• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Noi ajutoare și subvenții pentru fermieri, pe masa Guvernului în ședința de astăzi

  Roxana Dobre -

  Pe masa Guvernului se află astăzi mai multe hotărâri pentru fermierii români și legumicultori, proiecte cu noi sume alocate pentru sectorul agricol.

  În ședința de Guvern de astăzi, joi – 14 septembrie, urmează să fie aprobate mai multe proiecte de hotărâre care aduc bani pentru fermieri. Este vorba atât pentru sectorul legumicol, prin Programul de susţinere a producției de legume cultivate în spații protejate pentru perioada 2023-2024, sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase dar și Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026.

  Citiți și: Când se plătește subvenția pentru Programul Tomata. Răspunsul primit de la Direcțiile Agricole

  Sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase

  Un proiect important aflat pe ordinea de zi a Guvernului este hotărârea privind acordarea unui sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase. Documentul prevede că schema se va aplica pe întreg teritoriul României, pe baza de criterii obiective şi nediscriminatorii şi nu provoacă denaturarea pieţei sau a concurenţei, iar plăţile sumelor reprezentând grantul se efectuează până la data de 31 decembrie 2023.

  Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepţional sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/ha de motorină şi că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.

  Despre acest ajutor Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Crește subvenția APIA pentru motorină. Ministrul Barbu: Fermierii vor încasa 3,56 lei/litru

  Banii pentru legumicultori, la aprobare în ședința de Guvern

  De asemenea, pe masa Guvernului se află și Programul de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2023 – 2024. Schema de ajutor de minimis se va aplica pe întreg teritoriul României în perioada 2023 – 2024, pentru pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate: tomate, ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.

  Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de maximum 1.000 euro inclusiv/1.000mp/beneficiar şi se aplică dacă sunt îndeplinite mai multe condiţii. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă de 22.100.000 euro iar o parte din bani ar putea acoperi și sumele necesare care trebuie achitate pentru Ciclul I, Tomata.

  Alte acte normative de pe agendă se referă la aprobarea procedurii de implementare a Programului naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026, precum şi la organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

  Dacă proiectele vor fi aprobate de Guvern trebuie publicate în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.


  Te-ar mai putea interesa

  Ministerul Agriculturii: APIA a început plata subvențiilor ANT! Primele sume care intră în conturi Șeful APIA: 12 euro/ha – cuantumul ANT la culturi în teren arabil A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)