• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Presa maghiară: România importă o treime din laptele pe care îl consumă. Ungaria, cel mai mare furnizor

    Violina Gorcinschi -

    În România se importă o treime din laptele necesar consumului intern, în ciuda faptului că aceste achiziții au scăzut în ultima vreme. Potrivit presei maghiare, pentru țara noastră, Ungaria, de unde s-a importat lapte în valoare de 65 milioane de euro, este cel mai important furnizor de lactate, urmată de Polonia, Cehia și Germania.

    În țara noastră, sectorul de creștere a animalelor a suferit pierderi de-a lungul anilor, înregistrându-se din ce în ce mai puține ferme. Implicit, și producția de lapte este în scădere, de la schimbarea regimului din 1989, importul de lapte și produse lactate a crescut cu 1.846%. În 2023, România a importat mai puțin lapte, însă achizițiile de alimente din alte țări sunt destul de mari.

    Importurile de lapte crud au scăzut

    Potrivit unor date recente, în primul semestru al acestui an, fabricile de procesare din țara noastră au colectat 626.088 de tone de lapte de vacă, cu 12,1% mai mult decât în prima jumătate a anului trecut. Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) au arătat că, în perioada de referință, smântâna destinată consumului a înregistrat cea mai mare creștere, de 1,3%, în timp ce laptele acru (iaurt, iaurt de băut, lapte condensat și alte produse lactate similare) a înregistrat cea mai mare scădere (8,7%).

    În perioada 1 ianuarie-30 iunie 2023, importurile de lapte crud au suferit o scădere de 38,2%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În luna iunie, față de luna mai, cantitatea de lapte de vacă, ajunsă la fabricile de procesare din România, a scăzut cu 5,9%. Untul a suferit cea mai mare scădere, cu 15%, iar importurile de lapte crud au scăzut cu 26,9% față de luna mai.

    Față de luna iunie 2022, în aceeași lună a acestui an, procesatorii de lapte au luat cu 7,3% mai mult lapte de vacă. Cea mai mare creștere a producției (9,7%) a fost la unt, iar cea mai mare scădere (5,5%) la laptele acru (iaurt, iaurt de băut, lapte condensat și alte produse lactate similare). Importul de lapte crud a scăzut cu 36,9% în iunie, față de aceeași perioadă a anului precedent, a informat g4media.

    mai multe recipiente in care se toarna lapte
    O treime din laptele de pe piață este străin (foto: eastmojo.com)

    România importă o treime din laptele necesar consumului

    În același timp, România este un mare importator de lapte, achiziționând, pe an, peste 220 de milioane de litri de lapte din mai multe țări ale Europei.

    Ungaria este o sursă importantă de lapte pentru magazinele din țara noastră. În 2022, companiile maghiare au exportat, în România, lapte în valoare de peste 65 de milioane de euro.

    Polonia este următoarea țară de unde România își ia laptele (11 milioane de euro anual), apoi Cehia (8 milioane de euro), Germania (6 milioane de euro), dar și Irlanda și Spania contribuie aprovizionarea cu lapte a gospodăriilor românești.

    România nu se bucură de performanțe, în cadrul Uniunii Europene, în ceea ce privește producția de lapte, având în vedere că un animal produce  3.362 de kilograme de lapte, comparativ, de exemplu, cu Danemarca, unde producția este triplă. În România, sunt din ce în ce mai puține ferme, creșterea bovinelor și producția de lapte sunt în scădere.

    lapte pe raft in magazin
    Prețurile de achiziție a laptelui nu acoperă costurile de producție (foto: glsa.ro)

    Prețurile scăzute descurajează producția

    Crescătorii de animale români nu sunt mulțumiți de prețurile scăzute deoarece, în timp ce costul de producție al unui litru de lapte este de 2 lei, cumpărătorii oferă, în prezent, fermierilor, aproximativ jumătate din această sumă. În toamna anului 2022, prețul de achiziție al laptelui crud încă se situa în jurul valorii de 2,80 lei. Din acest motiv, în această primăvară, fermierii din județul Sălaj au aruncat o cisternă de lapte pe stradă, în semn de protest împotriva prețurilor mici de achiziție a laptelui.

    Producătorii, procesatorii, angrosiștii și lanțurile de supermarketuri din România, mediați de Guvern, s-au înțeles, în aprilie, să introducă reduceri voluntare de preț pe o perioadă de șase luni din luna mai, pentru a scădea prețul de consum al laptelui oferit spre vânzare cu peste 7 lei pe litru, cu cel puțin 20%. Acordul se aplică laptelui de origine românească, iar reducerea de preț de cel puțin 20% a fost împărțită în mod egal între procesatori și comercianți (presupunând o reducere de preț de cel puțin 10% fiecare).

    Ca urmare, prețul la raft al laptelui produs la noi în țară a scăzut, în medie, cu peste 20%, după care scăderea a continuat în urma decretului guvernamental de limitare a marjei comerciale. Potrivit analizei Consiliului Concurenței de la București, telemeaua a fost cu aproape 13% mai ieftină, iaurtul cu 9%, iar laptele cu 7,8% în prima săptămână a lunii august față de luna iunie.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!