• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Apel urgent APIA pentru subvenția-bonus. Termen limită: 26 octombrie!

  Roxana Dobre -

  Termen urgent la APIA pentru noua subvenție-bonus care se acordă fermierilor din sectorul vegetal. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește că termenul limită de depunere pentru solicitarea sprijinului de urgență din sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase reglementat de H.G 845/2023 , este 26 octombrie, inclusiv.

  Conducerea APIA face un apel la fermierii eligibili să depună până la 26 octombrie, inclusiv, cererea pentru schema de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase. În consecință, APIA invită potențialii beneficiari să se prezinte la centrele locale/județene ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul București, pe a cărui rază teritorială a fost depusă cererea unică aferentă anului 2022.

  Citiți și: Fermierii – chemați la APIA să depună cererea pentru subvenția-bonus. Plata, până pe 31 decembrie!

  Cererile se depun la APIA până la 26 octombrie, inclusiv

  Pentru solicitarea sprijinului de urgență, APIA, prin Centrele Județene/Centrele Locale pune la dispoziția fermierilor cereri pretipărite cu date aferente celor 4 culturi (floarea-soarelui, porumb, rapiță, orz), determinate în urma controalelor administrative si la fața locului pentru anul de cerere 2022.

  Conform APIA, până miercuri, 18 octombrie, a fost depus un număr de 176.451 cereri cu o valoare a sprijinului solicitată de 261.620.703,000 lei. Schema se acordă pentru suprafețele aferente cererii de plată unică pe suprafață depuse în anul 2022 pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb/orz/floarea – soarelui/rapiță.

  Citiți și: Avans APIA 2023. Lista subvențiilor la hectar și animale care sunt autorizare pentru plată

  Ce sume vor primi fermierii pentru subvenția-bonus

  Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepţional sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/ha de motorină şi că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.

  Cuantumul este de 2 lei/litru de motorină pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb/orz/floarea – soarelui/rapiță.

  Resursele financiare totale sunt de 304.916.642,16 lei, și reprezintă echivalentul sumei de 61.617.993,10 euro stabilit la cursul de schimb de 4,9485 lei pentru 1 euro, care se asigură astfel:
  a) 147.118.905 lei, echivalentul sumei de 29.730.000 euro, finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă,
  b) 157.797.737,16 lei, echivalentul sumei de 31.887.993,77 euro, care se asigură de la bugetul de stat

  Cine poate cere sprijinul la APIA

  Beneficiarii sprijinului de urgență sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, după cum urmează:
  a) producători agricoli persoane fizice;
  b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;
  c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societățile agricole organizate în conformitate cu Legea nr.36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificările și completările ulterioare, societățile reglementate de Legea societăților nr.31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, grupurile și organizațiile de producători recunoscute potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.338/2005, cu modificările și completările ulterioare, cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea cooperației agricole nr.566/2004, cu modificările și completările ulterioare.

  Pot solicita grantul beneficiarii care îndeplinesc următoarele condiţii de eligibilitate, în mod cumulativ:
  a) sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înfiinţate în anul agricol 2021-2022, precum şi suprafeţele de teren aferente culturilor de porumb și/sau orz și/sau rapiță și/sau floarea – soarelui, determinate în urma tuturor controalelor administrative şi la fața locului;
  b) sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu cererea unică de plată 2023 pentru intervențiile din sectorul vegetal.
  c) sprijinul se acordă pentru suprafețele aferente cererii de plată unică pe suprafață depuse în anul 2022 pentru minimum 1ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb și/sau orz și/sau rapiță și/sau floarea – soarelui.
  d) dacă producătorul agricol care a depus cerere unică de plată în anul 2022 a fost preluat prin transfer, sprijinul de urgență acordat în baza prevederilor prezentei hotărâri poate fi solicitat de entitatea care a preluat exploatația.

  După depunera cererii de solicitare a sprijinului de urgență fermierii nu mai pot efectua transferul de exploatație aferent cererii de plată pentru intervențiile solicitate în anul 2023.

  Banii, în conturi până la 31 decembrie

  Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023. Informațiile privind beneficiarii, condițiile de eligibilitate, documentele ce însoțesc cererea de solicitare a ajutorului de stat, precum și Ghidul solicitantului se vor regăsi publicate pe site-ul APIA.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04 Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut

  Ultimele știri

  Când începe plata pentru ANT pentru bovine APIA: Crescătorii de animale primesc ANTZ ovine/caprine – 4,95 euro pe cap de animal Comisia Europeană îi invită pe fermieri să reclame practicile comerciale neloiale