Consiliul Concurenței: Prețurile alimentelor de bază au scăzut cu până la 49% față de luna iunie
Violina Gorcinschi -Consiliul Concurenței a anunțat că prețurile la alimentele de bază au scăzut cu până la 49% luna trecută față de luna iunie, în urma implementării ordonanței de plafonare a adaosurilor comerciale. Aceste reduceri au fost constatate la majoritatea marilor lanțuri de magazine, acestea fiind cel mai pronunțate la fructele de toamnă și la legume. De asemenea, și produsele de origine animală au înregistrat scăderi de preț.
Prețurile medii la alimentele de consum uzual au suferit reduceri semnificative în luna august, față de luna iunie, în marile supermarketuri. Potrivit Consiliului Concurenței, prunele s-au ieftinit cel mai mult, cu aproximativ 49%, urmate de struguri, legume, făină, mălai, pâine, ouă și carne de pui și de porc.
Prețurile la alimente au scăzut semnificativ în august
Prețurile medii la alimentele de bază, vizate în ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale, s-au diminuat cu până la 49% în marile lanțuri de retail. Această evoluție a fost înregistrat luna trecută, în august, comparativ cu luna iunie 2023, conform analizei Consiliului Concurenței.
Produsele cu cele mai mari reduceri au fost fructele și legumele. Tariful mediu la prune a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, iar roșiile, ceapa, ardeii galbeni, cartofii și morcovii sunt cu 31-37% mai ieftini în luna august, comparativ cu luna iunie 2023.
„Din categoria lactatelor, prețul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului, cu 10,5%, iar cel al laptelui, cu 6,2%. De menționat că laptele este în continuare vizat de acordul voluntar de reducere a prețului cu 20%, implementat începând din luna mai”, au precizat reprezentanții Consiliului Concurenței într-un comunicat.
Alte produse, care se numără printre cele mai des consumate, cum ar fi pâinea, făina, uleiul, mălaiul, zahărul și ouăle, au înregistrat și ele scăderi de preț pe parcursul lunii trecute. Carnea de pui și de porc s-a ieftinit, în august, cu 2%, cu excepția pulpei de porc cu os, care a suferit o ușoară creștere de preț.
„În analizele realizate de-a lungul lunii august, am remarcat că în cea mai mare parte a magazinelor au fost implementate reduceri de prețuri la alimentele de bază. Am constatat că prețurile medii ale unor alimente au scăzut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, mălai, carne de porc, ceapă, morcovi, ardei, prune și struguri, dar există și produse cum sunt pâinea, făina, ouăle, pentru care prețurile au fluctuat, situându-se, însă, sub prețul mediu al lunii iunie”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.