• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Castravetele a încurcat calculele financiare ale legumicultorilor din Filipeștii de Târg. Vasile Mărăcineanu, fermier: ”Anul acesta ne-a adus producție medie la legume. Mult sub 2013”

    agrointeligenta.ro -

    Anul 2014, care este pe punctul de a se încheia pentru legumicultorii români, a fost unul mediu spre bun, pentru cei mai mulți dintre ei, principalele probleme fiind cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile. Ploile și temperaturile scăzute de pe timpul verii au dus, potrivit acestora, la recolte mai scăzute decât s-ar fi așteptat, mai ales după un an 2013 foarte bun.

    La Filipești de Târg în județul Prahova, cel mai important bazin legumicol din această zonă, fermierii spun că producția de anul acesta a fost medie și doar investițiile în solarii de calitate și folosirea unor tehnici avansate de cultură i-au ajutat să aibă o recoltă acceptabilă.

    Vasile Mărăcinean, fermierul care deține cea mai mare suprafață de solarii din Filipești, 6.500 mp spațiu protejat și în jur de 1,5 ha cultură în aer liber, spune că anul care se încheie acum a fost unul care i-a dat serioase bătăi de cap, dar una peste alta a fost unul bun ca și producție.

    ”Spațiul protejat ne-a ajutat să ne putem efectua lucrările de care a fost nevoie la timpul potrivit. Plus am putut evita ploile îndelungate. Cultura încă mai este în viață și la începutul lunii noiembrie. În concluzie, anul acesta a fost bun ca și producție, în ciuda condițiilor atmosferice care au fost”, a declarat producătorul pentru Agrointeligența.

    În ceea ce privește prețul, acesta reprezintă totuşi o problemă, deoarece variază foarte mult de la o perioadă la alta și nu se poate vorbi de o legumă care să ofere rețeta succesului. ”Nu se poate vorbi de o legumă mai bună decât alta. Se compensează unele pe altele, fiecare are vârful ei de preț și de producție. Odată merge roșia la preț bun, apoi scade, dar vine castravete și tot așa. Nu se poate merge pe o singură legumă”, a explicat pentru Agrointeligența legumicultorul prahovean.

    Luna iulie a fost atipică

    În aceeași localitate, la câțiva kilometri distanță, își are solariile Marius Moraru, un tânăr care a intrat în agricultură în 2006 și de atunci a reușit să se extindă foarte mult, concurându-l pe Mărăcinean la suprafața de teren cultivată.

    Acesta nu este însă la fel de optimist când vine vorba de cifrele cu care va încheia anul 2014. ”A fost un an capricios pentru agricultură, foarte greu pentru legume. Asta deoarece nu am avut un iulie de vară, ci unul de primăvară-toamnă. Exact când plantele ar fi trebuit să fructifice au apărut problemele cu bolile din cauza frigului și a precipitațiilor. Producția a fost mult scăzută față de 2013 care a fost un an foarte bun”, susține Moraru.

    Castravetele, de la agonie la extaz

    Anul acesta a fost însă, în ciuda vremii, o legumă care a avut o productivitate foarte bună, castravetele, dar și asta a venit cu problemele ei, cauzate de preț. ”Castravetele a fost o plantă care a mers bine în 2014 ca și fructificare, dar nu ca și preț. Prețul este foarte mic. Chiar și omul amărât vine și spune că noi vindem cel mai ieftin”, spune Marius Moraru.

    Acesta este completat de vecinul său, Vasile Mărginean care susține că: ”Are o problemă pentru că la început merge apoi prețul pică brusc și ajungi să-l dai și cu 20 de bani kilogramul pentru că e o perioadă în care nu se caută, dar el produce în continuare și nu îl putem opri”.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina – suspect într-un caz de corupție cu terenuri agricole Ce așteptări au fermierii de la viitorii europarlamentari. Manifestul în 7 puncte al Copa-Cogeca O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini