• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, eurodeputat: ”Prelungirea interdicției de import pentru cerealele ucrainene este absolut indispensabilă”

    Angelica Lefter -

    Europarlamentarul român, Daniel Buda, a cerut Comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, prelungirea interdicției de import pentru cerealele din Ucraina, după data de 15 septembrie. Oficialul român a subliniat că această prelungire este esențială pentru sectorul agricol din România.

    Europarlamentarul român Daniel Buda, Vicepreședinte al Comisie de agricultură din Parlamentul European, a cerut oficial sprijin pentru fermierii români și pentru dezvoltarea portului Constanța și a infrastructurii de transport în țara noastră.

    Subvenție pentru transportul cerealelor

    Daniel Buda: 50% din porumbul din Ucraina și 35% din grâu au rămas la nivelul Uniunii Europene

    Oficialul român a întrebat de ce nu se fac eforturi serioase pentru combaterea foametei în țările afectate de acest flagel, mai exact de ce Comisia Europeană nu cumpără cereale ucrainene prin intermediul ONU pentru a le trimite în zonele afectate, pentru a ridica presiunea de pe umerii fermierilor vecini cu țara aflată în conflict.

    ”Domnule Comisar, România a fost și va rămâne mai departe angajată în ceea ce înseamnă sprijinirea eforturilor pentru Ucraina, dar în același timp nu pot să nu constat câteva chestiuni care nu funcționează la nivelul Comisiei Europene. Mă uit la cifrele pe care le avem pe masă și văd că 50% din porumbul din Ucraina și 35% din grâul din Ucraina au rămas la nivelul Uniunii Europene. Nu înțeleg cum este posibil acest lucru, în condițiile în care se moare de foame în alte zone ale globului. Mai departe, Comisia Europeană are resursele financiare serioase alocate pentru combaterea foametei în diverse zone ale Globului prin diverse structuri pe lângă ONU. De ce nu cumpără Comisia Europeană prin intermediul acelor structuri cereale din Ucraina pentru a combate foametea și a ridica această presiune de pe umerii fermierilor din proximitatea graniței cu Ucraina”, a specificat Daniel Buda.

    Comisia Europeană nu a trimis bani pentru dezvoltarea infrastructurii necesare unui flux și mai mare de cereale

    Europarlamentarul român a mai arătat că România este dispusă să ajute Ucraina, dar Uniunea Europeană ar trebui să sprijine financiar România pentru a facilita din punct de vedere al infrastructurii, trecerea cerealelor la export, prin țara noastră.

    ”Mai departe, ați tot spus că vreți să fluidizați tranzitul de cereale. Domnule comisar, un euro nu a trimis Comisia Europeană în România pentru a dezvolta și moderniza portul Constanța. Nu s-a trimis un vagon de cale ferată, nu s-a trimis o barjă, o locomotivă, nimic. Când va înțelege Comisia Europeană că nu poți să introduci un elefant pe gaura cheii? Dacă nu puneți la dispoziția României aceste mijloace de transport, nu avem cum să transportăm mai multe cereale, să fie foarte clar! Și mai departe o să avem aceste ambuteiaje la granița României” a explicat oficialul.

    Daniel Buda: ”Interdicția la import este absolut indispensabilă”

    Daniel Buda i-a spus Comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski că interdicția de import este absolut indispensabilă pentru a nu pune presiune mai mare pe umerii fermierilor români.

    ”Mergând în această logică, domnule comisar, sunt câteva chestiuni pe care aș vrea să le aveți vedere în acest context: unu – legat de ceea ce înseamnă prelungirea interdicției de export, aș transmite Comisiei Europene să nu se joace cu focul și acel foc nu o să vină din România, o să vină din altă parte. Prelungirea acestei interdicții de import este absolut indispensabilă pentru a nu pune presiune mai departe pe umerii fermierilor din România. Vă susțin în ceea ce înseamnă compensarea acestor cheltuieli de transport și eu sunt convins că veți găsi mecanismele necesare în acest sens, dar în același timp este important ca mai departe să sprijinim fermierii din aceste țări pentru pierderile de venit”, a spus Daniel Buda.

    Așa cum a promis că o va face, eurodeputatul i-a prezentat comisarului Wojciechowski propunerea ca statele membre vestice să-și achiziționeze cerealele pentru rezervele de stat din Ucraina.

    ”În același timp, domnule comisar, de ce nu solicitați statelor membre să-și achiziționeze cerealele pentru rezervele de stat din Ucraina? Pentru că în acest fel s-ar lua o presiune de pe umerii fermierilor din România și celelalte state membre din zona graniței cu Ucraina”, a conchis europarlamentarul român, Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!