• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul pe kilogram în piață la roșii, castraveți, varză și cartofi românești

    Angelica Lefter -

    A fost un an dificil pentru legumicultori, având în vedere fenomenele meteorologice neprevăzute, căldura în exces, înghețurile din primăvară și bolile apărute în special la tomate. Cu toate acestea, până la acest moment, roșiile au avut preț în piață unde nu au scăzut sub 5 lei, iar cartofii au urcat la 4 lei pe kilogram, a spus cunoscuta realizatoare de televiziune, Dana Constantinescu.

    Invitată la Agrostrategia, o coproducție a Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, în cadrul căreia continuă să realizeze rubrica ”În Grădina Danei”, Dana Constantinescu a prezentat o întreagă bursă a legumelor și a specificat principalele probleme cu care s-au confruntat și continuă să se confrunte legumicultorii din țară.

    Citiți și: Fermierul care reușește să producă legume în solar 10 luni pe an

    Legumicultorii cheltuie și se împrumută, iar dezamăgirea apare atunci când observă că marfa lor nu are preț.

    ”A fost un an foarte dificil pentru legumicultură. Oamenii vor, au fost ajutați cu aceste subvenții care au venit, dar pentru faptul că la final, când și-au văzut produsul pe tarabă, dacă l-au vândut ei, sau în fața porții sau în grădină achiziționat de intermediari, când au văzut că prețurile la ei sunt mici și atunci trebuie să facă efortul să se ducă să îl vândă ei sau să accepte faptul că atât vor lua pe kilogramul de roșii, de exemplu, atunci apare dezamăgirea, pentru că ei până atunci cheltuie și se împrumută și apoi ce câștigă trebuie să plătească datoriile și să și trăiască, să și plătească vrea recoltă, dar vor. Sunt și unii care spun, gata, de la anul nu mai facem, dar așa cum bine știți sunt doar niște vorbe spuse la necaz, cum ar veni și pe urmă își revin, o iau de la capăt. Dar au nevoie de puțină încredere din partea statului sau a celor care fac politicile, de încurajare, așa. Dacă nu sunt încurajați nici de noi, consumatorii, atunci au așa, o tristețe”, a spus realizatoarea ”În Grădina Danei”.

    Dana Constantinescu: Prețul cartofilor a ajuns în piață la 4 lei/kg

    În ceea ce privește prețurile legumelor, Dana Constantinescu a luat pulsul piețelor, dar și fermelor. Cunoscuta jurnalistă a vorbit despre o bursă legumelor, în care a prezentat câteva prețuri reper pentru această ramură a agriculturii. Astfel, dacă cartoful este 1,70 lei pe kilogram la producător, în piață a ajuns deja la 4 lei/kilogram.

    ”Am vorbit cu consătenii mei din Brezoaiele și prețul cartofului, acolo, la ei, este 1,70 lei, deja în piață este 4 lei kilogramul de cartofi și mi-e că va trebui să revenim la vechiul obicei să punem la beci cartofi, pentru să sigur în toamnă, adică noiembrie, decembrie, o să se ducă spre 8-10 lei sau vom lua mai puțini cartofi din magazin, din supermarket, pentru că s-a făcut mai puțin cartof din cauza climei și cartoful nostru este foarte căutat pentru că pleacă peste hotare. Este un cartof bun, gustos, dacă nu-l cumpărăm noi, n o să-l țină ei în depozitele pe care încă nu le au. Oricum, anul acesta cartofii au preț, dar spun încă o dată, atenție: s-ar putea să nu mai mâncăm cartofi românești în decembrie-ianuarie pentru că vor pleca, spațiile de depozitare nu sunt foarte multe și atunci e bine să te aprovizionezi din timp”, a menționat Dana Constantinescu.

    Dana Constantinescu: Roșiile, afectate de Tuta absoluta

    La tomate, situația a fost mai complicată în acest an. Majoritatea legumicultorilor au avut probleme cu Tuta absoluta, iar în grădini, tomatele nu s-au prea făcut. De aceea, cei care au avut la vânzare au fost norocoși, prețul nu a scăzut sub 5 lei în poarta fermei, iar în piețe încă mai este 10 lei.

    ”Roșiile au cam dispărut din solarii pentru că deja Tuta absoluta a fost devastatoare și deja puținele roșii care sunt la producător, kilogramul este 4-5 lei deja, în piață, vin din piață, kilogramul era între 8 și 10 lei. Dimineață îmi spunea cineva care se ducea cu roșiile într-un anumit loc unde se duc mai mulți producători, pe un teren al unei persoane particulare și care le cere 800 de lei pe lună, că se duc, că nu se duc. Dacă vrei să ai locul asigurat, 800 de lei pe lună? Mi se pare ceva extraordinar de mult, pentru că ei se duc în anumite zile. Nu le asigură nimic. Dacă plouă, îmi spunea, stăm cu picioarele în băltoacă. N-au niște tarabe, n-au de unde să-și cumpere un pahar cu apă, deci n-au alte îmbunătățiri”, a menționat Dana Constantinescu, invitată la Agrostrategia.

    Varza a ajuns la circa 3 lei/kg, iar prețul castraveților a scăzut

    Varza are și ea preț la început de sezon, kilogramul se vinde cu 3 lei, iar castraveții se încadrează între 2 și 2,5 lei/kilogram, a mai spus realizatoarea rubricii ”În Grădina Danei”.

    ”Varza a ajuns cam la 3 lei kilogramul, bine e la început de sezon acum. Castraveții la producător sunt cam 2-2,50 lei, și asta pentru că deja vine o altă perioadă de pus castraveți așa că producătorii știu și foarte mulți au pus castraveți, deci prețul este mic. Asta tot observăm, că ies toate roșiile odată, acum două-trei săptămâni era prețul de 15 lei cutia de 25 de kilograme de roșii cu cutie cu tot. Te duceai cu el în locul respectiv să-l vizi și venea intermediarul și îl lua cu 15 lei, cu toate că prețul roșiilor în piață n-a scăzut sub 5 lei anul acesta. Înseamnă că cineva a câștigat foarte bine”, a menționat Dana Constantinescu.

    Producătorii au cheltuieli mari în avans și se împrumută

    În final, Dana Constantinescu a făcut o evaluare a celor prezentate mai sus, iar concluzia a fost simplă: prețurile au fost bune pentru producători, dar cheltuielile au fost și ele mari, uneori atât de mari încât acum trebuie să-și achite împrumuturile făcute pentru a duce fermele mai departe.

    ”Să zicem că prețurile sunt bune pentru producători, să zicem. Dacă n-ar fi avut destule cheltuieli în avans, ca să zic așa, și dacă n-ar trebui să pregătească noul sezon când iar le trebuie. Mi-a spus un producător că nu i s-au făcut ardeii anul acesta. L-am întrebat dacă din cauza vremii și mi-a spus că nu, din cauza sămânței. A cumpărat sămânță certificată, atenție, cumpărați sămânță certificată, e o cerință. Poți reclama, dar ei nu sunt obișnuiți să reclame, asta înseamnă să faci o plângere, să-i cheme în judecată. I-aș ruga să lupte pentru drepturile lor, de unul singur e greu, de aceea recomand, pentru a mia oară: asocierea”, a conchis realizatoarea rubricii ”În Grădina Danei”, Dana Constantinescu, invitată la Agrostrategia, emisiune care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!