• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisarul Wojciechowski: Prelungirea interdicțiilor este o soluție pozitivă pentru fermierii noștri!

    Roxana Dobre -

    Semnal puternic transmis în această seară, în Parlamentul European, de către Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru agricultură. La finalul unei dezbateri cu numeroase luări de poziție din partea europarlamentarilor, comisarul s-a exprimat în favoarea prelungirii interdicției pentru importurile de cereale și oleaginoase din Ucraina în statele vecine – România, Ungaria, Bulgaria, Polonia și Slovacia.

    Comisarul european pentru agricultură a arătat că decizia de a suspenda restricțiile privind importurile de cereale va conduce la revolte ale fermierilor din statele UE și la blocaje generale pe piețele locale. O astfel de situație nu este de dorit și va afecta inclusiv Ucraina, a arătat Janusz Wojciechowski.

    ”Este esențial să nu distrugem ceea ce am obținut până acum. Cred că și Ucraina dorește să-și regândească atitudinea. Care ar fi alternativa? Haosul. Decizii unilaterale ale anumitor state membre, proteste, blocade. Nu va fi pozitiv pentru Ucraina, mai ales cu porturile ucrainene blocate. Încă o dată, vă mulțumesc pentru dezbaterea de azi. Îmi pare rău că unii dintre dumneavoastră au fost foarte critici astăzi, însă nu au fost prezenți pe 31 august la reuniunea Comisiei de agricultură. Regret absența dumneavoastră. pentru că ar fi însemnat că poate dezbaterea de astăzi ar fi fost mai ușoară. V-am prezentat toate cifrele pentru a ne asigura că vom contina la Comisie tot ce am reușit să obținem până acum, că această interdicție temporară este prelungită, pentru că este o soluție pozitivă pentru fermierii noștri, pentru fermierii din cele cinci state vecine, și pentru fermierii ucraineni”, a spus Wojciechowski.

    În cuvântul său de final, comisarul UE  a mulțumit României și celorlalte state vecine cu Ucraina care s-au implicat constant pentru a susține eforturile țării aflate sub război.

    ”Statele pe care trebuie să le protejăm și cetățenii Uniunii Europene pe care trebuie să-i protejăm, fermierii europeni. Sunt convins că am găsit o astfel de soluție. Aș dori să mulțumesc guvernului polonez, care a fost primul care a venit cu astfel de inițiativă, dar și altor guverne ale statelor care au frontieră cu Ucraina, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, pentru cooperarea constructivă. Am petrecut ore discutând care e soluția cea mai bună în această situație complicată și am ajuns la o astfel de soluție și pentru prima dată în istorie, avem de-a face cu o interdicție de import local în aceste cinci țări. A fost dificil, dar am reușit să-i convingem și pe ceilalți și s-a implementat pe 2 mai și apoi s-a prelungit pe 5 iunie pentru încă o perioadă. A fost din nou foarte dificil și a trebuit să luptăm pentru asta. (…) Coridoarele solidarității au fost un succes înainte de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, 90% din cerealele ucrainene erau exportate prin Marea Neagră, Țările de Jos, Spania, Italia. Aceste țări cumpărau în mare parte furaje pe bază de porumb și aceste exporturi se făceau în trecut pe mare. Când porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate, a trebuit să găsim o soluție”, a explicat comisarul care a precizat că până acum 44 de milioane de tone de cereale au fost transportate prin coridoarele solidarității prin cinci țări, pe șoselele celor cinci țări, pe calea ferată acestor țări.

    Comisar UE: România nu poate face mai mult, este suprasolicitată

    ”A fost un mare succes și doresc să mulțumesc acestor țări, inclusiv României, sau mai ales României, pentru că cel cel mai mare volum de tranzit a trecut prin România. Dar mulțumesc și Poloniei, Slovaciei, Bulgariei. Mulțumesc tuturor acestor țări care au organizat atât de bine aceste lucruri, pentru că au constituit o povară pentru aceste țări. Situația cu care ne confruntăm astăzi, care este? În conformitate cu estimările actuale 54 de milioane tone urmează să fie exportate. În trecut au fost mai puține, cam 48 de milioane de tone, deci acum sunt peste 50 de milioane, peste 4 milioane de tone lunar.  Nimeni nu știe care va fi situația, dacă blocada rusă va continua sau nu. Știm ce face Rusia: folosește hrana ca un instrument de război, ca o armă de război. Însă aceste milioane de tone pot fi exportate. Putem face asta prin coridoarele de solidaritate, pe șosea. Am fost aproape de asta în noiembrie 2022, 4,2 milioane de tone, deci s-a făcut deja. Trebuie doar să extindem aceste coridoare pe lângă tranzitul principal, trebuie să extindem. România nu poate face mai mult, este suprasolicitată. Deci trebuie să căutăm rute prin statele baltice, Lituania, Letonia, porturile de la Marea Adriatică, de exemplu. Căutăm state care sunt dispuse să sprijine acest tranzit, însă sunt și costuri legate de asta. Deci fac apel la dvs. pentru sprijin. Dacă facem asta, vom reuși. Chiar dacă Rusia va continua să blocheze porturile ucrainene la Marea Neagră și dacă continuă să distrugă transporturile de cereale, noi vom avea succes cu coridoarele de solidaritate”, a mai spus comisarul european.

    Wojciechowski a arătat că este important ca tranzitul cerealelor din Ucraina să continue, ca mărfurile agricole să ajungă acolo unde ele sunt necesare. ”Dacă este vorba de tranzit către porturi maritime, putem să ne asigurăm că aceste cereale nu vor rămâne pe teritoriul statelor membre, ci își își vor continua drumul și vor ajunge la acele țări din lume care au cel cea mai mare nevoie de asta.  Argumentele pentru extinderea interdicției de import au fost numeroase astăzi. Sunt convins că partenerii noștri ucraineni urmăresc îndeaproape dezbaterea astăzi și vor discuta mâine despre asta. Exporturile vor crește datorită acestei interdicții temporare, specula s-a oprit, specula bazată pe diferența de preț și piețele în aceste cinci țări s-au stabilizat. În ceea ce privește prețurile, este ceva diferit. Piețele mondiale joacă și ele un rol aici. Deci nu este vorba numai despre importurile din Ucraina, care afectează acest fapt. Dar speculația a cam încetat”,  a mai spus oficialul european.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!