• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: Termene obligatorii pentru fermierii care vor plăți mai mari la hectar

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA: Termene obligatorii pentru fermierii care vor plăți mai mari la hectar. Fermierii care au cerut la APIA Sprijin Cuplat în sectorul vegetal au de respectat o serie de termene limită la care trebuie să depună documentele justificative specifice fiecărei culturi eligibile. Dacă aceste date nu sunt respectate cererea devine neeligibilă pentru acest an.

    Termen limită acte pentru sprijin cuplat sfeclă de zahăr: 31 ianuarie

    Fermierii care cultivă sfeclă de zahăr și au solicitat subvenția pentru Sprijinul Cuplat la APIA trebuie să facă dovada comercializării unei producţii minime de 33.000 kg/ha, pe bază de factură pentru persoanele juridice şi pe bază de adeverinţă eliberată de fabrica de zahăr recunoscută de MADR pentru persoanele fizice, care se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere curent, adică 2024.

    În plus, fermierii fac dovada că utilizează sămânţă certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002. Documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea ”sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea ”Necesar propriu” şi ”Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conformDeciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate sau adeverinţa eliberată de fabrica de zahăr cu care fermierul a încheiat contractul de producere a sfeclei de zahăr se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere curent.

    Citiți și: Subvenții APIA – plăți ANT pe hectar și animale. Anunț despre achitarea sumelor

    Termen limită acte pentru lucernă: 31 martie

    În cazul loturilor semincere de lucernă, fermierul trebuie să prezinte până la 31 martie 2024 factura sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol din care să reiasă comercializarea a minimum 200 kg sămânţă de lucernă certificată/ha către cultivatori de lucernă ale căror exploataţii sunt situate pe teritoriul naţional sau factura pentru servicii multiplicare sămânţă de lucernă emisă către menţinătorul sau deţinătorul soiului, din care să reiasă că i-a livrat minimum 200 kg sămânţă certificată/ha.

    În situaţia în care factura pentru servicii multiplicare este emisă către deţinătorul soiului, prezintă şi contractul dintre menţinătorul şi deţinătorul soiului.

    Termen limită acte pentru sprijin cuplat orez: 31 martie

    Fermierii care au solicitat subvenția pentru orez trebuie să valorifice până la 31 martie 2024 o producţie minimă de 4.500 kg/ha orez pe bază de factură sau pe baza filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. În situaţia în care fermierul are şi calitatea de procesator, acesta face dovada procesării producţiei proprii prin documente contabile interne.

    Tot până la aceași dată fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţă certificată însoţită de documentul oficial de calitate a seminţei, certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 şi cu Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 149/2010 privind comercializarea seminţelor.

    Termen limită acte pentru sprijin cuplat sămânță plante furajere: 31 martie

    Fermierii au termen până la 31 martie 2024 să prezinte la APIA, factura de achiziţie a seminţelor care va însoţită de documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea «sămânţă admisă pentru însămânţare», sau Buletinul de analiză.

    În cazul loturilor semincere, fermierul prezintă următoarele documente: factura sau fila/filele din carnetul decomercializare a produselor, din care să reiasă comercializarea cantităților minime, către cultivatori de plante furajere ale căror exploataţii sunt situate pe teritoriul naţional sau factura pentru servicii multiplicare sămânţă, pentru oricare din următoarele plante furajere: golomăț, mazăre furajeră, măzăriche, sparcetă, trifoi roșu și facelia, emisă către menţinătorul sau deţinătorul soiului, din care să reiasă că i-a livrat cantitățile minime/ha.

    În situaţia în care factura pentru servicii multiplicare este emisă către deţinătorul soiului, prezintă şi contractul dintre menţinătorul şi deţinătorul soiului.

    Termen sprijin cuplat fructe – termen la APIA

    Termen limită acte pentru sprijin cuplat fructe: 31 martie

    Fermierii trebuie să prezintă până la 31 martie 2024 dovada comercializării fructelor pentru consum în stare proaspătă și/sau către o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008 o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi fac dovada industrializării producţiei proprii prin documente contabile interne.

    Termen sprijin cuplat soia – termen la APIA

    Termen limită acte pentru sprijin cuplat soia: 31 aprilie

    Documentele doveditoare privind condiţiile prevăzute la alin. anterioare sunt următoarele:

    a) factura de vânzare a mărfii sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha comercializată;
    b) note de intrare/recepție a furajelor de soia procesate pentru consumul cu animalele sau păsările pe care le deține în fermă, precum și pentru produsele rezultate în urma procesării boabelor de soia, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha utilizată în consumul propriu la nivelul fermei;
    c) contractul de vânzare a mărfii, în cazul în care valorificarea producției minime de 1.300 kg/ha s-a făcut înbaza acestuia, însoțit de documentele prevăzute la lit. a);
    d) în situația în care fermierul are și calitatea de procesator, înregistrat pentru siguranța alimentelor la ANSVSA, acesta face dovada procesării producției minime de 1.300 kg/ha prin documente contabile interne;
    e) factura de achiziție a semințelor și documentul oficial de certificare a lotului de sămânță sau Buletinul de analiză oficială, cu mențiunea «sămânță admisă pentru însămânțare», sau Buletinul de analiză oficială cu mențiunea «Necesar propriu» și «Interzisă comercializarea» sau documentul de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menționate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate. În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânță.

    f) în cazul loturilor semincere, prin excepție de la lit. a)-e), fermierul prezintă:

    (i) factura pentru servicii multiplicare soia, emisă către menținătorul sau deținătorul soiului, din care să reiasă că i-a livrat minimum 1.300 kg sămânță certificată/ha. În situația în care factura pentru servicii
    multiplicare sămânță de soia este emisă către deținătorul soiului, prezintă și contractul dintre menținătorul și deținătorul soiului; și/sau
    (ii) factura de comercializare a minimum 1.300 kg sămânță certificată/ha sau fila/filele din carnetul de
    comercializare a produselor din sectorul agricol din care să reiasă comercializarea a minimum 1.300 kg sămânță certificată/ha emise către terți ale căror exploatații sunt situate pe teritoriul național.

    Termen limită acte pentru sprijin cuplat hamei: 15 mai

    Fermierii care au și calitatea de procesatori și au solicitat la APIA Sprijinul Cuplat pentru venit la hamei trebuie să facă până la 15 mai 2024 dovada producţiei minime de 490 kg conuri uscate de hamei/ha prin documente contabile interne.

    Citiți și: Ordin MADR în Monitorul Oficial. Fermieri cu subvenții APIA tăiate parțial sau total

    Când vor primi fermierii subvențiile pentru SCV

    Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea a anunțat luni – 6 noiembrie, în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1 să intervențiile pentru SCV sunt singurele scheme de plată care vor ajunge în conturile fermierilor de anul viitor, respectiv din luna mai.

    ”Pentru Sprijinul Cuplat în sectorul vegetal subvențiile se vor plăti după data de 15 mai, păstrându-se același calendar cu aducerea documentelor și termenele limită ca și în anii trecuți”, a mai adus clarificări Adrian Pintea.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an! Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul Adio despăgubiri de secetă! Asigurare națională a culturilor agricole, prin Eximbank

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!