Marcel Ciolacu: La stat este nevoie de opt șefi pentru a se cumpăra un creion!
Oana Timar -România are nevoie, în acest moment, de o reformă administrativă rapidă, a fost mesajul transmis de premierul României, Marcel Ciolacu. Acesta a arătat că ”este inacceptabil să fim statul cu cei mai mulți șefi, șefuleți și directori din lume”.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României a participat astăzi, miercuri – 16 august, la deschiderea Forumului Studenților Români de Pretutindeni (FSRP) – ediția 2023. Cu acest prilej, șeful Executivului a vorbit despre eficiența administrativă, dar și de nevoia de reformă a aparatului statului.
”România, în acest moment, are nevoie de o reformă administrativă rapidă. Nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil așa ceva! Nu trebuie fiecare să facă achiziții publice. Acelea se pot face centralizat, la nivel de județ, de consiliu județean. Să cumperi un creion îți trebuie director economic, îți trebuie șef la juridic, îți trebuie specialist-șef în achiziții, că nu-i simplu, trebuie să faci caiete de sarcini, mai trebuie încă cinci din care să faci o comisie. Nu, asta e infrastructură comunistă! Trăim în alte vremuri. Acele vremuri au fost depășite”, a declarat Marcel Ciolacu.
Citiți și: Prețuri plafonate pentru fermieri. Anunțul făcut astăzi de premierul Ciolacu!
Proiect al Guvernului pentru reducerea numărului de directori
Șeful Executivului a mai precizat și că ”statul român nu mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă. Lucrurile vor fi urgent așezate în ordinea lor”.
Mesajul transmis de premierul României vine în contextul în care Guvernul intenționează să reducă numărul de posturi de conducere din administrația publică. Astfel, a fost publicat și un proiect de act normativ ce prevede o descentralizare administrativă ce va conduce la tăierea a numeroase posturi de directori.
De pe lista instituțiilor ce ar urma să fie reorganizate se află și doua structuri teritoriale importante pentru sectorul agricol – direcțiile agricole și direcțiile sanitar-veterinare. Acestea ar urma să treacă în subordinea administrațiilor locale (a consiliilor județene, mai exact). Dacă va fi adoptată de Guvern, ordonanța de urgență își va produce efectele începând cu 1 ianuarie 2025.