• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Întâlnirea Putin-Erdogan: Suntem deschiși la discuții cu privire la acordul de cereale

    Violina Gorcinschi -

    Președintele Vladimir Putin a declarat astăzi, luni – 4 septembrie, în fața omologului său turc, Tayyip Erdogan, că Rusia este deschisă discuțiilor cu privire la reluarea acordului de cereale de la Marea Neagră, ce facilitează introducerea mărfurilor ucrainene pe piețele externe și, astfel, atenuează criza globală alimentară. Înainte ca Erdogan să deschidă subiectul, liderul de la Kremlin i-a spus „suntem deschiși la discuții”.

    Rusia a renunțat la acord la mijlocul lunii iulie – la un an după ce a fost intermediat de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Turcia – plângându-se că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că nu ajungeau suficiente cereale ucrainene către țările care au nevoie, a relatat Reuters.

    Erdogan, care a jucat anterior un rol important în a-l convinge pe Putin să rămână cu acordul, și ONU încearcă să-l determine pe Putin să revină la acord.

    Vladimir Putin si Tayyip Erdogan
    Întâlnirea Putin-Erdogan la Soci (foto: pbs.org)

    Putin: Suntem deschiși la discuții în legătură cu acordul de cereale

    Vorbind la deschiderea întâlnirii lor din stațiunea Soci de la Marea Neagră, Vladimir Putin i-a spus lui Erdogan că speră că vor încheia discuțiile despre un hub de gaze naturale în Turcia și a spus că vor discuta și despre acordul cu cereale.

    „Știu că intenționați să ridicați problema acordului cu cereale. Suntem deschiși la negocieri cu privire la această problemă”, i-a spus Putin preștedintelui turc Erdogan.

    Președintele Turciei e conștient că lumea așteaptă vești cu privire la problema coridorului cerealelor.

    „Toată lumea așteaptă ce va ieși din întâlnirea noastră de astăzi. Cred că mesajul de la conferința de presă de după întâlnire va fi un pas important pentru întreaga lume, în special pentru țările africane”, a spus liderul de la Ankara.

    Acordul a avut ca scop aducerea cerealelor din Ucraina către piețele mondiale prin Marea Neagră și atenuarea crizei alimentare globale despre care Națiunile Unite a spus că a fost agravată de războiul din Ucraina, declanșat în februarie 2022.

    Rusia și Ucraina sunt doi dintre principalii producători agricoli ai lumii și jucători importanți pe piețele de grâu, orz, porumb, rapiță, ulei de rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui.

    Înaintea discuțiilor cu Erdogan, oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lansat un atac aerian peste noapte asupra unuia dintre principalele porturi exportatoare de cereale ale Ucrainei, Ismail. România a negat că dronele rusești ar fi căzut și pe teritoriul său.

    cereale recoltate
    Rusia are condiții pentru acordul de cereale (foto: aljazeera.com)

    Pretențiile Rusiei legate de acordul de cereale

    Putin a spus că Rusia ar putea reveni la acordul cu cereale dacă Occidentul îndeplinește un memorandum separat convenit cu ONU pentru a facilita exporturile rusești de alimente și îngrășăminte. În timp ce exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia, Moscova a declarat că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au împiedicat transporturile.

    Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat joi că i-a trimis ministrului rus de externe Serghei Lavrov „un set de propuneri concrete” menite să reîmprospăteze acordul.

    Una dintre principalele cereri ale Moscovei este ca Banca Agricolă Rusă să fie reconectată la sistemul internațional de plăți SWIFT. UE a întrerupt-o în iunie 2022, ca parte a sancțiunilor ample impuse ca răspuns la invazie.

    În raportul său despre întâlnirea Erdogan, televiziunea de stat rusă a spus că promisiunile făcute Rusiei trebuie să fie puse în aplicare. Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră de când și-a invadat vecinul și a amenințat că va trata toate navele ca potențiale ținte militare după ce s-a retras din acordul susținut de ONU, care a permis Ucrainei să exporte zeci de milioane de tone de produse.

    Ca răspuns, Ucraina a anunțat un „coridorul umanitar” care îmbrățișează coasta de vest a Mării Negre, lângă România și Bulgaria. Duminică, o a treia navă, Anna-Theresa, sub pavilion liberian, a ieșit din Marea Neagră prin Istanbul prin coridor.

    Rusia a discutat, de asemenea, despre inițiativa lui Putin de a furniza Turciei până la 1 milion de tone de cereale rusești la prețuri reduse pentru procesarea ulterioară la fabricile turcești și expedierea către țările care au cea mai mare nevoie.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină