• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nimic nu se aruncă, totul se conservă: În prag de iarnă, familia Mărăcineanu face profit din legumele nevândute în piaţă

    agrointeligenta.ro -

    Cultivarea legumelor înseamnă, la fel ca orice activitate agricolă, suişuri şi coborâşuri în ceea ce priveşte câştigurile obţinute din vânzări. De departe, sezonul rece este cel mai dificil pentru fermieri, care fie trag pe dreapta producţia, fie sunt obligaţi să suporte cheltuieli uriaşe cu încălzirea solarului sau a serei. Totuşi, o mână de producători agricoli au depăşit faza în care îşi fac griji pentru perioada de iarnă mulţumită unei afaceri de nişă pe care au pornit-o în propria gospodărie: producţia de conserve de casă, respectând reţetele tradiţionale!

    În judeţul Prahova, locuitorii din zona Filipești cultivă legume de când se știu, iar în ultimii ani acest business agricol s-a consolidate odată cu extinderea suprafeţelor cu solaria, dar şi cu construirea unei reţele de vânzare în pieţele din judeţ şi din ţară. O parte din aceşti fermieri, însă, nu se mai limitează doar la producţia de legume, ci se concentrează pe a valorifica inclusive surplusul pe care nu reuşesc să îl vândă la tarabă.

    Un model de legumicultori care au depăşit stadiul de producţie şi şi-au construit un scurt lanţ integrat sunt Vasile și Elena Mărăcineanu, din localitatea Brătășanca – comuna Filipești de Târg. Încă de acum şase ani, cei doi prahoveni s-au gândit încă de la început la o metodă prin care legumele nevândute la piaţă să fie valorificate cu profit. Astfel, în completarea fermei de legume pe care o dețin de mai mulți ani, familia de fermieri a început să producă și conserve de casă: de la murături până la sosuri sau zacuscă, nimic nu lipsește de pe rafturile cu borcane pregătite cât este toamna de lungă de cei doi soți.

    Vasile Mărăcineanu povestește că ideea producţiei de conserve i-a venit atunci când a început să comercializeze propriile legume într-o mare piaţă din Capitală. Atunci a descoperit că bucureştenii şi, în general, cei mai mulţi orăşeni, aleg de pe tarabă doar legumele perfecte, iar cele uşor lovite, mai mici sau uşor mai moi rămâneau nevândute.
    ”Bucureștenii nu vor decât spuma-spumelor atunci când vine vorba de legume și cumpără doar ceea ce este foarte frumos. Nu se dă o roșie pătată sau un gogoșar puțin pontat așa că ne rămânea destul de multă marfă cu care nu aveam ce face”, explică acesta.

    Valorificarea…rebuturilor

    În timp ce majoritatea producătorilor de legume vând ce le rămâne la prețuri foarte mici pentru procesare, familia Mărăcineanu a preferat să prelucreze singuri surplusul, la ei în gospodărie și să obțină astfel profit și de pe urma ”rebuturilor”.

    Drumul de la una la alta nu a fost deloc greu, mai ales că Elena Mărăcineanu este de profesie bucătar şi déjà pregătea pentru familie reţete delicioase cu legumele din grădină. “Pe timp de vară nu fac conserve, deoarece suntem prea ocupați cu solariile și cu cultivarea legumelor. Mai mult, în acea perioadă sunt acasă şi băieții, în vacanță. Ei merg la Brașov la piaţă, iar soţul meu vinde în București. Abia din octombrie, după ce copiii se întorc la facultate, eu mă apuc de pregătit zacusca, murăturile și toate celelalte conserve”, povestește Elena Mărăcineanu.

    De la un an la altul numărul borcanelor cu bunătăți a crescut aproape exponenţial,iar toamna lui 2014 a umplut cămara prahovenilor cu mii de borcane cu bunătăţi de casă. ”Avem zacuscă de vinete, zacuscă picantă, zacuscă de pește, de ardei, de fasole, de ghebe, zarzavat de ciorbă, bulion de roșii, gogoneleacre, murături asortate, castraveți în saramură, sfeclă roșie la borcan, hrean la borcan, ghebe murate la borcan, ardei iute murat și altele. Ne-am câştigat o anumită clientelă care vine în fiecare săptămână sau măcar odată pe lună și cumpără doar de la noi. Oamenii spun că deși au mai încercat și din alte părți, nicăieri nu au mai găsit un gust atât de bun”, spune gospodina, care, ca majoritatea bucătarilor, nu dezvăluie secretele conservelor sale.

    Postul Crăciunului  – vârf pentru vânzări

    Postul Crăciunului este, de departe, perioada în care vânzarea de conserve de casă merge cel mai bine. ”Cât e iarna de lungă, până în primăvară când începe să iasă următoarea cultură de legume, vindem pe lângă o țelină, o ceapă roșie, o ridiche sau un praz, și un suc de roșii, un zarzavat sau un borcan de murături. Anul acesta am făcut câteva mii de borcane pe care suntem sigură că le vom vinde, mai ales că trebuie să înceapă postul Crăciunului, iar oamenii caută aceste produse. De altfel, posturile reprezintă perioada în care se vinde cel mai bine zacusca, dar nu numai”, mărturisește fermierul prahovean.

    Prețul unui borcan de zacuscă produs de familia Mărăcineanu variază între 6 și 10 lei în funcție de compoziție, iar producătorii de legume sunt mulţumiţi că legumele pe care altdădată nu reuşeau să el vândă le aduc acum profit pet imp de iarnă.

    Foto: retete.unica.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă