China promovează creșterea consumului de cereale integrale pentru a stimula agricultura și reduce risipa
Violina Gorcinschi -Creșterea consumului de cereale integrale în rândul populației chineze. China plănuiește să accelereze dezvoltarea industriei cerealelor și să îmbunătățească dieta populației prin creșterea consumului de cereale integrale în următorii ani, potrivit unui plan de acțiune lansat recent.
Planul Național de Acțiune pentru Cerealele Integrale (2024-2035), lansat de guvernul chinez, are ca obiectiv promovarea consumului de cereale integrale, reducerea risipei de mâncare și îmbunătățirea securității alimentare naționale. Această strategie stabilește ca cerealele integrale să reprezinte o proporție mai mare din consumul de cereale al țării, în prezent sub 1 la sută, în următorul deceniu, relatează chinadaily.com.
Program pentru creșterea consumului de cereale integrale până în 2035
Odată cu creșterea nivelului de trai, consumatorii chinezi își schimbă atenția de la simpla asigurare a disponibilității alimentelor la cererea de alimente de calitate superioară, hrănitoare și sănătoase. Cerealele integrale, care au mai multe fibre alimentare, micronutrienți și compuși bioactivi în comparație cu cerealele rafinate, sunt din ce în ce mai văzute ca o componentă cheie în îmbunătățirea sănătății publice și a securității alimentare, a declarat Wang Hong, purtătorul de cuvânt al administrației.
„Prin extinderea pieței cerealelor integrale, China speră să reducă în continuare risipa alimentară, să optimizeze utilizarea resurselor de cereale și să susțină o dietă mai hrănitoare și mai echilibrată pentru oameni”, a spus Wang la o conferință de presă organizată recent.
Tan Bin, om de știință șef al institutului de cercetare din cadrul administrației, a declarat că China are o problemă serioasă de „malnutriție ascunsă”. Aportul mediu zilnic de fibre alimentare este doar o treime din cantitatea recomandată, iar aportul de vitamina B1 este aproximativ jumătate din ceea ce este sugerat, a spus el.
„În ultimii ani, neînțelegerile legate de consumul de alimente de bază au dus la tendințe în care tinerii evită alimentele de bază, contribuind la scăderea rolului cerealelor în dieta națională”, a spus Tan.
Cerealele integrale, inclusiv orezul, grâul, porumbul, ovăzul, meiul, sorgul și orzul, au fost recunoscute pe scară largă ca fiind eficiente în reducerea riscurilor de boli cronice. Studiile arată că consumul zilnic a 50 de grame de cereale integrale poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu 25% și mortalitatea prin boli cardiovasculare cu 20%, a spus Tan.
Citește și: China a inventat o pastă cu care suprafețele de deșert devin terenuri arabile
Cerealele integrale oferă beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor mai mare de nutrienți esențiali decât cerealele rafinate, cum ar fi vitaminele B, mineralele și alți micronutrienți care susțin funcția și metabolismul creierului, a explicat el.
„În comparație cu produsele de origine animală precum carnea roșie, carnea de pasăre și peștele, cerealele integrale au o amprentă mult mai mică asupra mediului”, a spus Tan, adăugând că sunt mai rezistente la condițiile dure de mediu, cum ar fi seceta și solul sărac.
În timpul procesării, din cerealele rafinate, cum ar fi orezul alb sau făina albă, sunt îndepărtate tărâțele și germenii lăsând doar endospermul. În timp ce cerealele integrale au un randament mai mare, de obicei 98%, cerealele rafinate produc doar de la 65 până la 75%, a declarat el.
Creșterea consumului de cereale integrale. China va stimula producția de soiuri noi și de tehnologii de procesare performante
Planul de acțiune este cea mai recentă mișcare după alte inițiative axate pe reducerea risipei de mâncare, inclusiv un plan de reducere a risipei de alimente și de stimulare a conservării cerealelor, lansat la sfârșitul anului trecut, intensificând eforturile de promovare a consumului alimentar durabil și a utilizării mai eficiente a resurselor agricole.
Conform planului, se va observa o creștere semnificativă a ponderii cerealelor integrale în dietele zilnice, în timp ce produsele mai diverse vor susține o cerere și o ofertă echilibrate pentru alimente din cereale integrale până în 2035.
Citește și: România – export de lactate și produse piscicole în China. Acordul, semnat de șeful ANSVSA la Beijing
Pentru a atinge obiectivele, eforturile se vor concentra pe educarea publicului cu privire la beneficiile pentru sănătate ale cerealelor integrale și pe promovarea integrării acestora în mesele de zi cu zi, vizând grupuri-cheie, cum ar fi școlari, personalul militar și angajații guvernamentali.
Acesta solicită stabilirea unor standarde naționale cuprinzătoare pentru produsele din cereale integrale și un accent mai mare pe siguranța alimentară. Planul de acțiune încurajează, de asemenea, dezvoltarea de noi soiuri de cereale integrale și îmbunătățirea tehnologiilor de procesare pentru a satisface nevoile consumatorilor.
O atenție specială va fi acordată îmbunătățirii competitivității producătorilor de alimente din cereale integrale și sprijinirii creșterii mărcilor relevante, a adăugat acesta.