• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ciclonul ”Daniel” face ravagii în Europa. Șefa ANM anunță cum va afecta şi România

    Roxana Dobre -

    Va afectat ciclonul Daniel și România? Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a analizat efectele devastatoare ale ciclonului Daniel care a făcut ravagii în sudul Europei şi a explicat cum va fi afectată vremea în România.

    Ciclonul Daniel a făcut ravagii în Europa iar în zonele grecești Pelion și mai ales în satul de coastă Agios Ioannis pagubele provocate sunt însemnate. Volumul de apă căzut este atât de mare, încât au fost măturate și mașinile aflate în parcarea centrală. În Volos, a fost inundat și subsolul spitalului din regiune.

    Șefa ANM, Elena Mateescu a explicat ce afecte ar putea avea ciclonul Daniel și asupra țării noastre și cum va influența vremea din perioada următoare, potrivit Antena3.

    Citiți și: Vremea în luna septembrie. Graficul ploilor pentru următoarele 4 săptămâni

    Ciclonul Daniel, în Europa

    Elena Mateescu, ANM: Fenomenele meteorologice sunt unele extreme

    Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat că fenomenele meteorologice înregistrate din cauza ciclonului Daniel sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă.

    ”Pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece, având în vedere modul de formare a acestor tipuri de cicloni mediteraneeni, încărcați cu o masă de aer foarte ridicată. Într-adevăr, și pe fondul aerului tropical anterior, pentru că ne amintim, Grecia a înregistrat temperaturi record și practic multe zile a înregistrat temperaturi peste 40° și atunci când se face schimbul de masă de aer în direcția acelor de ceasornic, specific pentru zona emisferei nordice, atunci când vorbim de cicloni de origine tropicală, practic, pentru că diferențele sunt foarte mari, nucleul acela încărcat cu foarte multă căldură. Practic observăm nuanțele de roșu, care înseamnă cantități enorme de precipitații sub cod roșu, dar partea ionică, în special insulele, pe cantități de precipitații, în timp ce restul părții de sud a Greciei sub avertizare de cod roșu de intensificări mari ale vântului, viteze peste 80-100 km/h”, a adus clarificări Elena Mateescu.

    Citiți și: Localități măturate de vijelii. Zece vaci au fost electrocutate într-un grajd

    Va afecta ciclonul Daniel și România?

    Elena Mateescu a punctat că în acest moment din punct de vedere al zonei țării noastre temperaturile au scăzut foarte mult de la 34 de grade la 28-29 de grade. În plus și vântul a fost puternic în ultimele zile, atingând viteze de cel mult 70-80 km/h.

    ”În acest moment din punct de vedere al zonei țării noastre, semn că și noi ne aflăm departe, la zona periferică la ceea ce ar putea însemna câmpul de masă de aer mai rece, pentru că deja și la noi temperaturile au scăzut foarte mult de la 34 de grade, debutul lunii septembrie nu vom mai înregistra și nu vom mai depăși în următoarele zile 28-29 de grade dar vom avea și noi intensificări ale vântului. Să nu uităm că și noi în partea de sud-est a țării, inclusiv zona litoralului, s-au generat intensificări ale vântului care s-au tradus prin viteze de cel mult 70-80 km/h. Cantitățile de precipitații sunt în ameliorare semn că de interes rămân în mod deosebit intensificările de vânt și regimul de temperaturi”, a mai spus șefa ANM.

    Ploi de 650 l/mp, în Grecia 

    Elena Mateescu a punctat că Grecia a înregistrat cantități de apă de 650 l/mp, după cum a anunțat un meteorolog din Grecia la un post de televiziune. Informația însă rămâne să fie confirmată oficial de autoritățile elene.

    ”Într-adevăr, meteorologul elen la televiziunea elenă de știri confirmă această cantitate (650 l/mp n.r) în ultimele 24 de ore la nivel local și tocmai de aceea am urmărit și noi, practic meteorologii români, ceea ce s-a întâmplat, ca și geneză și mod de manifestare, pentru că este posibil ca această cantitate, în condițiile în care Serviciul Meteorologic Elen va prelungi codul roșu până joi, așa cum arată traiectoria și posibilitatea din această perspectivă, să depășească această cantitate, dacă într-adevăr ea se și va confirma la nivel local, prin rețeaua de stații meteorologice elene pe care o gestionează serviciu meteorologic elen”, a mai menționat șefa ANM.

    Acesta a completat că printre țările afectate de ciclonul Daniel se află Spania, sudul Italiei, Croația și Grecia cel mai mult.

    Autorităţile din Grecia au impus o interdicţie de călătorie în multe zone din centrul ţării 

    Autorităţile din Grecia au impus o interdicţie de călătorie în multe zone din centrul ţării ca răspuns la furtunile puternice care s-au abătut asupra teritoriului grecesc, aducând precipitaţii fără precedent.

    Agenţia de protecţie civilă a trimis o alertă prin SMS către locuitorii din Volos şi din insula Skiathos, unde maşini au fost măturate de viiturile provocate de ploile abundente. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în mai multe zone şi au existat perturbări în ceea ce priveşte funcţionarea telefoanelor mobile şi a internetului.

    Localităţile Larisa şi Volos au înregistrat 12.000 de fulgere în timpul nopţii, a anunţat publicaţia Proto Thema, citând serviciile de pompieri.

    Presa din Grecia notează că un bărbat a murit, iar un altul este dispărut. Bătrânul care a murit era cioban care încerca să ajungă la oile sale, în regiunea Volos. El se adăpostise lângă un zid, care a căzut peste el din cauza presiunii cantității mari de apă. Între timp, sunt acțiuni de salvare căutare în Aghia Ekaterini, unde un bărbat a fost luat de ape. Bărbatul are 34 de ani și încerca să traverse cu mașina pârâul, care s-a umflat. Bărbatul a încercat să părăsească mașina, când a fost luat de ape. În mașină se afla și fiul bărbatului care este în siguranță acum.

    Tototdată în regiunea Magnezia, furtuna puternică a durat peste 10 ore. Potrivit informațiilor, alimentarea cu energie electrică este întreruptă periodic în Volos.

    Condițiile meteorologice severe sunt de așteptat să dureze până joi, iar autoritățile rămân în alertă maximă.


    Te-ar mai putea interesa

    Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Dumitru Andreșoi și doi șefi APIA – reținuți! Sunt acuzați de fraudarea subvențiilor din bani europeni Programul Rabla pentru Tractoare, lansare. Se dublează sumele pentru fermieri

    Ultimele știri

    Când cresc subvențiile fermierilor români? Răspunsul lui Christophe Hansen, comisar desemnat pentru Agricultură! Val de insolvențe în agricultura românească. Multe ferme mari au probleme financiare Plug pentru sechestrarea carbonului în sol. Cum funcționează echipamentul pro-carbon de la Lemken