• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fostul șef ANSVSA Geronimo Brănescu poate scăpa de acuzațiile penale pentru abuz în serviciu

    Violina Gorcinschi -

    Geronimo Brănescu, fost președinte al Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) și director executiv la Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, a scăpat, în primă instanță, de răspundere penală, după ce a intervenit prescripția răspunderii penale. Procurorii au atacat decizia judecătorilor, iar dosarul în care bărbatul a fost acuzat de abuz în serviciu urmează să fie soluționat definitiv de Curtea de Apel Constanța.

    Geronimo Răducu Brănescu, fostul preşedinte, cu rang de secretar de stat, al ANSVSA și director executiv al DSVSA Constanța, este acuzat de procurori că ar fi achiziționat direct, în urmă cu aproape 9 ani, bunuri care trebuiau cumpărate doar prin licitație deschisă sau alte proceduri prevăzute de lege, a relatat Ziua de Constanța. Decizia privind prescrierea faptelor nu este una definitivă, urmând ca soarta bărbatului să fie decisă de magistrații de la Curtea de Apel Constanța.

    Citiți și: Geronimo Brănescu, fost șef al ANSVSA, trimis în judecată de procurorii DNA

    Judecătorii de la Tribunalul Constanța au dispus vineri, pe 25 august, încetarea procesului penal în cazul lui Geronimo Răducu Brănescu, care fusese trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Decizia magistraților vine pe fondul intervenirii prescripției răspunderii penale. Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au atacat decizia la Curtea de Apel Constanța.

    Procurorii DNA Constanța au atacat ieri, marți – 29 august, decizia Tribunalului Constanța din cadrul dosarului lui Geronimo Răducu Brănescu, fost preşedinte, cu rang de secretar de stat, ANSVSA și director executiv al DSVSA Constanţa.

    DSVSA Constanța nu s-a constituit parte civilă în cauză și nici nu a participat la proces, iar ANSVSA nu a avut calitatea de parte. Magistrații au dispus confiscarea sumei de 264.485,32 lei, reprezentând prejudiciul pentru DSVSA Constanța care, însă, nu a servit ca despăgubire, potrivit deciziei judecătorilor.

    Conform judecătoarei de la Tribunalul Constanța, Antoaneta Ardeleanu, decizia de încetare a procesului penal nu este definitivă. Contestația celor de la DNA va fi trimisă spre soluționare Curții de Apel Constanța.

    sediul DSVSA Constanta
    Fost director executiv la DSVSA Constanța, acuzat de abuz în serviciu (foto: ziuaconstanta.ro)

    Geronimo Răducu Brănescu, acuzat de abuz în serviciu

    Potrivit rechizitoriului, acum aproape 9 ani, în decembrie 2014, Brănescu Geronimo Răducu, în calitate de director executiv la DSVSA Constanța, ar fi cumpărat direct, și nu prin licitație deschisă sau altă procedură prevăzută de art. 20 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, trei bunuri care alcătuiau un grup electrogen, la prețul total de 398.000 lei. Bunurile respective ar fi fost achiziționate de inculpat, prin instituția publică, la prețuri care le depășeau cu mult pe cele reale. De exemplu, pentru una dinte componente a fost plătit un preț de 19,5 ori mai mare decât prețul de achiziție.

    Pagubele cauzate ANSVSA ar fi fost de 264.485 lei, reprezentând diferența dintre prețul real al bunurilor și prețul plătit, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în aceeași sumă pentru societatea comercială de la care au fost achiziționate bunurile. În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

    Dosarul a fost trimis spre soluționare la Tribunalul Constanța, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!