• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport financiar UE: Fermierii – pierderi de 28 miliarde de euro din cauza schimbărilor climatice

    Violina Gorcinschi -

    Schimbările climatice tot mai accentuate cauzează pierderi de 28 de miliarde de euro pentru fermierii europeni din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Cel mai recent raport financiar al UE oferă date și recomandări statelor membre și prevede că pierderile se vor dubla. Printre cele mai afectate regiuni sunt Europa Centrală și de Sud-Est.

    Fermierii europeni pierd din ce în ce mai mult din cauza secetei, ploilor, grindinei și a înghețului, potrivit raportului lui Howden publicat de Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană. Pierderile din sectorul agricol cauzate de amenințările climatice se ridică la o medie de 6,4% din randamentul culturilor în fiecare an. În plus, așa cum se arată în raport, acestea tind să crească, chiar și cu 10%, în anii cei mai catastrofali.

    Se preconizează că în următorii 25 de ani, schimbările climatice vor cauza pierderi în agricultură, atât în ​​culturi, cât și în creșterea animalelor, depășind chiar 90 de miliarde de euro (o creștere estimată de 40%), relatează wrp.pl.

    Pierderi de 28 miliarde de euro pentru fermieri. Seceta și înghețurile, printre principalii factori

    Seceta este responsabilă pentru mai mult de 50% din pierderile totale din agricultura UE. Potrivit raportului, acest factor este cel care reprezintă în prezent cea mai mare amenințare. Studiile indică faptul că numai în Spania și Italia, în anii următori marcați de fenomene meteorologice extreme, pierderile ar putea ajunge până la 20 de miliarde de euro. În schimb, economiile mai mici din Europa Centrală și de Sud-Est vor fi afectate de pierderi care depășesc 3% din PIB.

    Evenimentele recente din România, și anume înghețurile fără precedent din această primăvară sunt o dovadă clară a cât de important este ca toate statele membre să ia măsuri de protecție adecvate.

    Citește și: Agra Asigurări: Data până la care se poate asigura cultura de porumb împotriva secetei

    Încălzirea climatică face ca perioada de vegetație a plantelor să înceapă mult mai devreme, astfel încât înghețurile de primăvară se intensifică în distrugerea primilor muguri ai pomilor și a culturilor care răsar pe câmpuri. Grindina din lunile de primăvară a cauzat pagube mari și în România.

    Pierderi mari pentru fermieri. Agricultura UE are nevoie de protecție

    Fenomenele meteorologice intense și din ce în ce mai frecvente vor induce pierderi rapide în sectorul agricol. Și, în consecință, scăderea profiturilor din munca fermierilor, lucru de care ne amintește raportul.

    Recomandările raportului UE se referă la nevoia urgentă de a asigura protecția: prețurile de consum și securitatea alimentară. Este esențial să se dezvolte un model comun pentru gestionarea acestui risc. Cu atât mai mult cu cât există o „lacune” în protejarea agriculturii.

    Raportul arată că fermierii suferă cele mai mari pierderi legate de vreme. Aceasta reprezintă 70-80% din totalul pierderilor din ferme.

    Mai rău este că mult peste jumătate din pierderile cauzate de anomaliile meteorologice din agricultură nu sunt asigurate. Conform studiului, maximum 30% din pierderile legate de climă sunt asigurabile. Acest lucru se aplică atât asigurărilor publice, cât și celor private.

    Citește și: Bananele sunt în pericol să dispară din cauza schimbărilor climatice

    Protecția culturilor și a animalelor în UE este extrem de deficitară. Raportul relevă disproporții semnificative între statele membre. Există unele în care nu există protecție prin asigurare.

    Ajutorul guvernamental „planificat” este mai eficient pentru fermieri

    După cum arată studiul, ajutorul „planificat” rezultat din subvenții publice este mult mai eficient pentru fermieri decât programele de ajutor guvernamental ad-hoc. Propunerea autorului raportului este de a introduce, printre altele: mecanisme financiare inovatoare, cum ar fi obligațiunile pentru catastrofe.

    Conform documentului UE, nici agricultura nu este lipsită de vină. Clima cauzează pierderi în sectorul său, dar agricultura în sine are și un impact uriaș, adesea negativ, asupra mediului. Pentru că emite metan – cauza încălzirii globale, poluează cu derivați de îngrășăminte și utilizează apa în scop industrial. Politica de mediu a UE este atacată și există cereri constante de limitare a activităților sale.


    Te-ar mai putea interesa

    Trei produse care au dus către o cultură de rapiță reușită în județul Teleorman Amendă uriașă aplicată de Garda de Mediu unei ferme. Activitatea agricolă, suspendată Tractoriștii, căutați cu lupa pe piața muncii. Țara agricolă care duce lipsă mare de operatori utilaje

    Ultimele știri

    MADR a stabilit sumele la hectar pentru sprijin cuplat – listă cuantumuri. Când încep plățile Termenul pentru depunerea cererilor la APIA a fost prelungit până pe 13 iunie Subvenția APIA la porumb siloz – 195 sau 230 euro/ha? Surse: S-au declarat suprafețe duble