• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce se usucă strugurii înainte de coacere. Recomandări

    Violina Gorcinschi -

    De ce se usucă strugurii înainte de coacere – care este motivul pentru care apare prematur acest fenomen. În acest articol veți afla trei motive pentru care ciorchinele de struguri se usucă înainte de recoltare, dar și sfaturi pentru a preveni pe viitor aceste probleme și pentru a obține recolte sănătoase și bogate de fructe.

    Uscarea prematură a boabelor de struguri ascunde probleme care pot duce la pierderea integrală a recoltei. De la condițiile de mediu până la atacul dăunătorilor, aceste cauze nu pot fi remediate sau tratate, însă pot fi prevenite pe viitor, pentru obținerea unor boabe de struguri sănătoase care pot fi consumate.

    De ce se usucă strugurii înainte de coacere. Arsurile solare

    Deși vița de vie iubește căldura, expunerea excesivă la razele solare puternice îi poate dăuna. La temperaturi de peste 30°C pot apărea arsuri solare, sub formă de pete mici de culoare gri sau maro.

    Semnele acestor arsuri solare pot apărea și în cazul anumitor boli. De aceea, este necesară o examinare mai atentă a boabelor de struguri. Dacă petele apar pe suprafața iluminată a ciorchinului, mai mult ca sigur este vorba despre o arsură. Dacă apar în alte locuri, atunci este un simptom al bacteriozei.

    Odată arse de soare, fructele nu mai pot fi recuperate. Acestea trebuie îndepărtate fără a le deteriora boabele sănătoase. Pentru protecția de soare a acestora din urmă, este necesară adăpostirea lor. Ciorchinii pot fi înfășurați într-o foaie subțire de hârtie albă, conectând marginile între ele.

    Partea verde a plantei se poate proteja prin acoperirea cu tul sau alt material textil similar, însă această măsură nu asigură o ventilație bună și facilitează apariția bolilor fungice, așa că e bine să se apeleze la ea numai în lipsa alternativelor. Cea mai bună măsură în acest caz este prevenția, asigurată din timp. Astfel, în cadrul tăierilor de formare, ramurile sunt așezate pe structuri orizontale astfel încât să se creeze un foișor. Strugurii vor fi, astfel, protejați de lumina soarelui cu ajutorul frunzișului.

    struguri infectati cu bacterioza
    Bacterioza la vița de vie (foto: ogorod.ru)

    De ce se usucă strugurii înainte de coacere. Bacterioza la vița de vie

    În ceea ce privește aspectul exterior, bacterioza seamănă cu arsurile solare. Pe boabe apar pete cauzate de bacteriile Bacillus viticola, răspândite de dăunători.

    Depistarea bacteriozei în stadiu incipient este destul de dificilă. Boala apare după înflorire, când boabele sunt încă mici, până la 1 cm în diametru. Petele apar întâi sub coajă, astfel că sunt greu de depistat deoarece fructul arată sănătos. Treptat, pata se transformă într-o adâncitură de culoare maro-violet, iar pulpa fructului începe să se usuce. După 5-7 zile, întregul fruct este distrus.

    Deoarece boabele sunt infectate selectiv în timpul bacteriozei, boala nu poate să afecteze alte fructe. În stadiul de coacere a fructelor, nu mai apar infecții noi.

    Încă nu există substanțe chimice care pot face față acestui agent patogen imposibil de tratat odată instalat. Singura soluție de moment este îndepărtarea boabelor afectate.

    Pentru a preveni bacterioza, imediat după înflorire, vița de vie este tratată cu insecticide pentru a preveni apariția insectelor transmițătoare de boli.

    cicada gheboasa
    Cicada gheboasă la vița de vie (foto: researchgate.net)

    De ce se usucă strugurii înainte de coacere. Atacul Cicadei gheboase

    Strugurii se usucă și din cauza cicadei gheboase, care dăunează ireparabil viței de vie. Dacă înainte provoca daune doar la pomii fructiferi (meri, pere, pruni, piersici, caise), recent a început să creeze probleme și viticultorilor.

    Hrănindu-se cu sucul plantei, dăunătorii provoacă leziuni caracteristice în formă de inel pe lăstari. Din cauza acestora, boabele primesc mai puțină nutriție și se usucă, iar lăstarii se ofilesc și mor. În plus, femela depune ouăle pe lăstarii tineri, astfel încât aceștia formează noduli (umflături sub scoarță). Vițele de vie cu astfel de probleme trebuie îndepărtate.

    Cicada gheboasă produce o generație pe sezon. În stadiul de larvă, dăunătorul se hrănește cu plantele erbacee de sub vița de vie. Insectele adulte migrează pe vița de vie și își încep atacul. Dacă nu se iau măsuri împotriva acestor dăunători, plantele mor.

    Insectele adulte se prind cel mai ușor la 04-05 dimineața, când acestea sunt mai puțin active. Momentul optim este după coacerea boabelor. Pentru a preveni răspândirea larvelor, pământul de sub vița de vie trebuie păstrat întotdeauna curat, iar în toamnă se recomandă afânarea solului. Lângă vița de vie se poate planta ceapa sau usturoiul care au efect repelent asupra cicadei gheboase.

    În mai-iunie, se efectuează două tratamente cu insecticide, cu pauză de 10 zile între ele. Trebuie tratați atât strugurii, cât și plantele din apropiere, inclusiv pomii și arbuștii. Plivitul regulat este, de asemenea, o bună măsură de prevenire a dăunătorilor.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!