• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Criză de măcelari în Republica Moldova. Cum a trecut România peste un astfel de moment

  agrointeligenta.ro -

  În urmă cu cinci ani, după deschiderea pieței muncii în Europa, România se confrunta cu o criză acută a specialiștilor în domeniul prelucrării cărnii. Cu aceeași situație se confruntă în prezent republica Moldova și, chiar dacă oferă salarii foarte mari, tinerii nu sunt interesați de aceste meserii.

  România a trecut peste momentul de criză în ceea ce privește numărul măcelarilor și a preparatorilor de carne, dar această meserie este în continuare o soluție pentru tinerii care doresc să se specializeze într-un domeniu care să se asigure un venit sigur lună de lună.

  ”Suntem la un nivel, să zicem, acceptabil. În urmă cu cinci ani de zile era mult mai gravă situația deoarece o mare parte a muncitorilor plecaseră din țară. Majoritatea companiilor noastre și-au făcut, însă, specializări pe sector și oamenii sunt specializați, dar bineînţeles că încă mai trebuie și este mereu nevoie de oameni specializați, dar nu mai putem vorbi de o criză acută a pieței”, a declarat Ștefan Pădure, președintele executiv al Asociației Române a Cărnii.

  Nu același lucru se poate spune despre republica Moldova, acolo unde producătorii de carne au ajuns în pragul disperării deoarece nu găsesc specialiști. „Singura problemă a noastră, ca şi a celorlalţi colegi de-ai mei, este lipsa de specialişti. Nu programatori electronici, ci simpli măcelari, dezosatori”, s-a plâns preşedintele Companiei ”I.D.T. din Bardar” din Republica Moldova, Andrei Dorofei.

  Soluția pe care au găsit-o producătorii români a fost cea a specializării proprii a forței de muncă, dar și tinerii au înțeles că această meserie este una de viitor care le poate asigura venituri constante, de multe ori chiar peste media națională. ”Există foarte mulți tineri în momentul de față care sunt măcelari pentru că au înțeles că nu pot merge toți la facultate la Drept sau la ASE, iar o meserie începe să devină brățară de aur și dacă mai este și o meserie bună și specializată cum este cea de măcelar sau preparator poți să lucrezi oriunde în spațiul european și veniturile sunt chiar peste medie. Cu cât performanțele sunt mai mari cu atât se plătește mai bine pentru că de multe ori aceștia sunt plătiți la normă. O persoană care își cunoaște bine meseria și este îndemânatică poate câștiga chiar foarte bine”, explică Pădure.

  Nici în Moldova nu este salariul o problemă atunci când vine vorba de specialiști și dezinteresul tinerilor și lipsa unităţilor de învățământ în care să se predea această meserie. ”Nicio şcoală profesională din ţară nu pregăteşte măcelari. Specialitatea de dezosator parcă se predă, însă, deocamdată, dintre toţi cei care au făcut practica de producere la noi, nu am selectat pe nimeni. Nici chiar tineretul nu doreşte să studieze această meserie, şi asta în condiţiile în care un angajat al nostru primește în medie 1000 de euro pe lună, iar când pregăteam un lot mare pentru Belarus – ajungea până la 25 de mii de lei”, a conchis producătorul de carne din Republica Moldova.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Rasa de ovine Dohne Merino: Randamente ridicate la producția de carne și de lână ALERTĂ ALIMENTARĂ! Fermierii cer excluderea de pe piață a acestor produse din carne! EXCLUSIV! Primii oieri care intră DIRECT ÎN SUPERMARKET cu CARNEA DE OAIE!

  Ultimele știri

  ANSVSA: 428 de focare de pestă porcină africană – active în acest moment în România! Circulaţie feroviară întreruptă din cauza unui incendiu de vegetație de pe un teren agricol! Subvenții APIA 2021: Noile reguli care au intrat în vigoare pentru plățile din acest an