obținut producția de record de rapiță colaborează de mai mulți ani cu filialal locală a companiei Chemirol, iar în acest an, exploatația s-a înscris în programul ”I’m going for the record”.
Urmând recomandările unui consilier din cadrul echipei Chemirol, agricultorul a aplicat o tehnologie dezvoltată de experți în fertilizare, tratament sămânță, protecția și biostimularea plantelor.
Rapiță a fost tratată cu un produs care ajută plantele să capteze azot din aer
Pe partea de protecție a plantelor, întreaga tehnologie a fost furnizată de compania poloneză Innvigo, care de mulți ani oferă fermierilor produse din acest segment, compania fiind prezentă și pe piața din Românie.
În privința nutriției plantelor, a biostimulării, biocontrolului și utilizării adjuvanților, fermierul a folosit produse Chemirol, inclusiv un tratamentul inovator BlueN®, pe bază de bacterii, care acționează pentru captarea azotului din aer și fixarea lui în sol pentru a fi utilizat de către plantă. Pentru a se obține un efect maxim, rapița a fost tratată de două ori cu BlueN® – o dată toamna și încă o dată primăvara.
Producția de 7 tone la hectar este cea de-a doua recoltă record obținută în cadrul programului ”I’m going for the record”. Prima a fost la sfeclă de zahăr unde anul trecut s-a recoltat o cantitate de 112,11 tone la hectar, la un stas de 16%.
Citiți și: Produsele Chemirol Agro pe care ing. Iosif Șargan le-a introdus în tehnologia fermei Maxagro