Criză de apă în mai multe comune din Vrancea. Autoritățile dau vina pe sătenii care își udă grădinile
Angelica Lefter -Lipsa apei reprezintă o problemă în județul Vrancea de când seceta din acest an a început să fie resimțită atât de consumatori cât și de agricultori. Mai multe localități din județ se confruntă cu lipsa de apă, deși numărul acestora a scăzut față de anii precedenți, grație unor investiții făcute tocmai pentru a evita astfel de situații.
Responsabilii cu distribuția apei din județul Vrancea susțin că, de regulă, în perioadele secetoase, consumul de apă crește considerabil din cauza utilizării acesteia de către localnici în scopuri agricole, potrivit Agerpres.
În perioadele secetoase, consumul de apă se dublează din cauza utilizării în irigații
Mai multe localități din județul Vrancea se confruntă cu probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu apă potabilă din cauza secetei. Cu toate acestea, ca urmare a investițiilor făcute, numărul localităților în care au apărut astfel de probleme este în scădere față de anii anteriori, au spus reprezentanții operatorului care gestionează serviciul de apă şi canalizare în județ.
”Faţă de anii trecuţi, avem mult mai puţine localități cu probleme de apă, acest lucru datorându-se secetei care s-a instalat deja. Avem probleme la Străoane, Tâmboeşti, Cârligele, Vârteşcoiu. Dacă seceta va persista, iar localnicii vor consuma apă cu preponderenţă pentru zona agricolă, vor fi localităţi, în special din zona înaltă, care vor suferi în ceea ce priveşte consumul casnic. La Vârteşcoiu, de exemplu, şi din cauza secetei, dar şi din cauza surselor insuficiente de apă comparativ cu consumul în perioada de secetă, atunci când apa este utilizată în scop agricol, în satele comunei apar probleme de aprovizionare”, a declarat directorul Companiei de Utilităţi Publice (CUP SA), Gheorghe Vasilescu.
Aproape 950 de milioane de lei sunt investiți în extinderea și modernizarea sistemului de apă din județul Vrancea
Mai mult, în perioada de secetă consumul de apă se dublează ca urmare a faptului că localnicii folosesc apa potabilă în scop agricol, susține acesta.
”Putem spune că în perioada de secetă consumul de apă se dublează. Sursele de apă şi sistemele sunt dimensionate pentru consumul menajer, care este asigurat în perioada de toamnă, iarnă, primăvară. Nu avem probleme în nicio localitate din judeţ, pentru că apa este suficientă. Cum apare problema necesarului de apă în agricultură, pentru că cetăţenii nu folosesc apa din alte surse pentru activităţi agricole, folosesc apa potabilă, apare această deficienţă de apă potabilă”, a mai precizat Gheorghe Vasilescu.
Compania de Utilități Publice Focșani implementează Proiectul Regional ”Extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare în județul Vrancea, etapa a II-a”, cu o valoare totală de 941.584.070 lei, din care contribuția Uniunii Europene, prin Fondul de Coeziune, este de 800.346.460 lei.