Lucrători străini în agricultură – comoară sau capcană? Analiza unui specialist în resurse umane!
Angelica Lefter -Lucrătorii străini sunt o alternativă tot mai atractivă și pentru fermierii români. Confruntându-se cu o criză de forță de muncă în mediul rural, antreprenorii din agricultură iau în calcul aducerea unor oameni din afara țarii, chiar din afara UE. Cât sunt însă de eficienți acești lucrători?
Cazul publicat ieri, miercuri – 30 august, de Agrointeligența – AGROINTEL.RO despre o familie din Gorj care renunță la solarii a stârnit un val de reacții. Motivul pentru care doi soți au decis să renunțe la afacerea cu legume o reprezintă lipsa forței de muncă. Despărțirea de business este dificilă întrucât cei doi au investit în solarii tot ce au agonisit muncind în Italia. Cer pentru afacere suma de 30.000 de euro.
Citiți și: Își vinde solarul construit cu bani munciți în străinătate. Motivul? Nu găsește forță de muncă
Mai mulți citiori ai publicației noastre au avut reacție cu privire la cazul prezentat. Una dintre aceștia le-a recomandat celor doi legumicultori să apeleze la lucrători străini: ”Salvarea vine de la doi birmanezi, nepalezi , care să le muncească și să se dezvolte! Păcat de așa investiție”.
Doar 1 din 5 lucrători străini este sub așteptări
Cât de eficienți sunt însă acești lucrători străini, se întreabă fermierii care primesc periodic oferte de a angaja oameni din afara UE, de cele mai multe ori de origine asiatică.
George Butunoiu, primul român care a înființat o afacere de recrutare, încă din 1990, spune că, potrivit discuțiilor avute cu patronii care au angajat străini pentru sarcini pe care deseori românii nu mai vor să le efectueze, aceștia sunt niște persoane conștiincioase la locul de muncă, uneori depășind așteptările angajatorilor, după cum a scris pe pagina sa oficială de Facebook.
”O scurtă concluzie cu privire la muncitorii străini, de la cineva care angajează mulți asiatici necalificați, de mulți ani, deci a putut să-și facă o părere suficient de avizată:
- 1 din 5 depășește așteptările, poate primi sarcini mai multe și mai complexe, de angajat calificat în zona sa, și poate avansa chiar către o poziție managerială.
- 3 din 5 sunt la nivelul așteptărilor, își fac treaba pentru care au fost angajați, dar nu vor face niciodată mai mult de atât.
- 1 din 5 e sub așteptări, intră mai degrabă la categoria pierderi pentru angajator”, a menționat George Butunoiu.
Analiza lui Butunoiu ar putea să îi motiveze pe și mai mulți fermieri să angajeze străini, mai ales că pretențiile salariale din sectorul agricol au crescut considerabil în ultimii ani, la pachet cu volumul de muncă tot mai mare.