• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marcel Ciolacu: Sperăm ca prin România să tranziteze peste 60% din exporturile de cereale din Ucraina

    Roxana Dobre -

    Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi premierul ucrainean Denis Şmîhal, aflat în vizită la Bucureşti, au semnat o declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina. Premierul României a subliniat că țara noastră va fi alături de Ucraina în continuare.

    Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi, vineri – 18 august, la finalul întrevederii cu omologul său ucrainean, Denis Şmîhal că prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina.

    Citiți și: Premierul Ucrainei, în România. Marcel Ciolacu: Discutăm despre tranzitul cerealelor și protejarea fermierilor români

    Premierii român şi ucrainean au avut o întâlnire la Palatul Victoria

    Marcel Ciolacu: „România va rămâne alături de Ucraina”

    Premierul Marcel Ciolacu a afirmat în cadrul declarației de presă comune pe care a susținut-o cu Denis Şmîhal că țara noastră va rămâne alături de Ucraina ”atât timp cât va fi nevoie”.

    „I-am spus şi astăzi domnului prim-ministru că eu şi Guvernul pe care îl conduc vom continua să acordăm sprijin deplin şi consistent pentru Ucraina. Suntem uniţi împotriva agresiunii militare a Federaţiei Ruse şi a actelor de barbarie şi laşitate îndreptate împotriva poporului ucrainean. Pierderea de vieţi nevinovate în acest conflict fără sens trebuie să înceteze. Exprim încă o dată sprijinul total pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, până la victoria Ucrainei şi restaurarea integrităţii teritoriale a acesteia, dar şi mai departe, în procesul de reconstrucţie a ţării”, a arătat Marcel Ciolacu.

    Citiți și: Sorin Grindeanu: Minim 200 km de autostradă vor fi dați în circulație până la finalul anului viitor

    Premierul României: Sperăm ca prin țara noastră să tranziteze peste 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina

    Premierul Marcel Ciolacu a afirmat în cadrul declarației de presă comune pe care a susținut-o cu Denis Şmîhal că prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina iar țara noastră plănuieşte ca în perioada următoare să dubleze volumul tranzitului de la 2 milioane de tone pe lună, cât este acum, la 4 milioane de tone pe lună.

    ”Sperăm ca prin România să tranziteze peste 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Traversăm o perioadă extrem de complicată, cu provocări fără precedent pentru securitatea continentului nostru şi a lumii întregi. Trebuie să rămânem însă fermi, pentru că această luptă este şi pentru protejarea modului nostru de viaţă şi a valorilor noastre fundamentale legate de democraţie şi libertate. Şi mă bucur că poporul român a înţeles din prima clipă aceste lucruri şi a dat dovadă de o solidaritate incredibilă cu Ucraina şi poporul ucrainean. Trebuie să apărăm dreptul Ucrainei de a decide în mod suveran asupra viitorului său. Pentru că o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă, prosperă, este în interesul strategic al României”, a spus premierul Marcel Ciolacu, într-o declaraţie de presă comună cu premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, aflat vineri la București.

    Declarație semnată de cei doi oficiali pentru asigurarea tranzitului de mărfuri din Ucraina

    Premierul României a mai declarat că astăzi a fost semnată o declarație comună pentru asigurarea tranzitului de mărfuri din Ucraina. În plus, acesta a reamintim că țara noastră intenționează să dubleze fluxul de cereale care este exportat prin României, de la 2 milioane de tone la 3 milioane de tone.

    ”Am avut un schimb extins de opinii privind provocările cărora trebuie să le facă față Ucraina. L-am asigurat pe primul-ministru că România se va implica în continuare la fel ca și până acum în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către piețele internaționale. Am salutat discuțiile care au avut loc săptămâna trecută la Galați între miniștrii responsabili de transporturi din Ucraina și România. Așa cum se cunoaște la discuții am stabilit împreună o țintă ambițioasă,  dublarea tranzitului de cereale prin România, de la 2 milioane de tone pe lună acum la 4 milioane de tone”, a mai arătat premierul.

    Acesta a mai anunțat că astăzi a fost semnată o declarație politică pentru asigurarea tranzitului de mărfuri din Ucraina.

    ”Am semnat astăzi o declarație politică pentru asigurarea tranzitului fiabil de mărfuri din Ucraina. De asemenea am făcut o trecere în revistă a proiectelor pe care le avem în lucru pentru creșterea traficului maritim, fluvial, feroviar și rutier. România a făcut eforturi substanțiale, inclusiv prin alocarea de resurse bugetare naționale pentru extinderea capacității de preluare, tranzit și expediere pe toate aceste componente. Rezultatele acestor eforturi pentru îmbunătățirea colectivității transfrontaliere se văd deja, avem majorări ale tranzitului de 200 % la unele dintre principalele puncte de tranzit, respectiv 500 % în portul Constanța Sud. Am subliniat însă foarte clar că măsurile pe care le adoptăm la nivel național precum și cele la nivel european vor avea în vedere în egală măsură nevoile Ucrainei dar și așteptările și preocupările legitime ale producătorilor și a fermierilor români. Protejarea pieței interne românești și a fermierilor români este unul dintre obiectivele majore ale acestui Guvern și mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcția corectă. Aceste obiectiv nu se suprapun, a mai spus Marcel Ciolacu.

    Mulțumesc Guvernului României și întregului popor român pentru susținerea totală în războiul Rusiei și pentru poziția de condamnare a războiului.

    Denys Shmyhal: Vom consolida colaborarea pe Dunăre, inclusiv prin investiții în infrastructură

    La rândul său, premierul Ucrainei a subliniat în declarația sa că România a fost ţara care, încă din primele zile ale războiului, a întins o mână de ajutor Ucrainei.

    ”(…) În România sunt instruiți militari ucraineni și mulțumim. Apreciem poziția privind tranzitul cerealelor din România. Pentru mine a fost important să vizitez România, care din primele zile ne-a întins o mână de ajutor. Sperăm că România va susține începerea negocierilor de preaderare la NATO. Astăzi, cele două guverne au semnat o declarație pentru asigurarea tranzitului mărfurilor, vom dezvolta infrastructura rutieră, frontieră. Vom consolida colaborarea pe Dunăre, inclusiv prin investiții în infrastructură”, a spus oficialul.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!