• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hai la târg! Aproape 60 de producători români sunt prezenți la ”Bunătăți de soi din România”, la Iași

    Violina Gorcinschi -

    Produse românești de excepție la târgul „Bunătăți de soi din România”! În perioada 18-20 august 2023, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu Carrefour România, desfășoară la Iași un eveniment la care producători din mai multe județe se întâlnesc pentru a se întrece cu cele mai bune produse. În incinta centrului comercial Era Shopping Park Iași, între orele 10:00 și 20:00, clienții sunt așteptați la tarabe cu cea mai dulce miere, cu cele mai suculente fructe și legume și cu cele mai savuroase produse de origine animală.

    Târgul „Bunătăți de soi din România”, care face parte din campania de promovare a produselor agroalimentare românești și de creștere a accesului românilor la alimente de calitate obținute pe plan local, „Cumpără românește”, a reunit aproape 60 de producători din județele Iași, Botoșani, Buzău, Neamț, Suceava, Galați, Vaslui și nu numai, care îi așteaptă pe oameni cu brațele deschise.

    Astăzi, sâmbătă-19 august, este a doua zi în cadrul târgului de produse românești, ce are loc în municipiul Iași. La tarabele burdușite cu produse de calitate superioară se pot găsi fructe, legume, miere, patiserie, vin și băuturi alcoolice, carne, lapte, ouă, pește, dar și produse cosmetice pe bază de plante. Curioșii pot să deguste alimentele certificate de MADR, create după rețete transmise din generație în generație, iar în majoritatea cazurilor se vor convinge singuri că trebuie să le ia acasă.

    un frigider cu produse din carne
    Produse din carne

    Preparate tradiționale din carne și sortimente de brânză românească

    Produsele de origine animală sunt unele dintre vedetele evenimentului. Clienții sunt întâmpinați cu bună dispoziție și căldură de către producători și invitați să deguste deliciile care le fac cu ochii din vitrină trecătorilor. Comercianții pun la dispoziția clienților o gamă variată de produse cu care se mândresc, de la cârnați la piept de rață, parizer de casă, cotlete de porc, crenvurști, slănină afumată și multe altele.

    De asemenea, cașul de oaie este la mare căutare. Frigiderele vânzătorilor sunt golite imediat de clienții care se înghesuie să îl cumpere. De exemplu, la standul doamnei Lenuța Mihalcea, unde se poate cumpăra caș, telemea, brânză, urdă, lapte, unt, smântână, în această după-amiază produsele lactate de la Cristești se vânduseră deja ca pâinea caldă. Majoritatea trecătorilor suficient de curioși încât să guste bunătățile de la tarabă pleacă garantat cu o pungă în plus.

    Marius Igna, apicultor, in fata unui stand cu miere
    Bunătăți de la albine la târgul de la Iași

    Miere de la munte, la Târgul ”Bunătăți de soi din România” de la Iași

    Producătorii de miere nu lipsesc nici ei de la târg. Chiar astăzi, pe 19 august, de Ziua Apicultorului, standurile cu miere, care au obținut mențiunea „produs montan”, nu au putut să nu iasă în evidență. Oamenii sunt întâmpinați la standul Stupina Igna nu doar de apicultorul cu experiență Marius Igna, dar și de albinuțe. Marius Igna, din județul Buzău, a acumulat experiență în domeniu, timp de 10 ani, tocmai în celălalt capăt al lumii, în America de Sud. Întors în țară, și-a folosit cunoștințele acumulate pentru a obține, din cei peste 300 de stupi ai săi, cele mai delicioase și sănătoase produse apicole pe care cumpărătorii pot pune mâna până la finalul târgului, care se încheie mâine seară.

    o masa cu siropuri si fructe
    Produse din cătină

    La câteva standuri mai încolo, taraba Fructele Lu’ Sandu este plină cu produse din cătină, dar și fructe. În principal, se vând siropuri de cătină în diverse combinații: cu miere și zmeură, cu miere și ghimbir sau cu mure. De asemenea, se pot cumpăra caserole cu mure și zmeură proaspete, dulceață și praf de cătină.

    În aceste zile de caniculă, băuturile răcoritoare sănătoase sunt binevenite. De aceea, există câțiva vânzători care oferă participanților la târg pahare cu suc de cătină proaspăt și rece, extrem de apreciat printre consumatori.

    Ce mai găsești la Târgul „Bunătăți de soi din România”: fructe, legume, cozonaci, borș și alte delicii

    Oricine trece pe la târgul „Bunătăți de soi din România” nu își poate lua ochii de la fructele și legumele de sezon, care strălucesc în culori vii în lăzi, așteptând să fie cumpărate. Producătorii au la standuri fructe precum prune, mere, pepene galben și roșu, pere, mure, zmeură, struguri. La capitolul legume, vinetele și roșiile au captat cel mai mult atenția, datorită dimensiunilor impresionante și aspectului lucios, însă nici dovleceii, varza, ardeii și castraveții nu s-au lăsat mai prejos, așteptând gospodinele venite să se aprovizioneze pentru murături și conserve pentru iarnă.

    Borșul Nuna

    Tot gospodinele au fost primite călduros și la standul Borș Nuna, chiar de către producători, care le-au îndemnat să guste borșul din leuștean și cimbru. Borșul Nuna are mare succes pe piața din regiunea Moldovei, produsele fiind prezente pe rafturile din supermarketuri, magazine și online.

    mai multe sticle de vin
    Vin românești

    Pe lângă toate aceste produse prezentate, participanții la târg se pot delecta cu produse de brutărie (pâine, cozonaci și alte copturi), cofetărie, produse alimentare și cosmetice din trandafiri și lavandă, zacuscă, bere, vinuri de Bohotin, Cotnari și altele.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului