• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar controale ITM – septembrie. Verificările făcute acum în ferme

    Roxana Dobre -

    Inspectorii de muncă efectuează controale în forță la angajatori iar unul dintre obiectivele verificate este munca subdeclarată. Firmele din mai multe județe au fost verificate iar în luna septembrie este stabilit un nou calendar de controale.

    Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Alba a aplicat, în perioada 28 august – 1 septembrie, amenzi de peste 20.000 de lei și zeci de avertismente, după controale la firme din județ, inclusiv cele din agricultură. Și în județul Dâmbovița inspectorii au făcut verificări la mai multe firme iar ITM a anunțat că verificările vor continua până în 8 septembrie.

    Citiți și: Târgul locurilor de muncă în agricultură, organizat pe 22 septembrie, în cadrul MoldAgro Expo!

    Controale în forță a inspectorilor de la ITM

    Amenzi și avertismente în județul Alba

    În domeniul relaţiilor de muncă, au fost verificați în județul Alba 37 de agenți economici, cu un număr total de 299 de salariați. Au fost descoperite 69 de nereguli și aplicate șapte amenzi în valoare de 21.000 de lei și 5 avertismente, conform Alba24.ro.

    Principalele deficienţe constatate în controale:

    – nu se conduce corect evidența timpului lucrat;
    – contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
    – neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
    – neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
    – nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
    – dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;
    – nu a fost inițiată la nivelul unității negocierea colectivă;
    – nu se păstrează în punctele de lucru copii ale contractelor individuale de muncă.

    În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 25 de unități și constatate 45 de nereguli. Au fost sancționați 20 de angajatori. Inspectorii de muncă au aplicat 32 de avertismente.

    Principalele deficienţe stabilite în controale:

    – lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor;
    – lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate;
    – lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR;
    – lipsa instruirii periodice a lucrătorilor;
    – organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006;
    – lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate;
    – desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

    Din 28 august, la nivelul județului Alba se află în derulare două campanii naționale dispuse și monitorizate de Inspecția Muncii. Este vorba despre campania Națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor de către angajatorii care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto tip GPL-cod CAEN 4671 (perioada 28 august – 29 septembrie 2023).

    Și de asemenea se derulează campania Națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor de către angajatorii care desfășoară activități în baza cod CAEN 5590,5520, 5510 (perioada 28 august – 8 septembrie 2023).

    Tot din 28 august, ITM Alba desfășoară o campanie de control privind modul în care se respectă legislația în domeniul securității și sănătății în muncă în industria extractivă de suprafață. Controalele se vor desfășura până în 31 octombrie 2023.

    Citiți și: Inspectori de la Garda de Mediu – bătuți și sechestrați în timpul unui control la o fermă!

    Verificări și la firmele din județul Dâmbovița, până pe 8 septembrie 

    În județul Dâmbovița inspectorii ITM au un plan bine stabilit de verificări până la 8 septembrie. Se verifică modul în care se respectă prevederile legale privind încheierea contractelor de muncă și munca subdeclarată.,


    Te-ar mai putea interesa

    Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații