• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Pământul de sub nuc. Toxicitatea solului din jurul unui nuc – soluții

  Violina Gorcinschi -

  Pământul de sub nuc – cum rezolvăm problema solului toxic din jurul nucului. Nucii au un efect puternic asupra mediului, mai exact a solului din jurul acestora. Este vorba despre contaminarea acestuia cu substanța juglona care inhibă creșterea plantelor. Aceasta se răspândește cu ușurință în pământ, prin intermediul rădăcinilor și frunzelor. În acest articol veți găsi sfaturi despre prevenirea intoxicării solului de sub nuci.

  Nucul (Juglans regia L) elimină în sol substanțe care inhibă creșterea și care conduc la imposibilitatea de a cultiva anumite plante în apropierea acestui arbore. Substanța, denumită „juglona” se răspândește în sol atât prin rădăcinile nucului, cât și prin frunzele acestuia.

  o grebla si frunze uscate
  Curățarea terenului de frunze (foto: mtdemocrat.com)

  Ce legume nu pot crește sub un nuc

  Având un impact atât de puternic asupra mediului, pentru a nu avea pământ toxic sub sau în jurul unui nuc, se recomandă evitarea cultivării anumitor plante sensibile la juglona pe o rază de 60 de metri depărtare de nuci.

  În ceea ce privește legumele, roșiile și castraveții acestea nu se pot cultiva în apropierea nucilor deoarece nu vor crește. De asemenea, nu se recomandă plantarea merilor în preajma nucilor.

  Cum se previne intoxicare solului de sub nuc

  Răspândirea acestei substanțe în sol are loc prin apa care cade de pe frunze, iar cea mai mare parte cantitate de juglona „contaminează” pământul din apropiere prin frunzele care cad și sunt lăsate peste iarnă să se descompună.

  Cantitatea de juglona ajunsă în pământ prin apa de ploaie este destul de mică în comparație cu cea răspândită prin descompunerea frunzelor. Tocmai de aceea, se recomandă strângerea frunzelor căzute sub nuc, în special dacă se dorește creșterea gazonului.

  Singura măsură prin care se previne intoxicarea solului cu juglona este curățarea solului din preajma nucilor. Dacă se dorește dezrădăcinarea nucilor din pământ sau tăierea pomilor, nu se pot crește alte specii de pomi fructiferi decât după 5-10 ani.

  nuci in pom
  Cultura nucilor – plantare, tăiere (foto: heydensgardens.com)

  Cultura nucului – plantarea și tăierea

  Dacă, totuși, terenul unde au fost plantați anterior nuci trebuie folosit, se recomandă plantarea fagului, arțarului sau mesteacănului care nu suferă de consecințele negative ale substanței juglona.

  Merită amintit faptul că tăierea nucilor fără autorizație de la primărie se sancționează cu amenzi destul de mari, cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. În Legea Pomiculturii nr. 348/2003 se prevede explicit faptul că nucii se pot tăia doar după primirea unei autorizații.

  Înființarea unei livezi de nuci se face cu o pregătire prealabilă a terenului cu 3-4 luni înainte de plantarea pomilor. Cele mai potrivite plante pentru regenerarea structurii solului, dar și pentru prevenirea eventualelor infecții sunt ierburile perene, cerealele sau leguminoasele. Totuși, cultura acestora trebuie desființată cu 6 luni înainte de plantarea nucilor.


  Te-ar mai putea interesa

  Cele mai ieftin sistem de irigare prin picurare. Confecționarea pas cu pas Răsaduri de tomate plantate în ianuarie. Când vom mânca primele roșii românești în acest an Dăunători la răsaduri de legume – semne. Combatere Tăieri la vița de vie iarna – perioada optimă, reguli și tipuri de tăieri Pomii fructiferi îngheață deși iarna este blândă. Cauze, soluții

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)