• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recoltarea semințelor de vinete pas cu pas

    Violina Gorcinschi -

    Recoltarea semințelor de vinete toamna – cum se aleg cele mai bune vinete din care se poate scoate material săditor pentru anul următor. În acest articol sunt prezentate sfaturi pentru alegerea și pregătirea vinetelor de semințe, metode de extragere și depozitare a semințelor.

    Recoltele bogate de vinete sunt unul dintre obiectivele de toamnă ale legumicultorilor. Unul dintre primii pași pentru a obține producții bune în anul următor este colectarea semințelor. Acestea pot fi cumpărate, dar cea mai bună alegere este extragerea acestora din recoltele deja mulțumitoare și soiuri cunoscute. Sfaturi despre păstrarea vinetelor, scoaterea semințelor urmate curățare și depozitare.

    vinete
    Selectarea vinetelor pentru semințe (foto: plantura.garden)

    Recoltarea semințelor de vinete. Selectarea vinetelor

    În primul rând, la fel ca în cazul castraveților, semințele trebuie extrase din plante sănătoase. De asemenea, este indicată selecția dintre vinetele din soiuri acreditate, evitând hibrizii. Semințele colectate de la hibrizi vor duce la producții diferite față de cele anterioare, iar plantele se vor adapta diferit la condițiile de mediu.

    Se selectează fructele sănătoase, mari, bine dezvoltate. În perioada de coacere a vinetelor, plantele se hrănesc cu infuzie din cenușă de lemn sau cu îngrășământ complex pe bază de potasiu și fosfor. Se lasă mai multe vinete, din diferite soiuri, pentru colectarea semințelor, pentru că în timpul procesului de coacere, acestea se pot strica sau pot fi atacate de dăunători.

    o persoana care scoate seminte de vinete cu degetele
    Extragerea semințelor de vinete (foto: seedsavers.org)

    Extragerea semințelor de vinete

    Toamna, înainte de apariția vremii reci, vinetele coapte se taie și se lasă la copt la temperatura camerei pentru încă cel puțin o lună. În acest timp, fructele se ofilesc, se încrețesc ușor și capătă o nuanță maronie, iar semințele se coc complet. Cu cât vinetele stau mai mult, cu atât rata de germinare a semințelor este mai mare.

    Vinetele uscate se taie pe lungime și se poate observa că semințele s-au închis la culoare și s-au întărit.

    Există mai multe moduri de a extrage semințele. Primul este prin utilizarea unei linguri pentru recoltarea semințelor care se plasează într-un recipient cu apă rece.

    un bol cu seminte de vinete
    Curățarea semințelor de vinete (foto: athinkingstomach.com)

    A doua metodă accelerează semnificativ procesul de obținere a semințelor. O parte din vinete se pune într-un vas cu apă și se folosesc degetele pentru a îndepărta semințele. Procesul de scoatere a semințelor din pulpa supracoaptă este foarte simplu. Semințele grele, bine coapte, se vor scufunda imediat la fund, în timp ce particulele de pulpă și semințele neviabile vor rămâne plutind deasupra. Tot ce rămâne la suprafață se aruncă, adică bucățile de pulpă și semințele neviabile. Peste semințele bune se toarnă apă, se amestecă și se scurge, repetând acest proces până la curățarea completă a semințelor. Când nu au mai rămas particule de pulpă în bol, semințele se strecoară printr-o sită și se clătesc din nou cu apă rece.

    doua plicuri cu seminte
    Depozitarea semințelor de vinete (foto: gardening-naturally.com)

    Depozitarea sau păstrarea semințelor de vinete

    După extragere, selectare și curățare, semințele sunt ținute într-un loc cald, bine aerisit, pe o cârpă, timp de 5-7 zile până când se usucă bine.

    Semințele uscate se pun într-un plic de hârtie, pungă sau pânză. Pe recipient, se menționează soiul și data recoltării, iar apoi semințele se depozitează într-un loc uscat, cu o temperatură a aerului de 10-18°C și umiditate nu mai mare de 60%. Cu cât temperatura și umiditatea sunt mai mari, cu atât rata de germinare a semințelor va fi mai mică.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an