Prognoze meteo

Prognoza agrometeorologică 10-14 noiembrie: Temperaturi mai ridicate și puține precipitații. Risc de secetă pedologică pe arii extinse

Mijlocul lunii noiembrie aduce vreme bună pentru lucrările agricole, cu un regim termic cu temperaturi peste normalul acestei perioade a anului. Precipitaţiile sub formă de ploi locale vor fi nesemnificative din punct de vedere agricol în toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă), se vor înregistra pe suprafeţe extinse din nordul şi centrul Dobrogei, nord-estul Munteniei, sudul, estul şi vestul Moldovei şi sud-vestul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5…16°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 10…20°C, în toate zonele de cultură.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 0…12°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 7…18°C, optime parcurgerii proceselor de vegetaţie la culturile de toamnă deja înfiinţate.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina intensificarea proceselor de creştere şi dezvoltare, în aproape toate zonele de cultură. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.
Culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua fazele de germinare (70-100%), răsărire (30-100%) şi apariţia primelor frunze (10-100%).

În funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă predominante vor fi fazele de răsărire (30-100%) şi înfrunzire (5-14 frunze), în majoritatea regiunilor agricole.

Speciile pomi-viticole vor înregistra maturarea lemnului/coardelor şi îngălbenirea/căderea masivă a frunzelor, în toate plantaţiile.

Lucrările agricole de sezon (eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale, arături, fertilizări) se vor efectua în condiţii bune, la nivelul întregii ţări.

RECOMANDARI DE SPECIALITATE

***Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
***Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile înfiinţate în epoca optimă;
***Administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!