• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Document Guvern: DAJ și DSVSA – instituții care vor trece la administrațiile locale

  Roxana Dobre -

  Guvernul vrea să treacă prin Ordonanță de Urgență mai multe instituții din domeniul agricol și zootehnic, de la nivel central în subordinea administrațiilor locale începând cu 1 ianuarie 2025. Printre instituțiile vizate se află Direcțiile Agricole și Direcțiile Sanitar-Veterinare.

  Două instituții importante care au legătură directă cu fermierii vor fi mutate din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și respectiv, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinare în subordinea administrațiilor locale. Măsura ar urma să fie aplicată de la 1 ianuarie 2025, conform unui draft al Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

  Citiți și: Surse: Guvernul vrea să majoreze arenda la ADS și tarifele ANIF

  Direcțiile Agricole nu vor mai funcționa în subordinea MADR

  Lista instituțiilor care vor fi descentralizate

  La capitolul III din OUG privind privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice sunt menționate mai multe prevederi referitoare la descentralizarea serviciilor publice, transferul proprietății publice asupra unor bunuri ale statului român.

  Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025 serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă în autoritatea/coordonarea/subordonarea autorităților publice județene.

  Fac parte din categoriile de servicii publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale următoarele:

  a) Direcțiile Județene de Tineret și Sport care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea Ministerului Tineretului și Familiei;
  b) Direcții județene de Cultură care se află în coordonarea/subordonarea autoritatea Ministerului Culturii;
  c) Direcțiile de Sănătate Publică aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea Ministerului Sănătății;
  d) Direcțiile Sanitar-Veterinare aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea Autorității Naționale Sanitar-Veterinare;
  e) Direcțiile Județene pentru Agricultură aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
  f) Inspectoratele Generale Școlare aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea Ministerului Educației;

  Conform sursei citate, odată cu descentralizarea serviciilor publice de interes național și transferul activității acestora către autoritățile publice județene are loc și transferul de patrimoniu precum și de resurse financiare alocate sub formă de cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

  Citiți și: Decizie Guvern: MADR își poate mări numărul de secretari de stat. Numărul total al angajaților: 14.239

  Ce se va întâmpla cu angajații DSVSA și DAJ

  Transferul personalului încadrat pe posturi, a patrimoniului, activitățile și responsabilitățile transferate, resursele financiare asigurate se va face prin lege la propunerea Guvernului României și inițiativa ministerelor de linie care au în responsabilitate coordonarea serviciilor publice menționate mai sus.

  Serviciile publice de descentralizate se află în dubla coordonare a ministerelor de linie și autorităților publice județene și implementează politicile și strategiile publice de interes național inclusiv programe naționale care sunt date în implementare direcțiilor județene.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!