Dan Motreanu: Ajutor de 33,9 milioane de euro pentru fermierii care au avut pierderi din cauza secetei
Angelica Lefter -Fermierii români vor primi bani din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE). Comisia Europeană a propus alocarea a 33,9 de milioane de euro pentru a oferi sprijin României în urma pagubelor cauzate de seceta severă din vara anului trecut.
Anunțul că România ar putea primi bani din Fondul de solidaritate a fost făcut de europarlamentarul român, Dan Motreanu, pe pagina sa de Facebook. Totodată, oficialul a informat că propunerea Comisiei Europene urmează să fie analizată de către autoritatea bugetară.
România va primi prin Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) 33,9 milioane de euro
Oficialul român a punctat că sprijinul de 33,9 milioane de euro pentru fermierii români a fost anunțat de Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, care a spus în discursul său că asistența FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore
”Comisia Europeană propune alocarea a 33,9 de milioane de euro pentru a oferi sprijin României în urma daunelor cauzate de seceta severă din vara anului 2022. Banii vor proveni din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE).
- Sprijinul urmează să fie folosit pentru a acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de redresare. Sunt vizate repararea infrastructurii deteriorate, protecții pentru populație, asigurarea infrastructurii de prevenție și protejarea patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare. Aceste operațiuni pot fi finanțate retroactiv, începând din prima zi a secetei.
- ”Asistența FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore. Această solidaritate este în ADN-ul UE și nu se oprește la frontierele sale. Astăzi, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru România, care a suferit daune majore vara trecută”, a declarat Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.
- Propunerea urmează să fie analizată de către autoritatea bugetară.
- FSUE a fost creat în 2002 pentru a sprijini țările eligibile în operațiunile de urgență și de redresare în urma dezastrelor naturale. A fost extins în martie 2020 pentru a acoperi urgențele majore de sănătate publică, dovadă a unității și solidarității europene într-un moment de cumpănă.
- Între 2002 și 2022, prin intermediul FSUE au fost mobilizate peste 8,2 miliarde de euro pentru intervenții care au vizat 127 de dezastre în 24 de state de membre și în trei țări în curs de aderare”, a punctat europarlamentarul român, Dan Motreanu.