Lege nouă pentru înmatricularea tractoarelor care circulă pe drumuri publice
Roxana Dobre -O nouă hotărâre pentru fermierii care dețin tractoare sau vehicule cu tracțiune animală a fost publicată în Monitorul Oficial și se află în vigoare. Documentul modifică Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006.
După cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat deja Guvernul a aprobat o serie de modificări cu impact și pentru proprietarii mașinilor agricole autopropulsate: tractoare, combine, mașini de erbicidat. Cea mai mare modificare vizează înregistrarea utilajelor agricole la primărie, cunoscutele numere galbene, care vor avea un nou format și un sistem de înregistrare la nivel național.
Citiți și: Dispar numerele galbene? Noi reguli pentru înregistrarea tractoarelor la primărie!
Noi reguli pentru înmatricularea tractoarelor
În Monitorul Oficial nr. 822 de miercuri, 12 septembrie, a fost publicată Hotărâre 815/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006.
Prin actul normativ, se introduc numerele de înmatriculare la primării, cu indicativ format din cifre, în locul abrevierii denumirilor localităților, pentru o mai bună identificare în trafic.
”La înregistrare, vehiculelor li se atribuie plăcuțe cu un singur număr de înregistrare, care trebuie să aibă: a) fondul reflectorizant de culoare galbenă, iar literele și cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru vehiculele înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București. b) fondul reflectorizant de culoare albă, iar literele și cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru autovehiculele care se înregistrează la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază sau, după caz, la Serviciul Român de Informații”, se precizează în document.
Conform avocatnet.ro, pentru 2023, valoarea taxei pentru eliberarea certificatului de înmatriculare este de 49 de lei, în timp ce taxa pentru plăcuțele cu număr de înmatriculare diferă în funcție de tipul plăcuțelor: 20 de lei/ placă – în cazul celor de tip A/ 110 x 520 mm, 23 de lei/ placă – în cazul celor de tip B/ 200 x 340 mm sau 17 lei/ placă – în cazul celor de tip C (folosite doar pentru motociclete)/ 130 x 240 mm.
Neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului și tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege poate însemna amendă între 870 și 1.160 de lei
Citiți și: Încă doi tractoriști s-au ales cu dosare penale
Cui se aplică noile reguli
Vehiculele vizate sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează de către consiliile locale.
Pe lângă modificarea normelor referitoare la numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente (numerele galbene), noua hotărâre prevede și că mașinile furate din străinătate nu vor mai putea fi înmatriculate.
Actualele numere de înmatriculare vor fi valabile până la radierea autovehiculelor care le folosesc.