• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Anunț despre plăți: 20,1 miliarde de euro – în conturile fermierilor

    Roxana Dobre -

    Plăți de 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor de investiții, precum și pentru plățile compensatorii aferente măsurilor de mediu și climă efectuate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Agenția a anunțat și care sunt noile intervenții care vor fi lansate în acest an.

    AFIR a anunțat astăzi, joi – 28 septembrie, print-un comunicat care sunt sumele transferate pentru proiectele finanțate din fonduri europene dar și care sunt primele sectoare pentru care se vor deschide noi sesiune de finanțate în 2023. Anunțul a fost făcut în contextul aniversării a 23 de ani de la înființarea agenției.

    Citiți și: Asociația Forța Fermierilor a solicitat ca toți tinerii fermieri să poată accesa ajutorul de 70.000 euro

    Plățile făcute de AFIR către fermieri

    Sumele care au ajuns la fermieri din banii europeni

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat că împlinește 23 de ani de la înființare, pe parcursul cărora a gestionat fonduri europene pentru agricultură și dezvoltarea mediului rural în România. Începând cu implementarea Programului de preaderare, SAPARD, continuând cu Programul Național de Dezvoltare Rurală în cele două perioade de programare financiară, 2007 – 2013 și 2014 – 2020, până în prezent când derulează Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună în perioada 2023 – 2027 (PS PAC 2023 – 2027), AFIR a menținut un standard de excelență în gestionarea banilor europeni, după cum informează agenția.

    „Sărbătorim un moment semnificativ în istoria Agenției, ajunși la cea de-a 23-a aniversare. Este un moment de reflecție, de recunoștință și de angajament. În ultimele două decenii, AFIR a fost în fruntea încurajării dezvoltării rurale, a sprijinirii fermierilor și a promovării investițiilor
    durabile în zonele rurale. Am asistat la progrese remarcabile, de la modernizarea infrastructurii agricole la sprijinirea comunităților rurale cu resurse financiare. În timp ce privim în urmă la realizările noastre, trebuie să recunoaștem dăruirea echipei AFIR de-a lungul acestor ani, sprijinul neclintit al partenerilor noștri și deschiderea comunităților rurale. Împreună am transformat provocările în oportunități, iar mediul rural în centre ale dezvoltării și prosperității. Valorile noastre de bază rămân principiile directoare pentru tot ceea ce facem, integritate, profesionalism și dăruire fiind convingerile fundamentale care conduc la succesul activității noastre de-a lungul timpului”, a precizat George Chiriță, Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

    Conform comunicatului AFIR, prin cele trei programe de finanțare (SAPARD, PNDR 2023, PNDR 2020), Agenția a încheiat 181.890 de contracte de finanțare cu fermierii, antreprenorii și autoritățile publice din mediul rural, pentru dezvoltarea de investiții cu o valoare totală care depășește 14,3 miliarde de euro. Valoarea plăților efectuate de AFIR se ridică la 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor de investiții, precum și pentru plățile compensatorii aferente măsurilor de mediu și climă.

    ”Realizările AFIR, susținute de cifre și date concrete, nu ar fi fost posibile fără o permanentă preocupare de simplificare procedurală, de a muta efortul administrativ de la beneficiar la instituție, prin crearea unui cadru eficient (mecanisme, fluxuri și sisteme on-line cu cel mai bun raport cost-eficiență și timp-performanță) pentru primirea și evaluarea cererilor de finanțare a investițiilor cu fonduri nerambursabile acordate României de către Uniunea Europeană”, se mai precizează în document.

    Citiți și: Ghid Tineri Fermieri 2023. Condiții pentru a lua ajutorul de 70.000 euro/fermă

    Primele intervenții pe care AFIR le va lansa în 2023

    AFIR mai anunță că va deschide primele sesiuni de primire a cererilor de finanțare din cadrul noii programări financiare implementată prin Planul Strategic PAC 2023 – 2027. Într-o primă etapă se vor deschide sesiuni pentru instalarea tinerilor fermieri, investiții în zootehnie, infrastructură de acces agricolă, infrastructură de bază rutieră, înființarea și modernizarea infrastructurii de irigații, transfer de cunoștințe, investiții în sectorul pomicol și procesare agricolă și pomicolă.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till