• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Producerea răsadurilor de vinete în 5 pași simpli

    Violina Gorcinschi -

    Producerea de răsaduri de vinete în cinci pași simpli trebuie să țină cont de momentul optim pentru semănat, de pregătirea pământului pentru răsadurile de vinete, de îngrijirea și fertilizarea acestora, dar și de călirea lor înainte de plantare.

    Producerea răsadurilor de vinete

    Cultura de vinete este o cultură iubitoare de căldură din familia Solanaceae. În comparație cu alte solanacee, vinetele sunt mai pretențioase la căldură și fertilitatea solului și sunt mai sensibile la repicare. Creșterea răsadurilor de vinete presupune anumite reguli care trebuie respectate pentru o producție de succes.

    Când se plantează semințele de vinete

    Când se plantează semințele de vinete – primul lucru de avut în vedere pentru producerea răsadurilor. De știut că semințele de vinete pot fi semănate din a doua jumătate a lunii februarie. În primul rând, se recomandă însămânțarea varităților de vinete cu perioadă de vegetație mai lungă, cele la care perioada de la momentul germinației până la fructificare este de 110-145 de zile.

    Soiurile și hibrizii timpurii de vinete se seamănă la începutul lunii martie, deoarece trec 95-115 zile de la germinare la fructificare.

    Atunci când planificați momentul de semănat, luați în considerare perioada de germinare a semințelor: 10-14 zile. Transplantarea răsadurilor de vinete, de regulă, se face cu plante care au aproximativ 60 de zile.

    seminte de vinete
    Selectarea semințelor potrivite de vinete (foto: gardenbio.ro)

    Pasul 1: Selectarea soiului și pregătirea semințelor de vinete

    Producția de succes a răsadului de vinete începe cu selecția soiului sau a hibrizilor și pregătirea semințelor pentru plantare.

    Dacă folosiți semințele de soiuri de vinete, încercați să le semănați în al doilea, maxim în al treilea an după recoltare. După patru ani de depozitare, germinarea semințelor este redusă semnificativ.

    Dacă semințele nu sunt deja tratate, se recomandă să le înmuiați într-o soluție cu un stimulator de înrădăcinare. Înfășurați semințele într-o cârpă și înmuiați-le în soluție timp de câteva ore. Apoi semințele se scot și, fără spălare, se lăsa sa se umfle, la o temperatură de 23-25°C, timp de o zi. Asigurați-vă că materialul rămâne umed.

    Pe lângă biofertilizatorul complex, semințele pot fi tratate și în infuzie de cenușă de lemn (1 linguriță pe pahar de apă), în suc de aloe diluat sau apă de băut, într-un raport de 1: 1, precum și în soluție de fungicid.

    Pasul 2: Pregătirea solului pentru semănatul semințelor de vinete

    Răsadurile de vinete cresc bine în sol fertil, cu multă materie organică. Prin urmare, este de dorit să adăugați vermicompost sau humus la amestecul de sol pentru răsaduri. Dacă cumpărați pământ gata făcut, alegeți-l pe cel care conține aceste componente organice. Solul pentru creșterea răsadurilor de vinete și nu numai ar trebui să fie hrănitor, afânat, cu umiditate intensă și să aibă aciditate neutră.

    Dacă utilizați propriul amestec de sol, tratați-l cu soluție de fungicid înainte de a semăna semințele, pentru a reduce riscul de boli ale răsadurilor.

    seminte puse in recipiente
    Semănatul semințelor (foto: gardenerspath.com)

    Pasul 3: Semănatul semințelor de vinete

    Pentru semănatul semințelor de vinete trebuie folosite recipiente care nu permit stagnarea apei, deci care au o scurgere.

    Înainte de semănat, puneți recipientele pregătite într-o tavă și umpleți-le cu pământ 4/5 din volum, turnându-le cu apă decantată. Când se absoarbe, întindeți semințele în centrul fiecărui recipient și acoperiți-le cu pământ. Grosimea stratului trebuie să fie de 0,7-1 cm.

    Dacă nu sunteți siguri de calitatea semințelor, puteți pune nu una, ci două sau trei semințe în recipient. După germinare, răsadurile mai slabe vor trebui îndepărtate.

    Acoperiți culturile cu un capac sau o peliculă de plastic, dar nu strâns, deoarece semințele trebuie să respire. Așezați recipientele cu culturi într-un loc cald, unde temperatura aerului este de 23-25 ​​° C. Monitorizați cu atenție umiditatea solului: pământul nu trebuie să se usuce, altfel semințele nu vor germina.

    După răsărire, temperatura poate fi scăzută la 22°C ziua și 18-20°C noaptea. Răsadurile de vinete trebuie să fie într-o zonă bine luminată. Dacă vremea este înnorată, se recomandă iluminarea răsadurilor pentru a preveni alungirea lor.

    Pasul 4: Udarea și fertilizarea răsadurilor de vinete

    Răsadurile de vinete trebuie udate pe măsură ce solul se usucă. În vasele de turbă, acest lucru ar trebui făcut mai des decât în ​​recipientele de plastic. Pentru a evita udarea suprafeței solului și pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, puteți uda răsadurile prin tavă. Pentru irigare, trebuie să utilizați apă sedimentată, a cărei temperatură este de 22-24 ° C.

    După apariția lăstarilor, trebuie efectuată fertilizarea rădăcinilor. Până în acest moment, nu are sens să se hrănească deoarece există destui nutrienți în sol. Pentru îngrășământ, puteți folosi un biofertilizant complex lichid care conține azot, fosfor și potasiu, precum și acizi humici care cresc imunitatea și vitalitatea răsadurilor. Plantele asimilează bine componente organice precum humatul de potasiu, extractul din compost de cai, biohumus. O recomandare pentru fertilizarea răsadurilor de vinete după ce apar primele frunze adevărate este produsul Cropmax de la Holland Farming.

    După udare și fertilizare, pe măsură ce răsadurile cresc, puteți turna pământ în ghivece în porții mici. O astfel de mulcire va reține umiditatea în sol și va promova dezvoltarea sistemului radicular.

    Fertilizarea răsadurilor de vinete trebuie efectuată la fiecare 10-14 zile. Înainte de aplicarea îngrășămintelor, studiați cu atenție instrucțiunile și nu depășiți doza de aplicare recomandată de producător.

    rasaduri de vinete
    Întărirea răsadurilor (foto: ruralsprout.com)

    Pasul 5: Călirea răsadurilor de vinete

    Răsadurile puternice de vinete trebuie să fie călite: pe vreme caldă, deschideți ferestrele, iar noaptea coborâți temperatura la 16-18 ° C. Cu o săptămână înainte de data estimată de plantare în solar sau în grădină, răsadurile trebuie scoase afară: mai întâi, timp de o oră, apoi creșteți treptat timpul petrecut în aer liber până la 6-8 ore. În timpul călirii, ste necesar ca răsadurile de vinete să fie protejate de vânturile puternice.

    Răsadurile de vinete sunt plantate afară după data de 15 mai, când se instalează vremea caldă și solul se încălzește până la 13-15 ° C. În timpul plantării vinetelor în grădină, puteți adăuga biosolul care a fost folosit la însămânțarea semințelor în găurile de plantare. Solul îmbogățit cu acest fertilizant oferă toate oportunitățile pentru creșterea unor plante sănătoase, puternice și o recoltă excelentă.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!