Sprijin nou pentru investiția în sisteme de încălzire a solariilor. Cine poate lua ajutorul
Angelica Lefter -Tinerii fermieri au acum ocazia de a primi sprijin din bani europeni pentru încălzirea spațiilor protejate. Ghidul solicitantului pentru intervenția – DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), iar tinerii fermieri care vor să dezvolte o afacere sau să deschidă un business în agricultură au la dispoziție bani prin PNS.
Conform Ghidului este vorba și despre o schimbare fundamentală în programul dedicat fermierilor de până în 40 de ani, care trebuie să aibă PFA, Întreprindere Individuală sau SRL, care au înființate solarii. Schimbarea constă în faptul că vor fi prioritizate proiectele care prevăd achiziția de sisteme de încălzire.
Sectorul de legume, prioritizat la accesarea fondurilor
Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, invitatul de astăzi, luni – 21 august, la Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, a menționat că prin acest program va fi prioritizat, la accesarea fondurilor europene, sectorul de legume.
”Acest grant este de 70.000 de euro, 40% din această valoare va merge către instalațiile de încălzire, diferența de bani reprezentând 40.000 de euro să aibă timp de 3 ani combustibilul necesar pentru a încălzi serele și solariile, pentru ca în România, practic, să producem tot timpul anului legumele noastre românești”, a declarat ministrul Agriculturii.
Florin Barbu: Vom avea legume românești tot timpul anului
Șeful de la Agricultură a dat asigurări că va fi asigurată către retaileri o cantitate mai mare de legume și în extrasezon și vor fi realizate centre de colectare pentru fermieri.
”Lucrul acesta l-am făcut pentru că vreau să gândesc acest domeniu, practic circuitul să-l închid. Practic, prin Casa Unirea, așa cum am și spus și am anunțat, în perioada următoare vom începe niște investiții foarte importante în centre de colectare. Investițiile vor fi realizate de către Casa Unirea. Începând din anul acesta vreau să lansez pentru 6 puncte de colectare legume, fructe. Investițiile vor începe de anul acesta și lucrările cred că până în luna iulie, august, anul următor, vom inaugura primele 6 centre de legume și fructe în România, în bazinele legumicole. Astfel încât, prin măsurile pe care le luăm prin Programul Național Strategic pentru instalarea Tinerilor Fermieri, care vor produce legume tot timpul anului, cu partea de colectare prin Casa Unirea și cooperativele care sunt constituite în jurul acestor centre de colectare, sunt sigur că vom reuși în România, în următorii ani, să dăm produse și legume românești pe rafturile magazinelor”, a spus ministrul Florin Barbu, la Agrostrategia.
Florin Barbu: Vom asigura necesarul de legume din retail
Ministrul Agriculturii a subliniat buna colaborare cu retailerii și a confirmat că, potrivit discuțiilor cu aceștia, legumele producătorilor români vor avea loc pe rafturile marilor magazine.
”Desigur, din discuțiile…și vreau să le mulțumesc retailerilor, din deplasările pe care le am pe Ordonanța privind adaosurile comerciale…Voiam să spun că în deplasările săptămânale pe care le am și pentru a observa cantitățile necesare de alimente de bază, că sunt la raft, să nu se spună că este o penurie de alimente așa cum se spunea în spațiul public, vă spun că toți retailerii au produse românești la rafturile magazinelor. Voi solicita prin Casa Unirea, tuturor retailerilor să-mi spună cantitățile necesare pentru tot timpul anului, de ce legume au nevoie, astfel încât Ministerul Agriculturii cu Casa Unirea și cu cooperativele în centrele de colectare care se vor realiza în România, în bazinele legumicole, vom face o etapizare și vom discuta cu cooperativele, astfel încât să nu producem doar tomate, să producem toate legumele de care au nevoie retailerii pentru a fi puse pe raft”, a menționat șeful MADR, Florin Barbu, la Agrostrategia, emisiune ce poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR 1.