Apicultorii: Canicula topește fagurii, iar familiile de albine mor sufocate
Angelica Lefter -Temperaturile ridicate omoară familiile de albine. Din ce în ce mai mulți apicultori atrag atenția că, din cauza căldurii, albinele nu se mai pot hrăni, fagurii se topesc și ele mor sufocate în stup. Pentru că deja crescătorii de albine vorbesc despre un an deosebit de greu, sunt semnale că mierea se va scumpi.
Un an dificil și pentru apicultori, nu doar pentru fermieri. Crescătorii de albine au sesizat comportamentul aparte al albinelor, care fac eforturi să găsească hrană și care sfârșesc sufocate din cauza caniculei, potrivit Antena3.
Temperaturile ridicate topesc fagurii de miere și albinele mor sufocate
Conform Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti (AAP) Buzău, temperaturile ridicate din această vară conduc la efecte iremediabile familiilor de albine. Din cauza caniculei, hrana este din ce în ce mai greu de găsit, albinele parcurg distanţe lungi pentru a procura polen, iar temperaturile ridicate topesc fagurii, cu rezultate devastatoare.
”Legat de perioada aceasta caniculară, albinele au un comportament aparte, în sensul că devin mai agresive, se pierd, uzura este mai mare, rezultă un consum foarte mare de miere. Având în vedere că perioada culesului la floarea-soarelui s-a încheiat, avem prea mult timp până la primăvară, atunci când albinele încep să culeagă din nou ceva”, au declarat reprezentanții Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti (AAP) Buzău.
Apicultorii au constatat că multe familii de albine mor prin sufocare, iar modalități de protejare nu prea sunt.
”Deci cules de întreținere în perioada aceasta nu avem deloc. În plus, ne mai confruntăm cu o problemă din cauza căldurii excesive. Practic, se topesc fagurii în stup, ceea ce duce chiar la moartea familiei respective, pentru că mierea din faguri poate astupa urdinișul și de aici apare sufocarea familiei de albine. În țară sunt foarte multe cazuri şi mai ales la apicultorii care lucrează la sol cu familiile de albine, unde soarele bate mai puternic, în schimb pe pavilioane lucrurile se întâmplă, dar mai rar. Practic ele în loc să zboare la urdiniș, pur și simplu nu știu cum să treacă peste aceste momente dificile. Nu este vreo modalitate de a le proteja. Natura este natură, contra naturii nu ne putem opune. Uzura este mare la albine din cauza forței pe care o depun în interiorul stupului, seceta face de așa natură ca nicio floricică să mai apară astfel încât albinele să mai aducă ceva”, au mai punctat apicultorii.
Mai mult, din cauză că vegetația în mare parte s-a uscat din cauza căldurii, albinele nu mai găsesc polen, deci nu au hrană suficientă, au comunicat crescătorii.
”Este lipsă de polen, pâinea albinelor în stup şi plus de asta este o uzură a albinelor pentru că zboară la distanţe mari pentru a aduce ceva în cuib, de unde rezultă o oboseală a acestora”, a declarat, preşedintele AAP Buzău, Mihăilă Prahoveanu.
Producția slabă din acest an ridică prețul la miere
Producătorii spun că mierea costă foarte puțin, însă perioada grea prin care trec atât ei cât și familiile de albine va conduce la o scumpire a mierii.
”Producţia de miere la nivel naţional scade de la an la an, din păcate. Nu ne putem asigura cheltuielile pentru că preţul este foarte mic. Având în vedere că şi anul trecut a fost o producţie slabă, în acest an producţia a scăzut cu 20 – 30%, dacă nu mai bine”, a mai precizat Mihăilă Prahoveanu.