• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mii de cadavre de porci cu pestă porcină, îngropate de autorități lângă casele oamenilor

    Violina Gorcinschi -

    Scandal în municipiul Călărași! În urma deciziilor discutabile luate de autorități în ultimele zile, peste 6.100 de cadavre de porci cu pestă porcină au fost plasate într-o groapă aflată în imediata apropiere a locuințelor oamenilor. Localnicii s-au plâns de mirosul insuportabil, dar și de posibilele riscuri de sănătate la care vor fi supuși din cauza acestor măsuri. Incidentul ar fi avut loc după ce a fost descoperit un focar de pestă porcină la o fermă dintr-un sat din județul Călărași.

    Locuitorii unui cartier din municipiul Călărași sunt indignați de situația creată de o decizie luată de autorități. Cu ocazia unei acțiuni desfășurate pe parcursul ultimelor 4 zile, mii de porci morți infectați cu pestă porcină africană au fost plasați într-o groapă amenajată în apropierea unui cartier, la o distanță mică de casele oamenilor, a relatat calarasipress.ro.

    o persoana in halat langa porci
    Focarul a fost găsit la o fermă locală (foto: agora.md)

    Cadavre de porci cu pestă porcină, puse sub nasul călărășenilor

    Această măsură controversată i-a scandalizat pe cetățeni, care se opun categoric acestei decizii. Locuitorii din zonă sunt extrem de nemulțumiți și spun că groapa plină cu cadavrele porcilor este foarte aproape de casele lor. Aceștia cred că o asemenea acțiune nu doar că afectează mediul și sănătatea, dar le periclitează și calitatea vieții, deoarece sunt obligați să stea în mirosurile greu de suportat și să fie supuși anumitor riscuri.

    Potrivit mai multor persoane, animalele infectate ar proveni de la o fermă locală. Inițial, primul focar de pestă porcină africană a apărut pe 2 august, la o fermă din satul Modelu, unde a fost depistat cadavrul unui porc, la marginea localității. Apoi, specialiștii Direcției Sanitare Veterinare au confirmat prezența focarului și au impus luarea măsurilor. În ultimele zile, pentru a stopa răspândirea bolii, mii de animale au fost sacrificate.

    Decizia de a îngropa porcii într-o groapă aflată aproape de casele oamenilor a fost luată în cadrul unei ședințe recente, la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Hotărârea a fost pusă în aplicare cu aprobarea instituției Prefectului județului Călărași, Valentin Barbu, care era în concediu la momentul ședinței în care a fost aprobată decizia. Prin aceasta, mai mult de 6.100 de cadavre de animale infectate cu pesta porcină urmau să fie îndepărtate prin îngropare.

    Suspiciuni cu privire la apariția focarelor de PPA

    Pe fondul tensiunilor și indignării, în rândul oamenilor din cartierul cu pricina, dar și al fermierilor, au apărut teorii ale conspirației ce produc și mai multă confuzie în ceea ce privește focarele de pestă porcină. Mulți fermieri își pun întrebări despre modul în care au apărut și s-au răspândit cazurile de pestă porcină și ajung la concluzia că, în spatele acestor situații, există interesul anumitor afaceriști care vor să se extindă și să câștige mai mult pe piața cărnii de porc. Crescătorii de suine nu sunt afectați doar de pierderile suferite de aceste focare, dar și de reputația industriei care este din ce în ce mai pătată.

    Instituția Prefectului Județului Călărași nu a publicat până în prezent Hotărârea prin care s-a aprobat planul de măsuri pentru acțiunea de combatere a pestei porcine africane, votată în cadrul CJSU săptămâna trecută, pe data de 11 august, și demarată în ziua următoare.

    Justificarea pentru care Hotărârea nu a fost publicată a fost motivată prin faptul că au existat mai multe zile libere în ultima perioadă, iar Prefectura ar fi trebuit să solicite acordul Ministerului Afacerilor Interne pentru a o putea publica.

    Cu privire la locația aleasă pentru îngroparea miilor de cadavre de suine, autoritățile au declarat că s-au făcut mai multe solicitări pentru a identifica un teren și că singura instituție care a răspuns a fost Consiliul Județean Călăraşi, proprietar al terenului fostului poligon situat în apropierea Cartierului Nou (locul gropii cu cadavre de porci). În legătură cu legalitatea acțiunii desfăşurate, totul s-ar fi derulat conform unui protocol clar, cu avize din partea Direcția Sanitar Veterinară și Direcția de Sănătate Publică Călărași.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till