• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vești bune! Se deschide o fabrică unde micii fermieri își pot duce legumele la procesare!

    Violina Gorcinschi -

    Vești bune pentru micii fermieri. În curând se va deschide o nouă fabrică de procesare a legumelor, iar modelul afacerii, unul de parteneriat public-privat, ar putea să fie multiplicat și în alte localități.

    În comuna Rădești, județul Alba, își va deschide porțile o nouă fabrică de procesare și uscare a legumelor. Utilajele necesare au fost deja cumpărate, iar spațiul în care vor lucra angajații este finalizat. Proiectul a luat naștere din dorința localnicilor și autorităților locale de a dezvolta și valorifica legumicultura din zonă. Investițiile au fost realizate prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) și prin contribuție locală.

    Fabrica de procesare și uscare a legumelor din comuna Rădești se va deschide curând. Astfel, fermierii din zonă vor putea, prin activitatea lor, să contribuie la producerea de conserve de legume în oţet, conserve de legume în ulei, conserve de legume în saramură, conserve de fructe (compoturi şi gemuri), murături, rădăcinoase, lavandă, dar și produse deshidratate sau chiar produse congelate, potrivit primarului comunei, Alin Nicula, a relatat aiudinfo.ro.

    o cladire imprejmuita de un gard
    Se va deschide o fabrică de procesare a legumelor în Alba (foto: aiudinfo.ro)

    O nouă fabrică de procesare și uscare a legumelor în județul Alba

    S-au finalizat lucrările pentru prima fabrică de preparare și uscare a legumelor din comuna Rădești, județul Alba. În acest moment, autoritățile locale se ocupă de instalarea utilajelor necesare pentru pornirea fluxului tehnologic.

    Potrivit celor spuse de primarul comune Rădești, Alin Nicula, pregătirea spaţiului în care vor lucra viitorii angajați este finalizat. Utilajele au fost deja cumpărate, iar în viitorul apropiat urmează să fie puse în funcțiune.

    „În urmă cu mai bine de trei ani am pornit acest proiect inovator pentru a veni în ajutorul legumicultorilor din comună și din județ, cât și pentru cei din județele învecinate. Va fi o importantă fabrică de acest fel construită în zona noastră și chiar dacă deocamdată produsele nu vor fi bio, cu siguranță că ele vor fi de calitate bună”, a declarat Alin Nicula la deschiderea ,,Zilei Grădinarului” desfășurată recent în localitatea Leorinț.

    Edilul a precizat că proiectul a fost demarat în urma unui parteneriat dintre administrația locală și legumicultorii din comună care doreau să valorifice la maximum potențialul legumicol al zonei.

    „Dorim să eficientizăm la maximum exploataţiile agricole din zonă şi, în special, ale legumicultorilor din localitățile Leorinț și Rădești, legumicultori care în ultimii 20 sau 30 de ani și-au făcut faimă în județul Alba și nu numai”, a spus primarul din Rădești.

    Proiect susținut de AFIR

    Implementarea proiectului a fost posibilă prin intermediul AFIR care a contribuit financiar cu suma de 85.000 de euro, la care se adăugă o contribuție locală de 37.000 de euro.

    Fabrica de procesare și uscare a legumelor din Rădești va fi localizată în clădirea fostei mori de cereale, clădire care a fost reabilitată și modernizată în totalitate și este rodul parteneriatului iniţiat de Primăria și Consiliul Local al Comunei Rădești și Consiliului Județean Alba cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos” și Grupul de Acțiune Locală „Pe Mureș și pe Târnave”.

    „În momentul în care fabrica va intra în funcțiune, va avea mai multe linii de procesare, printre care cele de: conserve de legume în oţet, conserve de legume în ulei, conservele de legume în saramură, conservele de fructe (compoturi şi gemuri), murături, rădăcinoase, lavandă, dar și de produse deshidratate sau chiar de produse congelate”, a precizat Alin Nicula.

    Pe lângă creșterea gradului de colectare a legumelor din zonă, noua investiție care, probabil, va intra în funcțiune în toamna acestui an va crea locuri de muncă, astfel încât o parte a populației să aibă o alternativă la munca din agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații