• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul care reușește să producă legume în solar 10 luni pe an

    Oana Timar -

    Producție de legume în solar aproape tot timpul anului. Este reușita fermierului Ionuț Radu din Obârșia, județul Olt, care a investit într-un sistem de încălzire ce îi permite să producă legume românești timp de 10 luni pe an.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de luni, 28 august, pe TVR 1, fermierul Ionuț Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și Coordonator al Departamentului Ferma de familie – Legumicultură, a vorbit despre activitatea sa în agricultură și cât de importantă este susținerea pe care producătorii români o primesc prin intermediul ajutoarelor de minimis, a subvențiilor APIA și a fondurilor europene.

    Beneficiar al programului Instalarea Tânărului Fermier, Ionuț Radu s-a întors din Scoția și a investit în afacerea cu legume. În ultimii ani, cu costuri uriașe, a reușit să îți creeze un sistem de cultură care îi permite să aibă producție în solar aproape tot timpul anului, iar când nu produce, își pregătește răsadurile pentru viitorul ciclu de cultură. Miercurea viitoare, pe 6 septembrie, legumicultorul va găzdui în ferma sa evenimentul HORTISHOW în care va prezenta întreaga tehnologie pe care o folosește în solariile sale.

    ”Am reușit ca activitatea mea să fie continuă. Mi-am dotat solariile cu centrale și am reușit să facem producție 10 luni pe an, nu doar pe o anumită specie de legume. Și de roșii, de castraveți, de ardei, salată sau spanac. Roșia rămâne în continuare cea mai importantă cultură pentru noi”, a declarat Ionuț Radu la Agrostrategia, pe TVR 1.

    Răsadurile pentru roșii timpurii, pregătite din noiembrie

    Ionuț Radu a vorbit și despre modul în care lucrările și culturile în solar ”curg” după un sistem propriu, organizat. ”Eu încep să recoltez castraveții încă din luna martie, jumătatea lunii martie, până la decembrie, chiar și ianurie, în funcție de cantitatea de lumină de care dispune cultura. Nici nu terminăm de recoltat ciclul 2, de toamnă, că deja pregătim răsadurile pentru ciclul 1, extratimpuriu, de la jumătatea lunii noiembrie, noi pregătim răsadurile de roșii, cât avem încă în solar încă ardei, castraveți și cultură de tomate încă în solar”, a explicat fermierul.

    Folosește o centrală ce funcționează cu combustibil lichid

    Investiția care l-a ajutat pe legumicultorul din Olt să producă aproape tot timpul anului este o centrală performantă, care îi asigură în solar temperatura dorită. ”Eu folosesc un sistem de încălzire performant, aș spune. Am un grad foarte ridicat de automatizare. Altfel este destul de dificil și chiar îi apreciez pe colegii fermieri care încă folosesc cărbunele pentru combustibil – trebuie să te trezești de câteva ori pe noapte să alimentezi acele centrale. Efortul este deosebit atât din punct de vedere financiare, dar și fizic. Eu am găsit aici o soluție – este puțin mai costisitoare, însă îmi asigură constanță la temperatură. Este un combustibil lichid, orice lichid care arde poate fi ars în centrale. Funcționează foarte bine, avem controlere termostat în solarii și putem controla foarte bine temperaturile. Anumite culturi au un anumit necesar de temperatură, trebuie să acumuleze un anumit nume de grade”, a precizat Ionuț Radu.

    Fermierul consideră că investiția în solarii încălzite reprezintă ”un sistem sustenabil dacă nu privim beneficiul după doar un ciclu de producție. Este o investiție care se recuperează într-un anumit număr de ani”.

    Simona și Ionuț Radu

    Ferma Radu își deschide porțile pentru HORTISHOW, pe 6 septembrie

    Vă reamintim că miercuri, pe 6 septembrie, Ferma Radu din Obârșia, județul Olt, organizează HORTISHOW, evenimentul în care sunt prezentate cele mai noi tehnologii pentru cultura legumelor la solar, dar și care este tehnologia care dă cele mai bune rezultate într-o fermă de familie precum cea condusă de Ionuț Radu.

    Programul HORTISHOW 2023

    La prima ediție este anunțată participarea ministrului Agriculturii, Florin Barbu, care vine să discute cu cei peste 300 de legumicultori invitați la eveniment.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till