• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cizelarea strugurilor la recoltarea viței de vie: cum se face

    Violina Gorcinschi -

    Cizelarea strugurilor la vița de vie – cum se asigură un aspect estetic ciorchinilor la recoltare, dar și integritatea fructelor la transport și depozitare. Cizelarea ciorchinilor se efectuează prin îndepărtarea fructelor deteriorate. Cum se face corect cizelarea strugurilor aflați din acest articol.

    La recoltare, este important modul în care sunt culeși strugurii, pentru a nu produce răni și a nu afecta integritatea ciorchinilor. Un alt lucru la care viticultorii sunt foarte atenți este ca strugurii să fie suficient de arătoși și sănătoși pentru a fi valorificați corespunzător. Acest deziderat este asigurat de cizelarea strugurilor, prin eliminarea boabelor deteriorate sau afectate de boli.

    o persoana care taie un ciorchine de struguri
    Cizelarea strugurilor – sfaturi practice (foto: whistlersknoll.com)

    Cum se face cizelarea strugurilor la vița de vie

    Cizelarea strugurilor este o lucrare de toamnă la vița de vie, efectuată la momentul recoltării, prin care se ajustează încărcătura și se înlătură strugurii cu bobițe rău legate, tardiv formate sau deteriorate mecanic.

    Cizelarea strugurilor are loc odată cu recoltatul și este caracterizată de înlăturarea boabelor afectate prin intermediul unei foarfeci de cizelat.

    Cizelarea strugurilor se efectuează cu ajutorul unei foarfeci speciale de cizelat care elimină boabele care au fost atinse de putregai, verzi, cu aspect neplăcut, strivite, crăpate, stafidite, uscate, cu arsuri solare, moi, atacate de boli sau dăunători, pătate etc. Acești struguri pot duce la putrezirea fructelor în timpul transportului și depozitării și oferă un aspect inestetic, ce le scade valoare comercială în ansamblu.

    Tot cu ajutorul procedeului de cizelare se pot îndepărta, la necesitate, vârfurile lungi ale strugurilor de masă. Acestea oferă, de regulă, boabe cu aspect inestetic și concentrație mai mică de zaharuri.

    Cizelarea poate avea loc înainte de desprinderea ciorchinelui de pe vița de vie, înlăturând boabele deteriorate de la codiță (pedicel).

    Cizelarea după desprinderea strugurelui se efectuează ținând cu atenție strugurele de condiță, pentru a nu șterge pruina de pe boabe. Pruina este importantă deoarece oferă un aspect proaspăt fructelor. Ciorchinele se examinează integral, eliminând cu atenție boabele de la codiță.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din străinătate și-a făcut fermă și vinde ouăle de țară la automat, cu 1 leu bucata Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu