• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vești proaste pentru fermieri de la ANM!

    Oana Timar -

    Fenomenul de secetă este prezent în buletinele agrometeorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie. Muntenia, Moldova și Dobrogea sunt cele mai afectate regiuni, iar deficitul de precipitații este așteptat să se mențină și în perioada următoare.

    Fermierii sunt îngrijorați privind evoluția condițiilor meteo. O mare parte dintre ei au culturile semănate în primăvară deja afectate de secetă, iar dacă nu va ploua, și campania de semănat din toamnă riscă să fie pusă în pericol. În acest context, veștile venite din partea meteorologilor nu sunt deloc bune întrucât nu sunt anunțate valuri de ploi semnificative până pe 25 august, cel puțin.

    Caracteristici meteorologice 19-25 august

    Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în aproape toate zonele de cultură, chiar deosebit de ridicat în sudul şi sud-estul ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18…32°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 28…38°C, în aproape toată ţara. Temperatura minimă a aerului se va situa între 8…25°C în majoritatea regiunilor, cele mai scăzute valori înregistrându-se în zonele depresionare.

    Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, izolat vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantitățile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Rezerva de umiditate a solului în perioada 19-25 august

    Rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Banatului, Olteniei și a Transilvaniei, local nordul, vestul și sud-vestul Crișanei, vestul, nordul și nord-vestul Munteniei, nordul, estul, izolat sudul Moldovei, nordul Dobrogei.

    Deficite de umiditate în sol se vor înregistra pe suprafețe extinse din Muntenia, Moldova și Dobrogea, local în estul, sudul, izolat nordul Transilvaniei, estul și sud-vestul Olteniei, vestul și sud-estul Crișanei, nord-vestul Banatului, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă.

    Rezerva de umiditate la cultura de porumb pe 18 august 2023

    Starea de vegetație a culturilor agricole la acest moment

    Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în ritmuri accelerate, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, din cauza temperaturilor maxime deosebit de ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, pe fondul menţinerii deficitelor mari de umiditate din sol, se va accentua deprecierea stării de vegetaţie la speciile prăşitoare neirigate, semnalându-se în continuare un procent ridicat de boabe şiştave la porumb şi seminţe seci la floarea-soarelui, mergând până la compromiterea parţială sau totală a culturilor, îndeosebi în semănăturile efectuate tardiv din sudul şi estul ţării.

    Cultura de floarea-soarelui va înregistra maturitatea în ceară şi deplină (30-100%) în toate regiunile, iar pe unele areale agricole din jumătatea de sud a ţării, izolat va fi posibilă declanşarea recoltării.

    Funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, porumbul se va afla la maturitate în lapte (60-100%), ceară (30-100%) şi deplină (10-80%), plantele prezentând o stare de vegetaţie în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile tardive şi pe terenurile afectate de seceta pedologică.

    În Transilvania, Crişana, Banat şi Moldova, sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea rădăcinilor şi acumularea zaharurilor, iar cartoful dezvoltarea tuberculilor, veştejirea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile de vară, local declanşându-se recoltarea.

    În toate plantaţiile, la pomii fructiferi se vor semnala creşterea şi coacerea rodului, precum şi formarea mugurelui terminal, iar la sâmburoase (prun, piersic) şi seminţoase (măr, păr) se va continua recoltarea.

    Viţa-de-vie va parcurge creşterea şi coacerea boabelor, acumularea zaharurilor, local fiind posibilă declanşarea recoltării la soiurile de consum.

    Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor specifice: recoltarea fructelor şi a legumelor, combaterea bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!